Λεφτά για τους σεισμούς υπάρχουν!
Τον περασμένο Φεβρουάριο, με απόφαση του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελή Τζωρτζάκη, αποφασίζεται η έγκριση του έργου «Σεισμολογικής Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Άμεσης Πληροφόρησης» κόστους 6.860.000 ευρώ!
Χρήματα που προορίζονται για τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου με 90 σεισμογράφους και 20 παλιρροιογράφους. Μιλάμε για ένα καινούργιο δίκτυο το οποίο κρίθηκε πως πρέπει να ενισχύσει (;) το ήδη υπάρχουν Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων το οποίο και χαρακτηρίζεται αρκετά αξιόπιστο όχι μόνον από έλληνες αλλά και ξένους επιστήμονες.
Άμα την προκήρυξη του έργου, 23 κορυφαίοι πανεπιστημιακοί της σεισμολογικής κοινότητας, είχαν κάνει για «φοβερή σπατάλη» όταν ήδη η χώρα μας διαθέτει Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων το οποίο μάλιστα θεωρείται και αρκετά αξιόπιστο. Μάλιστα, είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα γι’ αυτό με επιστολές τους στο υπουργείο Παιδείας, στην Κοινωνία της Πληροφορίας αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Η επίσημη απάντηση που τους είχε δοθεί ήταν πως το έργο καλύπτεται από το ΕΣΠΑ. Και ρωτούσαν τότε οι πανεπιστημιακοί: το ξέρετε ότι η συντήρηση του έργου θα κοστίζει πολλαπλάσια στο ελληνικό δημόσιο; Ανάμεσα στους «23» βρίσκονται και τα ονόματα των καθηγητών Β.Παπαζάχου, Ν.Βούλγαρη, Π.Παπαδημητρίου, Α.Τσελέντη κτλ.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως δικαιούχος του έργου είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Το φιλόδοξο εγχείρημα ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε παρά τις έντονες αντιδράσεις κορυφαίων πανεπιστημιακών αρχές του 2012 και εν μέσω μία βαρύτατης οικονομικής ένδειας της χώρας.
Γι’ αυτήν την ιστορία που ίσως και να δείχνει ότι «λεφτά υπάρχουν», ο καθηγητής του ΑΠΘ Β. Παπαζάχος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων… «Επί σειρά ετών οι δημοσιογράφοι -αλλά έμμεσα- και η ελληνική πολιτεία επέμεναν στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ενιαίου σεισμολογικού δικτύου στον ελληνικό χώρο. Μάλιστα, πρόβαλλαν συνεχώς τις αρνητικές συνέπειες από την ύπαρξη διαφορετικών ανακοινώσεων για τους σεισμούς.
Έπειτα από πολλές προσπάθειες υλοποιήθηκε ένα τέτοιο ενοποιημένο δίκτυο με τη συμμετοχή όλων των βασικών σεισμολογικών φορέων, το οποίο λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά, παρέχοντας αξιόπιστη ενημέρωση στην πολιτεία και στους έλληνες πολίτες. Τώρα, προκύπτει η πληροφορία ότι θα διατεθεί ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό για τη δημιουργία ενός άλλου παράλληλου δικτύου από μόνο έναν φορέα. Δεν γνώριζα ότι στις μέρες μας η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν λεφτά για πέταμα...».