Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το ολυμπιακό μετάλλιο και οι διακρίσεις

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αποτέλεσε και ο αθλητισμός
2'

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος αργά το βράδυ της Τρίτης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Πέρα από τα όσα σχετίζονταν με τα βασιλικά του καθήκοντα, ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αποτέλεσε και ο αθλητισμός.

Ήταν το 1960 και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Ντράγκον μαζί με τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη που αποτελούσαν το πλήρωμα του σκάφους «Νηρεύς». Υπήρξε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας από το 1912.

Συμμετείχε ακόμη και στα Πανελλήνια πρωταθλήματα τοιχοσφαίρισης με πολλές δεύτερες και τρίτες νίκες στο διπλό.

Ο Κωνσταντίνος ήταν επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μαζί με τον Βασιλιά της Νορβηγίας, Χάραλντ Ε΄.

Από το 1994 ήταν πάτρονας της Διεθνούς Ενώσεως Μοντέρνου Πεντάθλου ("Union Internationale de Pentathlon Moderne" ).

Επιπλέον, ήταν πάτρονας και πρόεδρος του εκπαιδευτικού οργανισμού Round Square, ενός δικτύου 230 ιδιωτικών σχολείων σε 50 χώρες του κόσμου, και πάτρονας του Gstaad Yacht Club, ενός Ιστιοπλοΐκού Ομίλου που εδρεύει στην Ελβετία.

Έδωσε το παρών και σε μια αξέχαστη στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό, το χρυσό μετάλλιο της Βούλας Πατουλίδου στα 100μ. εμπόδια στη Βαρκελώνη, για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1992.

Η Γκέιλ Ντίβερς σκόνταψε πριν τον τερματισμό, η Βούλα Πατουλίδου την προσπέρασε και ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου πανηγυρίζοντας με δάκρυα στα μάτια.

Η κάμερα εστίασε μεν στην Ελληνίδα αθλήτρια αλλά ο σκηνοθέτης έδωσε και πλάνα από τους πανηγυρισμούς της βασιλικής οικογένειας. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο κατευθύνθηκε στην αδερφή του, Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και την αγκάλιασε σφιχτά. Έξαλλα πανηγύρισαν και οι δύο μεγάλοι του γιοι, Παύλος και Νικόλαος.

Σχετικές ειδήσεις