Αστεροσκοπείο Κρυονερίου: Μελέτη μετεωριτών σε συνεργασία με τη NASA

Η συνολική επένδυση στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Αστεροσκοπείο Κρυονερίου
1'

«Το αστεροσκοπείο Κρυονερίου, σε συνεργασία και με την NASA πρωτοστατεί στην έρευνα, στη μελέτη των μετεωριτών και των προσκρούσεις στην επιφάνεια της Σελήνης», αποκάλυψε ο Xρίστος Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Δήμας είπε ότι «ο στόχος μας είναι να δούμε πώς μπορεί αυτή η τεχνολογία να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς, αξιοποιώντας την δορυφορική τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες στην αγροτική οικονομία και σε πολλούς άλλους τομείς που χρειάζεται η οικονομία μας για να αναπτυχθεί».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο υπουργός ανέφερε ότι στο Κρυονέρι βρίσκεται ο μεγαλύτερος διαστημικός κόμβος στη Ν.Α. Ευρώπη. Όπως είπε, άρχισε να λειτουργεί το 1975 και σύντομα θα αποκτήσει ένα καινούργιο ρομποτικό τηλεσκόπιο.

«Πραγματοποιείται με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα στην Πελοπόννησο, όπου αναβαθμίζουμε το αστεροσκοπείο και θα γίνει ο μεγαλύτερος διαστημικός κόμβος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και σύντομα θα αγοράσουμε ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο, ραντάρ και λέιζερ» δήλωσε.

Η συνολική επένδυση στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ αποτελώντας την μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα στην Κορινθία. Ο διαστημικός κόμβος υπολογίζεται να είναι πλήρως λειτουργικός και επιχειρησιακός εντός του 2026 εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.