Σέρρες: «Ακούσαμε έναν θόρυβο και πέσαμε κάτω» - Μαρτυρία μαθητή
«Άρχισαν να πέφτουν πάνω μας σοβάδες και χώματα», τόνισε ο μαθητής για την έκρηξη σε σχολείο στις Σέρρες.
Πραγματογνώμονες από την ΕΛ.ΑΣ. μαζί με τον δικηγόρο της οικογένειας του 11χρονου που βρήκε φρικτό θάνατο στο σχολείο του στις Σέρρες έπειτα από έκρηξη στο λεβητοστάσιο πήγαν στο 9ο Δημοτικό, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την τραγωδία.
Από την έκρηξη στο σχολείο των Σερρών τραυματίστηκαν ακόμη δύο μαθητές, 10 και 6 ετών, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Ο 10χρονος που πήρε εξιτήριο, περιέγραψε στην ΕΡΤ τι ακριβώς έγινε. Το παιδί είπε ότι «έπαιζαν στο υπόστεγο του σχολείου επειδή έβρεχε» και κάποια στιγμή είδαν να έρχονται κατά πάνω τους πέτρες και σίδερα.
«Ακούσαμε έναν τρομακτικό θόρυβο και πέσαμε κάτω. Άρχισαν να πέφτουν πάνω μας σοβάδες και χώματα», τόνισε ο μαθητής. Ο 10χρονος ανέφερε πως ένα από τα παιδιά το χτύπησε σίδερο στο κεφάλι…
Μετά την είδηση της φονικής έκρηξης έγινε γνωστό πως πρόσφατα είχε γίνει η μετατροπή του λέβητα σε γεωθερμικό.
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:
Σέρρες: Τα τέσσερα λάθη για την τραγωδία με νεκρό μαθητή
Τέσσερα σοβαρά λάθη και παραλείψεις για την τραγωδία με ένα νεκρό παιδί σε σχολείο των Σερρών, προκύπτουν από το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr.
Πραγματογνώμονες έχουν μεταβεί για αυτοψία στο σχολείο ώστε να συλλέξουν στοιχεία για τις συνθήκες της έκρηξης στο λεβητοστάσιο, που κόστισε τη ζωή στον 11χρονο μαθητή και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες.
Δικαίωση ζητά και η οικογένεια του παιδιού, με τον δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη να τονίζει στο Newsbomb.gr ότι ο πατέρας του άτυχου μαθητή κάνει έκκληση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. «Εγώ του έδωσα τον λόγο μου και θα τον τηρήσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσάφης
Τα 4 σφάλματα πίσω από τη φονική έκρηξη
Μιλώντας στο Newsbomb.gr o Μιχάλης Χριστοδουλίδης, τεχνικός ασφαλείας των Δήμων της Αθήνας και ενεργειακός σύμβουλος εκτιμά ότι έγιναν σφάλματα κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο λεβητοστάσιο του σχολείου αλλά και μέτρα ασφαλείας τα οποία δεν τηρήθηκαν.
Έμειναν κλειστές οι βάνες στον λέβητα πετρελαίου
Το κρίσιμο λάθος που ενδεχομένως να προκάλεσε την έκρηξη σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη είναι ότι οι βάνες στον λέβητα πετρελαίου, που ήδη υπήρχε στο λεβητοστάσιο, έμειναν κλειστές με αποτέλεσμα να ανέβει η θερμοκρασία.
«Επειδή γινόντουσαν εργασίες για να γίνει η μετακύληση των νερών από τον λέβητα πετρελαίου στη γεωθερμικής αντλία οι βάνες έμειναν κλειστές, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί το νερό μέσα στο υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης του λέβητα πετρελαίου. Με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει η θερμοκρασία και παράλληλα ανεβαίνουν οι πιέσεις. Συνεπώς κάποια στιγμή δημιοργήθηκαν συνθήκες εκρηκτικού μείγματος. Μιλάμε για τεράστια έκρηξη σαν να είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά»
Τα συστήματα ασφαλείας του λέβητα δεν λειτούργησαν
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξηγεί ότι τα συστήματα ασφαλείας, του υφιστάμενου λέβητα (θερμοστάτης ασφαλείας, εκτονωτικές βαλβίδες) θα έπρεπε κανονικά, εφόσον υπήρχαν και λειτουργούσαν, να αποσοβήσουν την έκρηξη.
«Τα συστήματα αυτά όταν καταλάβουν ότι όταν δεν πάει καλά, όπως όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, υπάρχει ένας αυτοματισμός ο οποίος δίνει την εντολή στον καυστήρα να μην γίνει η καύση. Εδώ έγινε αυτό; Αυτό δεν έχει απαντηθε. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν;».
Το λεβητοστάσιο δεν ήταν πυροπροστατευμένο
Πέρα από τα μηχανικά ατοπήματα ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το λεβητοστάσιο πρέπει να είναι πυροπροστατευμενος ο χώρος και να μην βρίσκεται στο προαύλιο δίπλα στα παιδιά
«Είναι δυνατόν να παίζει το παιδί έξω από την πόρτα του λεβητοστασίου και η πόρτα να έρχεται σε άμεση επαφή με τα παιδιά που προαυλίζονται. Εδώ υπάρχουν κι άλλα θέματα, ακόμα και όλα να πηγαίνανε καλά, είναι δυνατόν τα παιδιά να βλέπουν την πόρτα ενός λεβητοστασίου που υποτίθεται πρέπει να είναι πυροπροστατευμένος χώρος. Αυτά πρέπει να τα ελέγχουν και οι δήμοι. Δεν υπήρχε υπόγειο στο κτίριο ώστε ακόμα κι αν γίνει έκρηξη να μην έχει επαφή με κανένα παιδί και κανένα δάσκαλο;», τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης
Είναι απαραίτητο, προσθέτει ο κ. Χριστοδουλίδης, τα σχολεία να διαθέτουν πιστοποιητικό προσταασίας και είναι απαραίτητο η πολιτεία να μεριμνήσει για να επιτευχθεί αυτό.
Οι εργασίες σε χώρο υψηλής επικινδυνοτητας
Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδουλίδης σε κάθε περίπτωση οι εργασίες στο λεβητοστάσιο έπρεπε να γίνουν σε μη εργάσιμες ώρες, καθώς αυτό ανήκει σε χώρους υψηλής επικινδυνοτητας
«Δεν γινόταν ελαιοχρωματισμοί, ούτε χάλασε η βρύση», δηλώνει ο κ. Χριστοδουλίδης συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε οι εργασίες να γίνονται παρουσία μηχανικού του δήμου.
Δήμαρχος Σερρών στο Νewsbomb.gr: Eίμαι έξαλλος με τον εργολάβο και τον διευθυντή
Έξαλλος με τον εργολάβο αλλά και τον διευθυντή του σχολείου δηλώνει στο Newsbomb.gr, o δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης για το τραγικό συμβάν.
Συγκεκριμένα για τον εργολάβο τόνισε ότι «έκανε εργασίες εν ώρα μαθήματος χωρίς να ειδοποιήσει τον δήμο ενώ απαγορεύεται από την μεταξύ μας σύμβαση».
Όσο για τον διευθυντή ο κ. Χρυσάφης αναφέρει ότι δεν έπρεπε να δώσει την άδεια στον εργολάβο να εισέλθει χωρίς την έγκριση του δήμου στο σχολείο.
«Αυτές οι δύο σοβαρές παραλείψεις είναι οι βασικές πηγές της τραγωδίας», δηλώνει ο δήμαρχος.
«Δεν ενημέρωσε κανείς τον δήμο ότι έγιναν οι εργασίες την ώρα που το σχολείο λειτουργούσε. Οι εργασίες αυτές γίνονται εκτός ωρών λειτουργίας, πέρα από έκτακτες περιπτώσεις που απαιτείται άδεια από τον δήμο. Δεν υπάρχει τέτοια έγγραφη άδεια, την οποία δεν υπήρχε περίπτωση να δίναμε», καταλήγει ο ίδιος.