Κιβωτός του κόσμου: Τι είπε ο δικηγόρος του πατρός Αντωνίου
«Παράνομα "κλείδωσαν" και πέταξαν στον δρόμο την οικογένεια του πατέρα Αντωνίου», καταγγέλλει -μεταξύ άλλων - ο δικηγόρος του πατέρα Αντωνίου στις πρώτες δηλώσεις του το πρωί του Σαββάτου.
Σχολιάζοντας την απομάκρυνση του πατρός Αντωνίου από όλες τις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, ο Θρασύβουλος Κονταξής συμπλήρωσε: «Ελπίζω ο κύριος Ιερώνυμος, η κυρία Μαρτινου και η κυρία Μιχαηλίδου να κοιμήθηκαν καλά στα πολυτελή διαμερίσματά τους», τονίζοντας ότι ο πατήρ Αντώνιος που έμενε στην Κιβωτό του κόσμου, δεν έχει πού αλλού να μείνει με την οικογένειά του.
Ο δικηγόρος είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν υπήρχε προειδοποίηση ή επίσημη ενημέρωση για να αφήσει το χώρο που έμενε ο πατήρ Αντώνιος με την οικογένειά του. Είπε ότι έχουν αλλάξει τις κλειδαριές και η οικογένεια δεν μπορεί ούτε τα πράγματά της να πάρει.
«Είναι παράνομο! Θα κάνω ό,τι προβλέπει ο νόμος. Τη δευτέρα θα δω τον κύριο Ντογιάκο και θα υποβληθεί και έγκληση για συγκεκριμένα αδικήματα» είπε ο δικηγόρος.
«Δεν υπάρχει κατηγορία παρά μόνο δημοσιεύματα. Αυτό που έχω να δηλώσω σήμερα και δεν αφορά την υπερασπιστική γραμμή, είναι ότι το αβυσσαλέο μίσος της επίσημης ελληνικής εκκλησίας για το έργο της Κιβωτού συνάντησε την εκλογική αγωνία της κυβέρνησης, η οποία με ένα εγκάθετο διοικητικό συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου είναι μία εφοπλιστής παράνομα και αυθαίρετα κλείδωσαν και πέταξαν κυριολεκτικά στον δρόμο την οικογένεια του πατέρα Αντωνίου. Είναι ανέστιος, δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία όπως γράφεται και αυτό που απαιτούμε είναι την άμεση παρέμβαση των οικείων εισαγγελικών αρχών».
Κοιμήθηκε στο αυτοκίνητο
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι θα συναντηθεί με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, για να καταγγείλει τα όσα παράνομα συμβαίνουν.
Ο ίδιος διέψευσε ότι ο πατέρας Αντώνιος ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του έχει κάνει οποιαδήποτε δήλωση στα ΜΜΕ, και όσα διέρρευσαν στον Τύπο δεν είναι αληθή.
Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την Κιβωτό του Κόσμου, ο κ. Κονταξής δεν έκανε κανένα σχόλιο καθώς όπως είπε δεν υπάρχει κατηγορία ούτε έχει ο ίδιος λάβει επισήμως από τις δικαστικές αρχές οποιαδήποτε ενημέρωση.
Ο Γιάννης Κώτσος, δικηγόρος του Πατέρα Αντωνίου, μίλησε για παραβίαση του Κράτους Δικαίου και κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας, χωρίς να υπάρχει ακόμα καμία κατηγορία και χωρίς να έχει κληθεί να καταθέσει ο ιδρυτής της Κιβωτού και η οικογένειά του, ενώ έχουν δηλώσει εξαρχής ότι είναι στη διάθεση των αρχών και δεν έχουν τελέσει καμία πράξη από αυτές που καταγγέλλονται.
«Έκανε ακόμα λόγο για αδικαιολόγητη και μη νόμιμη αλλαγή της κλειδαριάς του κοιτώνα τους εντός της Κιβωτού, χωρίς να τους έχει επιδοθεί καν νόμιμα οποιαδήποτε δικαστική απόφαση ή διάταξη και κυρίως η αδικαιολόγητη άρνηση των ιθυνόντων να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, οδήγησαν ένα ζεύγος με το ανήλικο παιδί τους να κοιμηθούν στο αυτοκίνητο γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε», πρόσθεσε ο κ. Κώτσος.
Οι έρευνες στον πατέρα Αντώνιο και άλλα 10 άτομα
Με την έναρξη του νέου έτους εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας για την Κιβωτό του Κόσμου.
Πλήθος εγγράφων και τραπεζικών κινήσεων καλείται να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει η Οικονομική Αστυνομία, ύστερα από την εισαγγελική παραγγελία για «ξεσκόνισμα» των οικονομικών συνολικά 11 φυσικών προσώπων που συνδέονται με την Κιβωτό του Κόσμου.
Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι λόγω του όγκου των δεδομένων η έρευνα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ουσιαστικά δηλαδή με το νέο έτος.
Μεταξύ άλλων, μπαίνουν στο μικροσκόπιο τα φορολογικά στοιχεία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας του, όπως και όλων των στενών συνεργατών τους. Πρόκειται για άτομα που είχαν υπάρξει κατά το παρελθόν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, ενώ ασκούσαν κεντρικό ρόλο στο ίδρυμα. Κάποιοι εξ αυτών ελέγχονται και από τους Εισαγγελείς Ανηλίκων για καταγγελίες ξυλοδαρμών.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις δωρεές, καθώς θα εξεταστεί εάν δηλώνονταν στις Αρχές στο σύνολό τους, όπως και στις κληρονομιές που λάμβανε το ίδρυμα. Επίσης, θα διερευνηθεί από που προέρχονταν τα μετρητά που βρέθηκαν κατά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας σε ακίνητο του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας του.
Στενή συνεργασία θα υπάρξει με την ΑΑΔΕ και για τα δεκάδες ακίνητα, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των μεταβιβάσεων και των κυριοτήτων.
Τα ερευνώμενα αδικήματα είναι τέσσερα κακουργήματα: Υπεξαίρεση, απιστία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Εάν κατά τη διάρκεια της έρευνας προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία, τότε μπορεί να υπάρξουν ποινικές διώξεις από τις δικαστικές Αρχές. Σημειώνεται ότι οι ποινές που προβλέπονται για τέτοιου είδους αδικήματα μπορεί να φτάσουν –συνδυαστικά- ακόμα και τα 20 χρόνια κάθειρξη.
Νομικοί εξηγούν ότι εάν κάποιος καταδικαστεί για απιστία και υπεξαίρεση προβλέπεται 10 χρόνια κάθειρξη. Όσον αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας (όπως η Κιβωτός του Κόσμου) σημειώνεται ότι όλες οι δωρεές, όλα τα ακίνητα και εν γένει η περιουσία πρέπει να ανήκουν στο νομικό πρόσωπο, δηλαδή στη μη κερδοσκοπική εταιρία (και όχι σε φυσικά πρόσωπα).
Εάν κάποιος πάρει κάποιο ακίνητο στην κατοχή του ή χρήματα -που ανήκουν στο νομικό πρόσωπο- και η αξία αυτών υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, τότε πραγματοποιείται κακουργηματική πράξη.
Η εισαγγελική παραγγελία προς την Οικονομική Αστυνομία προβλέπει να διενεργηθούν: Φορολογικός έλεγχος στα οικονομικά της δομής σε βάθος πενταετίας, διαχειριστικός έλεγχος και ενημέρωση των αποτελεσμάτων από την έκβαση του, έρευνα προκειμένου να διακριβωθούν οι πάσης φύσεως επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή ευρωπαϊκούς πόρους, άνοιγμα λογαριασμών για την τελευταία πενταετία σε εταιρικούς λογαριασμούς της Κιβωτού αλλά και σε λογαριασμούς 11 φυσικών προσώπων. Στο «μικροσκόπιο» του τραπεζικού ελέγχου θα τεθούν δάνεια, κάρτες, μετοχές και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν.
Αρμόδιες πηγές τονίζουν πάντως ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ακόμα δεν υπάρχουν στοιχειοθετημένες κατηγορίες για κανένα μέλος της Κιβωτού του Κόσμου. Η υπόθεση, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., «έχει ακόμα πολύ δρόμο».