Σεισμός Μυτιλήνη: Ανησυχία για το ρήγμα που έδωσε την διπλή δόνηση

«Το ρήγμα στη Μυτιλήνη μπορεί να δώσει σεισμό έως 6,5 Ρίχτερ», επισημαίνει ο κ. Λέκκας

Σεισμός
Έντονη ανησυχία επικρατεί, μετά την διπλή σεισμική δραστηριότητα των 4,9 και 4,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στη Μυτιλήνη
Intime
4'

Έντονη ανησυχία επικρατεί, μετά την διπλή σεισμική δραστηριότητα των 4,9 και 4,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στη Μυτιλήνη. που τρόμαξε τους κατοίκους και προκάλεσε επιφανειακές κυρίως ζημιές σε παλιά κτήρια.

Για το θέμα τοποθετήθηκε το πρωί του Σαββάτου (8/1) ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος μιλώντας για την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού στην περιοχή. Ο καθηγητής σημείωσε ότι το ρήγμα που προκάλεσε τις χθεσινές δονήσεις βρίσκεται δίπλα σε αυτό της Αγίας Παρασκευής, το οποίο διασχίζει όλο το νησί και συνδέεται με τον μεγάλο σεισμό των 6,5 Ρίχτερ του 1867. Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή «έχει να κάνει σεισμό περίπου 150 χρόνια».

«Δεν ξέρουμε ακριβώς εάν υπάρχει άλλο κομμάτι που δεν έχει σπάσει, αλλά ακόμα και αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός, πάντα μπορεί να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός πιο βόρεια σε άλλο αστικό κέντρο και να κάνει σοβαρές βλάβες σε έναν άλλο οικισμό. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε μία επιφυλακτικότητα».

Ο κ. Παπαζάχος αναφερόμενος στη συνέχεια για την μετασεισμική ακολουθία τόνισε ότι αυτή εξελίσσεται κανονικά. Για το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής και την πιθανή ενεργοποίησή του, ως συνέπεια των πρόσφατων σεισμών, εξήγησε ότι είναι «δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο» να συμβεί, καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

«Το γεγονός ότι παλιά σπίτια με τόσο μικρό επίπεδο επιταχύνσεων έπαθαν βλάβες, είναι προβληματικό από μόνο του και δείχνει ότι υπάρχουν σπίτια τα οποία παθαίνουν βλάβες και με χαμηλά επίπεδα σεισμικών δονήσεων που σύγχρονα σπίτια δεν θα πάθαιναν τίποτα», είπε ο κ. Παπαζάχος. Τέλος, χαρακτήρισε τη Μυτιλήνη «δύσκολο νησί» αναφορικά με τη σεισμικότητα, καθώς «έχει τρεις μεγάλες ζώνες, μία στο βορρά, ένα τεράστιο ρήγμα το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς» και άλλα δύο ρήγματα βρίσκονται στα νότια του νησιού.

Λέκκας: «Το ρήγμα στη Μυτιλήνη μπορεί να δώσει σεισμό έως 6,5 Ρίχτερ»

Μιλώντας στο Mega από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Κέκκας, επισήμανε πως «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, βέβαια υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες γι’ αυτό, και δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα γιατί πρώτον η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται και δεύτερον, δυστυχώς, υπάρχει ένα βεβαρημένο σεισμικό παρελθόν στην περιοχή» και συνέχισε λέγοντας:

«Είμαστε σε επιφυλακή, παρατηρούμε την εξέλιξη του φαινομένου», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός και, σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού, είναι έτοιμες να επέμβουν. «Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από τον "Ξενοκράτη 2" και είμαστε έτοιμοι, στην ελάχιστη περίπτωση που θα έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, να επέμβουμε»,

Αναφορικά με το ρήγμα που έδωσε τον διπλό σεισμό στη Μυτιλήνη, ο κ. Λέκκας επισήμανε: «Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, μπορεί να δώσει περίπου 6,5 Ρίχτερ, όταν όμως ενεργοποιηθεί ολόκληρο. Τώρα έχουμε την ενεργοποίηση ενός συζυγούς ρήγματος της μεγάλης ρηξιγενούς ζώνης της Αγίας Παρασκευής. Έχουμε μικρότερο μέγεθος και πιστεύω ότι θα παραμείνει σε αυτό, αν και η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο διπλός σεισμός στη Μυτιλήνη, μπορεί να «ξυπνήσει» άλλα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή.

«Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα και για αυτό, όμως έχουμε να κάνουμε και με πάρα πολλούς μετασεισμούς έως τώρα. Οι πιθανότητες είναι ανοιχτές. Βέβαια οι πιθανότητες για να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, τονίζω ότι είναι εξαιρετικά μικρές».

Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί που σημειώνονται την τελευταία περίοδο, «δε μας ανησυχούν, δεδομένου ότι οι σεισμικές διεγέρσεις που παρατηρήθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας, είναι τελείως ανεξάρτητες, ανήκουν σε τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό πλαίσιο, δεν επηρεάζει η μία την άλλη, απλά και μόνον συμπίπτουν χρονικά.

«Συνεπώς, δεν υπάρχει μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο, απλά έχουμε επιμέρους διεγέρσεις. Είναι απλά μια χρονική σύμπτωση. Δεν έχουμε δεδομένα που να ενισχύουν την άποψη ότι έχουμε μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή