Τι συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή τους
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε μυστικές επαφές της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Τι θέση έχει πάρει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου αλλά και η βρετανική κοινή γνώμη για το θέμα.
Υπέρ μιας συμφωνίας με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έχει ταχθεί ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτ Όσμπορν, ο οποίος όπως επιβεβαιώσε στον Guardian μόλις χθες Σάββατο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει μυστικές επαφές με Έλληνες αξιωματούχους για το θέμα.
«Υπάρχουν προκαταρκτικές επαφές και, ναι, έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζωρτζ Όσμπορν, για να συζητήσουμε το θέμα» ανέφερε ο Γεραπετρίτης.
Πέντε μέρες πριν από την παραδοχή του Γιώργου Γεραπετρίτη στη βρετανική εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μπροστά σε κοινό στο London School of Economics, μίλησε για αμοιβαία επωφελή λύση και για τις δύο πλευρές.
Πώς μπορεί να γίνει επαναπατρισμός των Γλυπτών;
Η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, δεν είναι πάντως μια εύκολη εξίσωση. Ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο, εξήγησε πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. «Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: ''Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα''».
Τι λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών
«Υπάρχει μια συμφωνία που πρέπει να γίνει με την Ελλάδα» έχει δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. Ο τελευταίος έχει ταχθεί υπέρ μιας λύσης - όχι επιστροφής αλλά - «μοιράσματος» των Γλυπτών.
Σε συνέντευξή του σε βρετανικό ραδιόφωνο, είχε αναφέρει «συμφωνία μπορεί να υπάρξει, στο βαθμό που θα μπορούμε να πούμε μια ιστορία τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, αν βέβαια προσεγγίσουμε τη συγκεκριμένη υπόθεση χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς μια σειρά από κόκκινες γραμμές. Λογικοί άνθρωποι μπορούν να βρουν μια λύση που θα αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αν όμως και οι δύο πλευρές επιμείνουν σε μαξιμαλιστικές θέσεις, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».
Ερωτώμενος σχετικά με το αν κάποια από τα Γλυπτά μπορούν να επιστρέψουν έστω προσωρινά στην Ελλάδα και έπειτα να γυρίσουν πίσω στο Λονδίνο, ο ίδιος ανέφερε «ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να είναι ιδανική, όμως δεν μπορώ να μιλήσω για όλα τα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου».
Τα γλυπτά στην Ελλάδα πριν τις εκλογές του 2023
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023, εκτιμά ο Ρότζερ Μάικλ, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα την Οξφόρδη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός επιστήμονας δημιούργησε το πρώτο πιστό αντίγραφο ενός από τα Γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη. Πρόκεται για το κεφάλι ενός αλόγου από το άρμα της Σελήνης, από τα τέσσερα συνολικά που υπήρχαν στο αέτωμα του Παρθενώνα.
«Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς στην πατρίδας τους», διαμηνύει στους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ο Ρότζερ Μάικλ.
Ο Βρετανός μιλώντας στους thetimes.co.uk δήλωσε πως «όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: “Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω”. Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή».
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023», εκτιμά ο Μάικλ επικαλούμενος επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του Έλληνα πρέσβη στη Βρετανία Ιωάννη Ραπτάκη. Υποστηρικτής του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Ρότζερ Μάικλ συνέχισε λέγοντας ότι Ελλάδα και Βρετανία «επεξεργάζονται μια πολύ ευαίσθητη συμφωνία και υπάρχει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του», χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.
Γλυπτά Παρθενώνα: Το 54% των Βρετανών λένε «ναι» στην επιστροφή τους
Το 54% των Βρετανών λέει ναι στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μόλις το 16% έχει αντίθετη άποψη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του BBC και πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του οργανισμού Parthenon Project.
Το Parthenon Project είναι ένας σχετικά νέος φορέας που στοχεύει στην επανένωση των Γλυπτών. Πρόσφατα μάλιστα πρόεδρος του οργανισμού ορίστηκε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας των κυβερνήσεων Κάμερον, λόρδος Εντ Βέιζι. Ο Λόρδος Βέιζι που υπηρέτησε στο υπουργείο από το 2010 ως 2016 δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως «μια συμφωνία είναι εφικτή».