Ο δήμος Καισαριανής «μαθαίνει» το δάσος σε μαθητές και επισκέπτες

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023.
7'

Αν γνωρίσεις το δάσος, θα το αγαπήσεις. Και αν το αγαπήσεις, τότε θα το προστατεύσεις. Πάνω σε αυτό το απλό αλλά τόσο ουσιαστικό σκεπτικό, προχωρά ο δήμος Καισαριανής, ώστε να φέρει μαθητές και πολίτες πιο κοντά στον φυσικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή και που είναι το μαγευτικό δάσος της στην πλαγιά του Υμηττού.

Άλλωστε αυτός ο δήμος, πέρα από την «τύχη» να βρίσκεται εντός των ορίων του ένα τόσο πλούσιο σε βλάστηση κομμάτι του αττικού βουνού, έχει και το μεγάλο πλεονέκτημα έναντι άλλων δήμων του λεκανοπεδίου, να διαθέτει την απευθείας και γρήγορη πρόσβαση. Ούτε δέκα λεπτά από τον πυκνό αστικό ιστό και βρίσκεσαι στην καρδιά του δάσους.

Η δημοτική Αρχή του Χρήστου Βοσκόπουλου, όπως ο ίδιος είχε αναπτύξει παλαιότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει θέσει ως κομμάτι της στρατηγικής την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού στο βουνό. Θέλει όχι μόνο να κάνει το βουνό προσιτό στους πολίτες, αλλά να εντάξει τον δήμο του σε αυτό το κομμάτι του τουριστικού χάρτη και προχωρά σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσφατα εγκαινίασε μαζί με τον ΣΠΑΥ και τη χάραξη των μονοπατιών, δηλαδή τις πιστοποιημένες διαδρομές, που καλύπτουν μια απόσταση 15 χλμ. και ο κόσμος θα μπορεί να τις περπατά με ασφάλεια και να απολαμβάνει τις φυσικές ομορφιές του βουνού, ενώ θα παρέχονται και όποιες υπηρεσίες απαιτούνται.

Το «Καισαριανή TRAIL», που μελλοντικά θα αποτελεί μέρος του «Υμηττός TRAIL», άνοιξε πλέον τις «πύλες» του, ωστόσο ο δήμος Καισαριανής πάει ακόμη ένα βήμα πιο πέρα… Δημιουργεί μέσα στο δάσος ένα σύγχρονο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές κι ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης για τους επισκέπτες.

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο παλιά κτίρια που υπάρχουν στο δάσος και που σε συνεργασία με το Δασαρχείο, τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), θα μετατραπούν από τον δήμο σε χώρους ενημέρωσης, εκπαίδευσης και εξοικείωσης με το βουνό.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Μάλιστα στις αρχές της εβδομάδας επισκέφτηκε τα δύο οικήματα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον δήμαρχο για την επικείμενη έναρξη των εργασιών ανακαίνισης και αναβάθμισης των δύο Κέντρων.

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης, οι μαθητές των σχολείων θα μπορούν να μάθουν για το δάσος με τη χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, για την πανίδα και τη χλωρίδα του βουνού, για την ιστορία του, για τα μνημεία που διαθέτει, για το βοτανικό μονοπάτι που έχει δημιουργηθεί, αλλά και για τη διαβίωση στο βουνό, δηλαδή πώς μπορούν να το περπατήσουν, τι θα χρειαστούν και πώς κάποιος μπορεί να το φροντίσει και να το προστατεύσει.

Στο Κέντρο Ευαισθητοποίησης, επίσης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και αυτοί για τη χλωρίδα και πανίδα του Υμηττού, για το σχεδιασμό των 12 μονοπατιών, για τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως είναι το Μοναστήρι, ενώ θα υπάρχουν χάρτες και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Τέλος, στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τα δύο κτίρια θα δημιουργηθεί κι ένας χώρος γενικής ενημέρωσης για τους διερχόμενους περιπατητές.

«Χρησιμοποιούμε το μονοπάτι ως μέσο εκπαίδευσης»

Ένας από τους εμπνευστές όλης αυτής της περιπατητικής ιδέας, που εξελίσσεται πλέον σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη του Υμηττού, είναι ο αντιδήμαρχος Καισαριανής και πρόεδρος της Περιπατητικής Ομάδας Υμηττού Μάνος Κιτσέλλης.

Μάλιστα στα εγκαίνια των μονοπατιών είχε αναφερθεί στο πώς ξεκίνησε η όλη ιστορία, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αυτό το όνειρο ξεκίνησε ένα πρωί, όταν περπατώντας εδώ στα μονοπάτια του Υμηττού εγώ με τους δύο γιούς μου, συναντήσαμε μια γιαγιά που μου είπε: Αχ αγόρι μου, εσύ τα έφερες τα παιδιά σου στο βουνό, όμως τα παιδιά σου θα μπορέσουν κάποτε να φέρουν τα παιδιά τους; Αυτό ήταν το κλικ και από τότε ξεκινήσαμε με κύριο σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος το βουνό μας και να το αγαπήσει».

Μιλώντας τώρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κιτσέλλης, αναφέρθηκε στο σχέδιο για τα δύο Κέντρα Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης:

«Παλαιότερα έτρεχε ένα πρόγραμμα με επισκέψεις στο βουνό νηπιαγωγείων και μικρών τάξεων του Δημοτικού. Αυτό θελήσαμε να το επεκτείνουμε κι έτσι ξεκινήσαμε να φέρνουμε όλα τα σχολεία της Καισαριανής, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Και στη συνέχεια θα το απλώσουμε σε όλα τα σχολεία της Αττικής. Ουσιαστικά χρησιμοποιούμε το μονοπάτι ως μέσο εκπαίδευσης. Και πλέον θα δημιουργήσουμε και τους κατάλληλα διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους, χωρίς παρέμβαση ή επιβάρυνση στο περιβάλλον, με αυτό το κτίριο που υπάρχει, ώστε να μπορούν οι μαθητές με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα να μάθουν όλα όσα χρειάζονται για το βουνό, για την ιστορία του Υμηττού, για το περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο, για την πανίδα και τη χλωρίδα του δάσους, για τη διαβίωση μέσα σε αυτό. Φυσικά μπορούν μετά να το περπατήσουν, να δουν το βοτανικό μονοπάτι, όπου γίνεται παρουσίαση των φυτών, να επισκεφτούν τη Μονή και δεν σταματάμε εκεί…».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κιτσέλλης αναπτύσσει το επόμενο βήμα που θέλει να κάνει ο δήμος: «Μετά την επίσκεψη των μαθητών θα πηγαίνουμε κι εμείς στο σχολείο τους μαζί με γεωπόνο, για να φτιάξουμε σε κάποιο σημείο έναν πολύ μικρό βοτανικό κήπο, ώστε να μάθουν τα παιδιά για τη φύτευση και τη φροντίδα του φυτού. Και θα κάνουμε και μια σύνδεση αυτού του μικρού βοτανικού κήπου μ’ ένα μονοπάτι του βουνού, το οποίο θα γίνεται το δικό τους κομμάτι, σαν να το υιοθετούν ως σχολείο. Υπάρχουν κι άλλοι στόχοι για τη νέα χρονιά, όπως το να βάλουμε μέσα στην εκπαίδευση την ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αλλά και τα “κλιματικά καταφύγια”, δηλαδή τη δημιουργία χώρων σε αυλές με νερό και σκίαση».

Σχετικά με το Κέντρο Ευαισθητοποίησης ο αντιδήμαρχος Καισαριανής λέει: «Αυτό θα είναι διαρκώς ανοιχτό και όχι μόνο τις ώρες των σχολείων όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης. Θα μπορούν οι επισκέπτες επίσης να ενημερώνονται για το βουνό και το δάσος του, τη χλωρίδα και την πανίδα, για τα σημεία ενδιαφέροντος, για τα μονοπάτια, πώς θα τα περπατήσουν, πού θα μπορούν να σταθούν, τι θα δουν. Θεωρώ πως είναι πολύ καλό και το τάιμινγκ για όλον αυτόν τον σχεδιασμό. Έγιναν τις προάλλες τα εγκαίνια, διοργάνωσε προ ημερών ο δήμος μας και το Πανελλήνιο Συνέδριο των μονοπατιών, με τη συνάντηση φορέων και δήμων από όλη τη χώρα, που έχουν αναπτύξει μονοπάτια στα βουνά τους, ένας θεσμός που έχει ως στόχο τη διάδοση της πεζοπορίας και την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών, την ενίσχυση της συνεργασίας και της ενημέρωσης γύρω από τον περιπατητικό τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες και γενικότερα τα τεκταινόμενα στον χώρο της πεζοπορίας».

Και ο κ. Κιτσέλλης καταλήγει: «Τελικά το μήνυμα που ως δήμος θέλουμε να περάσουμε είναι να προστατεύσουμε το δάσος και τον Υμηττό. Και για να το προστατεύσουμε πρέπει να το γνωρίσουμε. Αυτό είναι το ζητούμενο. Προσπαθούμε λοιπόν να φέρουμε τον κόσμο στο βουνό, να ανέβει, να το περπατήσει, να το γνωρίσει, να το αγαπήσει κι έτσι στο τέλος, να το προστατεύσει».

ΑΠΕ ΜΠΕ