Η γιατρός από την Κάρπαθο που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη Ελληνίδα αστροναύτης
Η Dr. V, όπως την αποκαλούν ανεπίσημα, είναι μια περήφανη Αμερικανίδα πολίτης ελληνικής καταγωγής, από την Κάρπαθο, που εργάζεται ως γιατρός και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο ώστε να γίνει ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης στην ιστορία της Ελλάδας και θα ήθελε να φτάσει μέχρι τον Άρη! Εργάζεται ως βασική ομιλήτρια σε πολλά φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού Kings College στο Λονδίνο της Αγγλίας και σε πολλά άλλα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.
Η επάρκειά της σε 18 γλώσσες, από αυτές 11 άψογα, είναι απόδειξη της ικανότητάς της να αλληλεπιδρά με ένα ευρύ φάσμα κοινού. Τα εξαιρετικά διαπιστευτήρια της Dr. V, ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συνεργάτη της Space Exploration Strategies LLC, περιλαμβάνουν μεταπτυχιακά πτυχία στην Επιχειρησιακή Ηγεσία, τη Γενετική, την Αστρονομία και την Αστροφυσική. Έχει γράψει πολλά άρθρα που υποστηρίζουν βελτιώσεις στον τομέα της εξειδίκευσής της και η εκτεταμένη γνώση της έκθεσης στην ακτινοβολία καθώς και στις επιστήμες που αφορούν την προστασία, την έχει κάνει περιζήτητη σύμβουλο.
Η Δρ Βανέσα Φαρσαδάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και έζησε τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής της στην Αθήνα. Οι ελληνικές της ρίζες είναι από το χωριό Όλυμπος της Κάρπαθου, στα Δωδεκάνησα. Μετακόμισε στο Χιούστον από τη Γενεύη της Ελβετίας, όπου ζούσε από το 2010. Είχε την τύχη να μην ζήσει την ελληνική οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010.
Η μετακόμιση στο Χιούστον εν μέσω πανδημίας δεν ήταν και η πιο εύκολη καθώς οι διαδικασίες και οι κίνδυνοι για την υγεία ήταν υψηλοί.
Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ:
Δρ. V: «Δόξα τω Θεώ, όλα πήγαν και πάνε όπως αναμενόταν. Το Χιούστον είναι μια όμορφη, μοντέρνα και πράσινη πόλη που έχει το μεγαλύτερο Ιατρικό Κέντρο (είναι μια ολόκληρη πόλη από μόνη της) στη Βόρεια Αμερική καθώς και το Διαστημικό Κέντρο Johnson όπου εκπαιδεύονται οι αστροναύτες. Έτσι οι άνθρωποι, κυρίως, είτε εργάζονται στον τομέα της υγείας είτε στον τομέα του διαστήματος».
Μια μέρα στη ζωή της Δρ Βανέσσας Φαρσαδάκη:
Δρ. V: «Ξυπνάω στις 5 το πρωί για να κάνω την άσκηση που απαιτείται για τη φυσική μου κατάσταση. Είμαι στο εργαστήριο στις 8 το πρωί όπου μένω μέχρι περίπου τις 9 το βράδυ. Δεν υπάρχουν Σαββατοκύριακα ή αργίες, καθώς η έρευνά μου πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρακτικά, στο εργαστήριο εξετάζω μια λίστα γονιδίων που έχουν παρατηρηθεί ότι προσφέρουν ραδιοπροστασία, δηλαδή προστατεύουν από τη ραδιενέργεια. Τα αποτελέσματα αυτού του έργου θα είναι χρήσιμα τόσο για αστροναύτες που εκτίθενται σε πηγές διαστημικής ακτινοβολίας όσο και για μελλοντικούς ασθενείς με καρκίνο, καθώς το γονιδίωμα ενός ασθενούς με τάση να δημιουργεί καρκίνο θα μπορεί να προστατεύεται στο μέλλον».
«Μια από τις μεγαλύτερες χαρές του να είσαι στο Χιούστον είναι να περιτριγυρίζεσαι από ομοϊδεάτες με τα ίδια όνειρα, όραμα και φιλοδοξίες. Μου δίνει απερίγραπτη χαρά να γνωρίζω άλλους νέους που εκπαιδεύονται για να υποβάλουν αίτηση στη NASA με την ίδια παρτίδα αστροναυτών που θα κάνω κι εγώ. Το γεγονός ότι κάθε μέρα, όλη μέρα μπορώ να συζητώ τα θέματα που με ενδιαφέρουν με τους συναδέλφους μου με κάνει να νιώθω πολύ τυχερή».
«Πιστεύω ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες. Οι επιστήμες χρειάζονται το ευέλικτο, ευαίσθητο και ευφάνταστο μυαλό μιας γυναίκας. Μόνο εκείνοι που τολμούν να φτάσουν στα άκρα της γνώσης και των δυνατοτήτων έχουν ελπίδα να ωθήσουν την ανθρωπότητα να κάνει το επόμενο βήμα. Όλοι έχουμε την επιλογή ανάμεσα στο τι είναι βολικό και στο τι θα αλλάξει τον κόσμο».
«Το θέμα είναι να μην ακούμε τόσο πολύ τις φωνές έξω από εμάς και να επικεντρωνόμαστε στη φωνή μέσα μας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών που αψήφησαν τα πάντα για να υπηρετήσουν τη δυνατή φωνή μέσα τους. Με την έννοια της «εσωτερικής φωνής» σίγουρα καταλαβαίνετε ότι αναφέρομαι στο ταλέντο, την κλίση, το πάθος ενός ανθρώπου. Και πρέπει να ξεκαθαρίσω, ωστόσο, ότι μόνο αυτά δεν αρκούν. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να τους υπηρετήσει με αυτοθυσία, πίστη και σκληρό αγώνα».
«Ο μεγάλος Ναπολέων είπε ότι αν ξέρεις πόσο μακριά θέλεις να φτάσεις, δεν θα φτάσεις πουθενά! Αυτή τη στιγμή εργάζομαι για να γίνω η πρώτη Ελληνίδα στο διάστημα, ενώ παράλληλα μαθαίνω και διδάσκω.”
Πηγή: greekgateway.com