Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πικραμμένος και Μενδώνη από την κυβέρνηση στην κηδεία

Η Κυβέρνηση ενημέρωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.
(Photo by Paul Gilham/Getty Images)
6'

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα γίνει τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου. Οι εργασίες στο Τατόι είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ η Αστυνομία λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τη φύλαξη των γαλαζοαίματων που θα έρθουν στη χώρα μας τόσο στην Μητρόπολη όσο και στην ταφή του.

Το λαϊκό προσκύνημα για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο δεν προβλέπεται, όμως η σορός του θα είναι στη Μητρόπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα εκτεθεί σε «μίνι» λαϊκό προσκύνημα, από τις 06:00 έως τις 10:00 της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη, πριν την εξόδιο ακολουθία.

Τι ήθελε να αποφύγει το Μαξίμου

Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να αποφύγει το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης της ταφής του τέως βασιλιά δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη: Μην μπούμε σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο σε έναν «παροξυσμό» της αντιπολίτευσης… Να χειριστούμε το θέμα με ψυχραιμία… Η απόφαση που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν «ζυγισμένη και εξαιρετικά προσεχτικά διατυπωμένη».

Έτσι κι αλλιώς, η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί ημέρες πριν για την επιβάρυνση της υγείας του πρώην βασιλιά από την οικογένεια του Κωνσταντίνου, που βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Το… παζλ του χειρισμού των διαδικαστικών είχε συζητηθεί, λοιπόν, επαρκώς και η διυπουργική επικύρωσε τις λεπτομέρειες. «Το όλο το τελετουργικό έχει προκύψει, μετά από συζητήσεις και συνεννόηση που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με την οικογένεια του τέως Βασιλιά, σε ένα κλίμα όπου υπήρχε απόλυτη κατανόηση στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς», ήταν το σήμα που εξέπεμψε, από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Οι στόχοι της κυβέρνησης ήταν και παραμένουν οι εξής:

  • Να αφεραίσει από την φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ κάθε αντιπολιτευτική κριτική και προσπάθεια σύνδεσης με καθεστώτα του παρελθόντος.
  • Να μην διαταραχθεί το δεξιό κοινό της ΝΔ που τρέφει αισθήματα συμπάθειας στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου. Η απόφαση ο τέως βασιλιάς να ταφεί ως ιδιώτης και όχι με τιμές αρχηγού κράτους σχετίζεται με το επιχείρημα ότι ο Κωνσταντίνος ήταν έκπτωτος πρώην αρχηγός κράτους και, ταυτόχρονα, δεν είχε την ελληνική ιθαγένεια, η οποία αφαιρέθηκε μετά το δημοψήφισμα του 1974. Μια διαφορετική απόφαση μπορεί να έφερνε ικανοποίηση στο ακροατήριο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κυβερνώντος κόμματος. Όμως, η οπτική του κυβερνητικού οικοσυστήματος είναι στραμμένη προς το Κέντρο, ως κομβικός στόχος και για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις αποφάσεις του και τη δήλωσή του έκανε ακόμα ένα νεύμα προς τους Κεντρώους ψηφοφόρους, που αποτελούν μία κρίσιμη εκλογική μάζα για την επίτευξη του στοιχήματος της αυτοδυναμίας.

Ερώτημα, πάντως, που μένει να απαντηθεί μέχρι τη Δευτέρα είναι τι θα πράξουν υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά μία πιθανή παρουσία ορισμένων στην εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πηγές, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα απαγορευτικό. Όποιοι βουλευτές επιθυμούν θα μπορέσουν να πάνε, αν και δεν θα ισχύσει το ίδιος και για τους υπουργούς της κυβέρνησης που κατά πλειοψηφία θα το αποφύγουν.

Ποιοι «γαλαζοαίματοι» θα παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Η αποστολή των προσκλήσεων από την οικογένεια στα πρόσωπα που επιθυμούν να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θεωρείται θέμα χρόνου.

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς και τα μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, με τα οποία συνδέονται, με προσωπικά τηλεφωνήματα, προκειμένου να προετοιμάσουν την επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αναμένονται εκπρόσωποι των βασιλικών οίκων της Ισπανίας, της Δανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και του Λουξεμβούργου, χωρίς να αποκλείεται να παραστούν και εκπρόσωποι και άλλων ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών.

Η ισπανική βασιλική οικογένεια θα βρεθεί σύσσωμη στην Αθήνα. Η βασιλομήτωρ Σοφία βρίσκεται ήδη εδώ, οι κόρες της, πριγκίπισσα Ελενα και πριγκίπισσα Κρίστινα, θα έρθουν αύριο, ενώ στην κηδεία θα παραστούν, όπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, και ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη βασίλισσα Λετίθια. Το «παρών» θα δώσει και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στο Αμπου Ντάμπι.

Στην κηδεία θα παραστούν μέλη της δανέζικης βασιλικής οικογένειας, με την οποία υπάρχουν στενοί δεσμοί συγγένειας. Σύμφωνα με δανέζικα ΜΜΕ, στην Αθήνα θα έρθουν η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, αδελφή της Αννας-Μαρίας, και η αδελφή τους πριγκίπισσα Ματθίλδη. Θα παραστεί επίσης και ο διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια έχει ήδη ενημερώσει ότι θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία αλλά είναι άγνωστο από ποιον. Θεωρείται, πάντως, σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα παραστεί ο βασιλιάς Κάρολος.

Το παλάτι της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι στην κηδεία θα παραστεί ο πρίγκιπας διάδοχος, Χαακόν, και η σύζυγός του, Μέτε Μαρίν.

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί θα βρεθούν στην κηδεία του

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όπως αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην κηδεία αναμένεται να βρεθούν και πολιτικοί που οι οικογένειές του είχαν σχέση με τη βασιλική οικογένεια.

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των: Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς, καθώς ήταν συμμαθητές με τον πατέρα της, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο πατέρας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Βασιλιά Παύλου και μετέπειτα τελετάρχης του Κωνσταντίνου.

Αντίθετα, χωρίς να έχει κάποιον ιδιαίτερο δεσμό με τον τέως μονάρχη, αναμένεται -κατά δήλωσή του – να βρεθεί στην κηδεία ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος ερωτώμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο με ποια ιδιότητα θα βρεθεί εκεί ανέφερε: «Δεν χρειάζεται μικροψυχία. Δικαιούται τον ρόλο του στην Ιστορία, από την οποία κρίνεται».

Αιχμές για την επιλογή της «ταφής ως ιδιώτη» άφησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο αν θα βρεθεί στην κηδεία. Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης όμως «πειθαρχεί» ενώ στην κηδεία αναμένεται να είναι η Ευγενία Μανωλίδου. Ο ίδιος την ώρα της κηδείας θα βρίσκεται στο εξωτερικό.