Επιδημία οι «αυτοκτονίες του ΔΝΤ»
Ραγδαία είναι η αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας, που συνδέονται με την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας.
Ο όρος «αυτοκτονίες του ΔΝΤ» για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη Νότια Κορέα, στα τέλη της δεκαετίας του '90. Οι ειδικοί προειδοποιούν για το πρόβλημα, ενώ σημειώνουν ότι οι αυτοκτονίες μπορεί να προληφθούν μέσω προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας και με την ενίσχυση των ψυχιατρικών υποδομών.
Στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην Αττική, οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί σημαντικά έναντι του 2009. Όμως, αντί να υπάρξει ενίσχυση των ψυχιατρικών υποδομών, επιβάλλονται περικοπές στον συγκεκριμένο τομέα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών και ανέργων καταγράφεται στην Αττική. Όμως, οι περικοπές στις κλινικές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν διαστάσεις επιδημίας, ανέρχονται στο 30%.
Σε έρευνα του Κέιμπριτζ για τις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι και το 2009, συμπεριελήφθησαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, που εντάχθηκαν σε προγράμματα του ΔΝΤ.
Με βάση τα στοιχεία, λίγο μετά την έλευση του Ταμείου, τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν, κάτι που έγινε και με τις αυτοκτονίες. Ειδικότερα, άνοδος της ανεργίας κατά 3% συνδεόταν με αύξηση στις αυτοκτονίες κατά 4,45% για τις ηλικίες κάτω των 65 ετών.
«Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις αυτοκτονίες (τετελεσμένες και απόπειρες) από το 2009, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα» επισημαίνει ο Αλέξανδρος Κεντικελένης από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.