Δεσμεύεται η περιουσία της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα
Με απόφαση του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, δεσμεύεται η περιουσία της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα έπειτα από τη σύλληψή της στις Βρυξέλλες.
Στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καιλή, μελών της οικογενείας της και του συζύγου της προχώρησε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αντίδραση του κ. Βουρλιώτη ήταν άμεση μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).
Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).
Σημειώνεται, ότι εκτός από τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, δεσμεύονται και οι τραπεζικοί λογαριασμοί μιας real estate εταιρείας με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να έχει ιδρυθεί προσφάτως από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της.
Με το πάγωμα των λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων «μπλοκάρει» και μεταβίβαση ή αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων που τυχόν ανήκουν στην Εύα Καϊλή.
Απειλείται με πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση
Μέσα σε κλίμα πολιτικής «θύελλας», η οποία έχει ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη μετά την αποκάλυψη του Qatar Gate, θα συνεδριάσει σήμερα (12/12) στο Στρασβούργο το Ευρωκοινοβούλιο. Προφανώς το θέμα του σκανδάλου της διαφθοράς θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια. Παράλληλα, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου, για αυτό και θα υπάρξει και Διάσκεψη των Προέδρων έτσι όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός.
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την έδρα της Εύας Καϊλή, είναι στη δική της κρίση το τι θα συμβεί. Αν δηλαδή θα παραιτηθεί από την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο ή αν θα τη διατηρήσει μέχρι να υπάρξει τελική δικαστική απόφαση. Αν η κ. Καϊλή καταδικαστεί, τότε αυτόματα της αφαιρείται και η έδρα.
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Καϊλή παραμένει στις φυλακές Saint Gilles στις Βρυξέλλες με τη διαδικασία να προβλέπει την παραμονή της για πέντε ημέρες μέχρι να υπάρξει απόφαση από τον ανακριτή. Αν κριθεί ύποπτη φυγής ή ύποπτη τέλεσης ανάλογων αδικημάτων με αυτά που ήδη κατηγορείται, η προφυλάκιση θα παραταθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Καϊλή θα χρειαστεί εκπροσώπηση από Βέλγο νομικό, όπως έχει γίνει γνωστό, καθώς κατηγορείται με βάση τη νομοθεσία της χώρας. Με βάση την ανακοίνωση των δικαστικών Αρχών την Κυριακή (11/12), η κ. Καϊλή και οι υπόλοιποι συλληφθέντες κατηγορούνται για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά». Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν τη νομοθεσία του Βελγίου, οι κατηγορίες αυτές μπορούν να επισύρουν ποινές φυλάκισης από πέντε ως δέκα χρόνια.