Γλυπτά του Παρθενώνα: Κατά της επανένωσης η Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού
Αγνοεί τα μηνύματα που στέλνει ο βρετανικός λαός, η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα.
Την ώρα που η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μέλη της κυβέρνησης του Λονδίνου δεν φαίνεται να συμμερίζoνται αυτή την άποψη.
Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ξεκάθαρα κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία ότι υπάρχουν οι βάσεις για να επιτευχθεί μια win-win συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο, η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μισέλ Ντόνελαν επιμένει να εκφράζει τις αντιθέσεις της για την επανένωση των Γλυπτών.
«Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα υπουργός σε δηλώσεις της, χθες Τρίτη. Έπειτα ισχυρίστηκε ότι είναι «αόριστο» το πού ανήκουν διάφορα εκθέματα των βρετανικών μουσείων» καθώς κάποια από αυτά είναι «πολύ αρχαία». «Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες», ανέφερε συγκεκριμένα
Σχετικά με τον πρόεδρο του Βρετανικού μουσείου με τον οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε τα εξής:
«Η θέση του Τζορτζ Όσμπορν είναι λίγο διαφορετική από όσο παρουσιάζεται», είπε αρχικά η Μισέλ Ντόνελαν. «Αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που υποστηρίζουν σθεναρά να επιστραφούν κάποια από αυτά τα αντικείμενα μόνιμα. Ο ισχύων νόμος δεν το επιτρέπει αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί. Μπορώ να κατανοήσω πλήρως τη θέση που παίρνουν και μπορώ να καταλάβω μερικά από τα επιχειρήματα».
Μάλιστα κατέληξε υποστηρίζοντας ότι η ενδεχόμενη επιστροφή των γλυπτών βάζει σε έναν επικίνδυνο δρόμο το Λονδίνο: «Θεωρώ όμως ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος να ακολουθήσουμε. Τα μουσεία μας και τα πολιτιστικά μας κέντρα είναι κόμβοι που μπορούν να τους επισκεφθούν όχι μόνο κάτοικοι αυτής της χώρας αλλά και τουρίστες, επιτρέποντας τους να μεταφερθούν σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και σε μια διαφορετική περίοδο του χρόνου. Αυτά είναι αντικείμενα στα οποία έχουμε δώσει σπουδαία φροντίδα επί δεκαετίες αν όχι για ακόμα περισσότερο, τα έχουμε διερευνήσει σημαντικά, ήμασταν οι φύλακές τους. Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό; Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες. Θα έλεγα πως είναι πιο ξεκάθαρο ότι έχουμε μια ευθεία συνδεόμενη ιδιοκτησία. Οπωσδήποτε το τρέχον στάτους κβο λειτουργεί και θα πρέπει να το προστατέψουμε».
Διαβάστε ακόμη:
Μάρμαρα του Παρθενώνα: Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση
Γλυπτά Παρθενώνα: Βρετανική διαρροή για επιστροφή το 2023
Γλυπτά Παρθενώνα: Κυρίαρχο θέμα στα γαλλικά μέσα Ενημέρωσης