Σεισμός σε Μυτιλήνη - Κρήτη: Πιθανα τα 6 Ρίχτερ λένε σεισμολόγοι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού στην Ελλάδα - Τι λένε οι επιστήμονες για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα
Eurokinissi / Φωτογραφία Αρχείου
6'

Στον «χορό» των Ρίχτερ βρίσκονται η Μυτιλήνη και η Κρήτη το τελευταίο διάστημα με τους κατοίκους των δύο μεγάλων νησιών να ανησυχούν αρκετά και να εκφράζουν τους φόβους τους για έναν μεγαλύτερο σεισμό.

Τρία εικοσιτετράωρα μετά τον μεγάλο σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη οι σεισμολόγοι δεν έχουν αποφασίσει εάν πρόκειται για τον κύριο, με το ενδεχόμενο ωστόσο να στρέφεται προς τα εκεί. Από την άλλη δεν μπορούν να αποκλείσουν μια πιο δυνατή σεισμική δόνηση.

Από την άλλη στην Κρήτη, οι σεισμολόγοι φαίνονται πιο καθησυχαστικοί καθώς οι συνεχείς σεισμοί δεν δίνουν πάνω από 5 ρίχτερ και είναι σε θαλάσσιο χώρο με αποτέλεσμα να αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για τη χερσαία μεριά του νησιού.

Το ενδιαφέρον των ερευνών στρέφεται περισσότερο στη Μυτιλήνη παρά στην Κρήτη όχι μόνο για τον παραπάνω λόγω αλλά επίσης για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων, τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα σε περίπτωση νέας σεισμικής δόνησης. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία για τον λόγο αυτό παραμένουν κλειστά και γίνονται έλεγχοι στα κτίρια, με 19 από αυτά να χαρακτηρίζονται ήδη «κίτρινα».

Λέκκας: Δεν στοιχειοθετείται έξαρση σεισμικής δραστηριότητας

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης κρίσεων, Ευθύμης Λέκκας, θέλησε να κατευνάσει την ανησυχία των κατοίκων ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη, η οποία «κουνιέται» συνεχώς τις τελευταίες ημέρες.

«Χθες είχαμε έναν σεισμό της τάξεως των 4,8 βαθμών, ουσιαστικά ήταν ένας σεισμός που εκδηλώθηκε στην ίδια σεισμογόνο περιοχή που εκδηλώθηκε ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ το Σάββατο το πρωί. Έχουμε να κάνουμε με μία ακολουθία που είναι σε αποδρομή – δηλαδή μειώνεται σταδιακά και εκτονώνονται οι τεκτονικές δυνάμεις που συσσωρεύονται στο υπέδαφος», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.

«Βεβαίως κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη η οποία στηρίζεται στο γεγονός ότι το 1867 είχαμε έναν πολύνεκρο σεισμό στην ίδια περιοχή. αυτή η επιφύλαξη δημιουργεί και επιχειρησιακές δράσεις στην Λέσβο. Είναι 150 χρόνια πριν και είναι μία φυσιολογική περίοδος επανάληψης γιατί τα ρήγματα δεν συγκεντρώνουν δυνάμεις κάθε 20-40 χρόνια. Ο χρόνος επαναπλήρωσης των ρηγμάτων είναι της τάξεως των εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων», συμπλήρωσε έπειτα ο επιστήμονας.

Αναφορικά με τον κίνδυνο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ ο κ. Λέκκας τόνισε: «Το φαινόμενο της διάσπαρτης σεισμικότητας σε όλη τη χώρα, έχει επαναληφθεί χωρίς να προϊδεάζει κάποιον μεγάλο σεισμό. Δεν στοιχειοθετείται έξαρση σεισμικής δραστηριότητας, καθώς θα έπρεπε να είναι σεισμοί πάνω από 5 και 6 Ρίχτερ».

Mιλώντας στο Newsbomb.gr τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου για το επίκεντρο που δίνει συνεχείς σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ώρες στην Κρήτη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ανέφερε τα εξής:

«Είναι μια διέγερση εκεί σε ένα ρήγμα στη λεγόμενη «οπιστάφρο» με σεισμούς μέχρι 4,5 Ρίχτερ. Γενικά δεν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό. Και να εκδηλωθεί μεγαλύτερος είναι αρκετά μακριά από τις κατοικημένες περιοχές και δεν θα επηρεαστούν καθόλου», είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος, τονίζοντας ότι «Δεν εμπνέει καμία ανησυχία».

Σχετικά με την ετοιμότητα των κατοίκων λόγω των συχνών σεισμών που περιτριγυρίζουν το νησί ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι συστάσεις δίνονται αλλά «δεν είναι σεισμός που θα προκαλέσει ζημιές. Είναι 30 χιλιόμετρα βόρεια.»

Παπαδόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δεν αποκλείει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού, επισημαίνοντας ότι η καταγραφή στους σεισμούς της Μυτιλήνης δεν είναι πλήρης με αποτέλεσμα να χάνονται στοιχεία.

Μάλιστα ο επιστήμονας εκφράζει την επιφύλαξή του για δύο σημαντικούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις ισχυροί σεισμοί, γεγονός που δεν δείχνει μια ομαλά εξελισσόμενη φυσική μετασεισμική ακολουθία, ενώ ο δεύτερος λόγος είναι ότι το επίκεντρο είναι πάνω στο χερσαίο τμήμα του νησιού, το οποίο είναι κοντά σε οικισμούς. Ο τρίτος λόγος επιφύλαξης είναι το σεισμικό ιστορικό της περιοχής.

«Προκύπτει από εκτιμήσεις σεισμολόγων ότι το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού είναι ανοιχτό, δεν έχει κλείσει. Η εικόνα που παίρνουμε για την σεισμικότητα της Λέσβου είναι ελλιπής γιατί η περιοχή βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του σεισμογραφικού δικτύου και χάνουμε πολλούς μικρούς σεισμούς και δεν τους καταγράφουμε και δεν τους λαμβάνουμε υπόψιν στους υπολογισμούς. Χρειάζεται να τους καταγράφουμε πλέον, είναι κοινωνικό το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

Αξίζει να σημειωθεί η πρόταση που έκανε ο κ. Παπαδόπουλος για την τοποθέτηση φορητών σεισμογράφων ώστε να μεταδίδονται άμεσα οι καταγραφές στα κέντρα και να υπάρχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια στα στοιχεία της κάθε περιοχής.

«Προτείνω την άμεση μεταφορά και τοποθέτηση φορητών σεισμογράφων, που θα έχουν την δυνατότητα άμεσης μετάδοσης των καταγραφών στα σεισμογραφικά κέντρα έτσι ώστε να καλυτερεύσουμε δραστικά την ακρίβεια και την λεπτομέρειες των δονήσεων που γίνονται στην περιοχή. Η στατιστική των σεισμών είναι γνωστή. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνεται σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο. Το 2021 είχαμε 4 τέτοιους σεισμούς», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σεισμός Μυτιλήνη: Μη κατοικήσιμα 17 σπίτια - Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες σε κτίρια

Ως μη κατοικήσιμα, από τους σεισμούς στη Μυτιλήνη, έχουν χαρακτηριστεί 17 σπίτια. Επίσης, έχει κριθεί ακατάλληλος ένας επαγγελματικός χώρος και ένα δημόσιο κτίριο, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών.

Όπως σημειώνεται, συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μηθύμνας και Μανταμάδου της Μυτιλήνης.

Στις πληγείσες περιοχές γίνεται αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας) από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 109 κτίρια:

  • Από αυτές 99 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 17 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
  • Έχουν ελεγχθεί 6 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλος είναι ο ένας
  • Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχει χαρακτηριστεί το 1 από τις 3 αυτοψίες, ενώ σε άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) 1 κρίθηκε μη κατοικήσιμο.

Σχετικές ειδήσεις