Ο σεφ που κάνει «γκουρμέ» το φαγητό των ασθενών στο Τζάνειο
Ο Ιάκωβος Απέργης, σεφ στο Τζάνειο νοκοκομείο, άλλαξε ότι ξέραμε για τα νοσοκομειακά φαγητά.
Ο Ιάκωβος Απέργης είναι ο σεφ στο Τζάνειο νοσοκομείο. Με όχημα την ενσυναίσθηση και τη φαντασία του, έκανε το νοσοκομειακό φαγητό πιο ιδιαίτερο, πιο προσιτό και πιο γκουρμέ, χωρίς να ξεπερνάει τα όρια.
Ο Ιάκωβος Απέργης μιλάει στο Newsbomb.gr για τις αλλαγές αυτές και εκφράζει την χαρά του, δηλώνοντας πως όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας μαγειρική. Επίσης, εξηγεί τη σημασία που έχουν οι πρώτες ύλες που πρέπει να είναι ελληνικές.
Όσον αφορά τη σπεσιαλιτέ του, αυτή είναι το ψαρομπίφτεκο δηλαδή η πέρκα που σέρβιραν στα νοσοκομεία και στα χέρια του έγινε… burger!
Αν σε ένα πιάτο τού ζητούσαν να «χωρέσει» την Ελλάδα αυτό θα ήταν μια φασολάδα χυλωμένη με κρεμμύδι, ελιές, σαρδέλες και ζεστό ζυμωτό ψωμί δίπλα στο πιάτο.
Ο Ιάκωβος, άνθρωπος χαμηλών τόνων, μέσα από την τέχνη του, τη μαγειρική, θέλει να προσφέρει χαμόγελα και ελπίδα.
Ιάκωβε είσαι σεφ στο Τζάνειο Νοσοκομείο, τι άλλαξες στο νοσοκομειακό φαγητό;
«Προσπάθησα να αλλάξω ή μάλλον να «πειράξω» φαγητά όπως το ψάρι (πέρκα) που το έκανα ψαρομπίφτεκο και οι ασθενείς το δέχτηκαν με χαρά και ενθουσιασμό, ενώ πολλές φορές συγγενείς των ασθενών έμεναν έκπληκτοι από τις περιγραφές των ασθενών/συγγενών τους. Με χαρά δέχτηκαν επίσης και οι γιατροί στο νοσοκομείο τις όποιες αλλαγές προσπάθησα να καθιερώσω. Η λογική μου ήταν να αποδείξω ότι υπάρχουν μάγειρες στα νοσοκομεία που είναι πολύ αξιόλογοι και μαγειρεύουν πολύ καλά».
Η μαγειρική είναι ένα μέσο για να κάνεις χαρούμενους τους συνανθρώπους σου;
«Ναι και με κάνει πρώτα εμένα χαρούμενο όταν βλέπω τους ανθρώπους χαρούμενους. Το καλό φαγητό αξίζει σε όλους, είναι θέμα αξιοπρέπειας και σεβασμού στον Άνθρωπο, σε εκείνους που το προσφέρουμε αλλά και στους ίδιους τους εαυτού μας».
Θα βρεθεί κάποιος και θα πει, γιατί δεν δοκιμάζεις τις ικανότητές σου σε ένα εστιατόριο και το κάνεις στο νοσοκομείο. Τι του απαντάς;
«Έχουν βρεθεί αρκετοί άνθρωποι να με ρωτήσουν ακριβώς αυτό, αλλά για εμένα το φαγητό στα νοσοκομεία, τα ιδρύματα, αλλά και όπου υπάρχει ανάγκη, είναι προτεραιότητα. Γιατί όσοι βρίσκονται σε αυτές τις δομές δεν είναι από επιλογή αλλά από ανάγκη και δικαιούνται έστω λίγα λεπτά απόδρασης από το πρόβλημά τους. Αυτό το διάστημα μεταξύ άλλων, συνεργάζομαι και με το εστιατόριο της Σχεδίας, που εκδίδει και το περιοδικό Σχεδία που πουλάνε οι άστεγοι σε διάφορα σημεία της πόλης».
Έχεις βρει χορηγούς στο εγχείρημα σου;
«Ναι, έχω βρει αρκετούς χορηγούς από το χώρο της μαγειρικής αλλά και από άλλους χώρους που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στις υπάρχουσες ανάγκες».
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;
«Θα ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι με τις ευπαθείς ομάδες των συνανθρώπων μας, και να εξειδικευθώ μαγειρικά στις ιδιαιτερότητες και στις διατροφικές τους ανάγκες».
Τι σημαίνει μαγειρική για εσένα και πώς προέκυψε στη ζωή σου;
«Μαγειρική για εμένα σημαίνει προσφορά, αγάπη, ζεστασιά και προέκυψε στο καφεστιατόριο ΝΕΟΝ το 1990 όπου και μπήκα στην κουζίνα».
Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό και επίσης ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου;
«Τρελαίνομαι για μακαρόνια με μοσχαράκι κοκκινιστό και πλέον η σπεσιαλιτέ μου που έχει καθιερωθεί στο νοσοκομείο, είναι το ψαρομπίφτεκο».
Τα ελληνικά προϊόντα και οι πρώτες ύλες δίνουν βάση ιδιαίτερη στα φαγητά σου;
«Εννοείται ότι είναι η πρώτη μου επιλογή και ειδικά στα νοσοκομεία θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για καλή πρώτη ύλη. Ένα καλό φαγητό χαρακτηρίζεται από την καλή πρώτη ύλη».
Σε ένα πιάτο μπορεί να χωρέσει η Ελλάδα και αν ναι, τι θα περιλάμβανε αυτό το πιάτο;
«Ναι, θα μπορούσε αυτό το πιάτο να ήταν μια φασολάδα χυλωμένη με κρεμμύδι, ελιές, σαρδέλες και ζεστό ζυμωτό ψωμί δίπλα στο πιάτο!».
Διαβάστε επίσης
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες έγιναν… δαχτυλίδια για δάγκωμα
Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
Χειροποίητα καράβια από θαλασσόξυλα για να στολίσεις τα Χριστούγεννα