Λέκκας στο Newsbomb.gr: Ολική καταστροφή από τον σεισμό στην Τουρκία - Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα
Τουρκία: Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, από την Τουρκία όπου βρίσκεται μαζί με την ελληνική αποστολή, εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τις 50.000.
Η σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών που έπληξε την Τουρκία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί στην Τουρκία έχουν φτάσει τις 12.873 ενώ άλλοι 3.162 έχουν σκοτωθεί στη Συρία – στο σύνολο να έχουν «χαθεί» 16.035 άνθρωποι.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε πως δεν θα τον εκπλήξει αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000.
«Είναι μία από τις πιο μεγάλες καταστροφές. Δεν θα με εκπλήξει αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί και αυτό από υπολογισμούς που κάνουμε και με βάση την πυκνότητα των κτιρίων. Δεδομένου ότι ο σεισμός έγινε νύχτα και ο κόσμος δεν πρόλαβε να βγει έξω καθώς η κατάρρευση ήταν άμεση. Θεωρητικά λοιπόν, οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 50.000 νεκρούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ο σεισμός στην Τουρκία να επηρεάσει το ελληνικό τόξο».
Ακόμη, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως οι μετασεισμοί στην Τουρκία μπορεί να είναι μεγέθους από 6,8 Ρίχτερ έως και 7 Ρίχτερ. Ακόμα διευκρίνισε πως για επανέλθουν οι περιοχές που επλήγησαν στην προ του σεισμού κατάσταση θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.
Σεισμός στην Τουρκία: Φόβοι για 184.000 «θαμμένους» κάτω από τα ερείπια
Από την άλλη ο Τούρκος σεισμολόγος - γεωφυσικός μηχανικός, Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν, εκτιμά ότι 184.000 άνθρωποι είναι «θαμμένοι» κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων, σχεδόν τετραπλάσιους απ' ότι υπολογίζει μέχρι τώρα ο Ευθύμης Λέκκας.
«Φοβάμαι», αναφέρει ο Τούρκος σεισμολόγος και επισημαίνει στο Twitter ότι «περίπου 6.000 κτήρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι», έγραψε ο Ερτζάν σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο Τούρκος σεισμολόγος αναφέρει ακόμη ότι μόλις ένα άτομο στους 25 εγκλωβισμένους διασώζεται. Τονίζει, πάντως, ότι ευελπιστεί οι εκτιμήσεις του να είναι λάθος και να σωθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι.
Πυρά στον Ερντογάν από τους πληγέντες
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν παραδέχτηκε ότι υπήρξαν κενά και παραλείψεις στην αντίδραση της κυβέρνησής του στον καταστροφικό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους και άφησε άστεγους εκατοντάδες χιλιάδες σε Τουρκία και Συρία. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική από οικογένειες απογοητευμένες από την αργή απάντηση των ομάδων διάσωσης και τις εγκληματικές όπως λένε καθυστερήσεις, καθώς μειώνεται η ελπίδα ότι θα βρεθούν περισσότεροι επιζώντες.
Τουλάχιστον 15.865 άνθρωποι σε όλη την Τουρκία και τη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους, 12.391 εκ των οποίων στην Τουρκία. Μέσα στο χάος και τον πόνο, πολλοί πολίτες μιλάνε για έλλειψη εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υποστήριξης που αφήνει όσους έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια, αβοήθητους να στέλνουν μηνύματα απόγνωσης και τις οικογένειές τους να «βράζουν» από θυμό.
Επισκεπτόμενος το Καχραμανμαράς, το οποίο βρισκόταν στο επίκεντρο του σεισμού, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι αρχές αντιμετώπισαν στην αρχή κάποια προβλήματα, αλλά πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο τόνισε, υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να χτίσει κατοικίες εντός ενός έτους για όσους έχουν μείνει χωρίς στέγη στις 10 επαρχίες που επλήγησαν. «Δεν είναι δυνατόν να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή. Δεν θα αφήσουμε κανέναν από τους πολίτες μας αδιάφορο».
Ανάλογα ζητήματα αναφέρθηκαν στη γειτονική Συρία, με τον πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ να παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έχει «έλλειψη δυνατοτήτων και εξοπλισμού». Σε όλη την Τουρκία και τη Συρία, οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν, φοβούνται να επιστρέψουν στα κτήρια, υπό τον φόβο μετασεισμών.
«Επιβιώσαμε από τον σεισμό, αλλά θα πεθάνουμε εδώ από την πείνα και το κρύο», είπε ένας άνδρας στην τουρκική πόλη Aντάκια. Οι διασώστες εξακολουθούν να βρίσκουν επιζώντες, με τα πλάνα να δείχνουν μια νεαρή κοπέλα με πιτζάμες και έναν ηλικιωμένο άνδρα να κρατά ένα τσιγάρο ανάμεσα στα δάχτυλά του να σηκώνεται από τα συντρίμμια.
Μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παράθυρο επιβίωσης για όσους έχουν παγιδευτεί κλείνει τώρα γρήγορα, αλλά παρόλα αυτά, είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψουν οι διασώστες κάθε ελπίδα. Ο ειδικός σε θέματα φυσικών καταστροφών, Στίβεν Γκόντμπι είπε: «Η αναλογία επιβίωσης κατά μέσο όρο μέσα σε 24 ώρες είναι 74%, μετά από 72 ώρες είναι 22% και την πέμπτη ημέρα είναι 6%.
Και ο Ντέιβιντ Αλεξάντερ, καθηγητής σχεδιασμού και διαχείρισης έκτακτης ανάγκης στο University College του Λονδίνου, είπε: «Στατιστικά, σήμερα είναι η μέρα που θα σταματήσουμε να βρίσκουμε ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε» Συνέχισε προειδοποιώντας ότι ο τελικός αριθμός των θανάτων μπορεί να μη γίνει γνωστός για πολλές εβδομάδες λόγω της τεράστιας ποσότητας ερειπίων που καλύπτουν την Τουρκία και τη Συρία.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο των σωστικών συνεργείων και τη ζωή των ανθρώπων που επιβίωσαν και έχουν χάσει τα σπίτια τους. Οι επιζώντες αγωνίζονται για να βρουν φαγητό και καταφύγιο και σε ορισμένες περιπτώσεις παρακολουθούν αβοήθητοι καθώς οι συγγενείς τους ζητούν επί ώρες βοήθεια και τελικά σωπαίνουν κάτω από τα συντρίμμια, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο κρύος καιρός συνεχίζει να επηρεάζει την περιοχή με τις θερμοκρασίες να φθάνουν στους - 6 βαθμούς Κελσίου στο Γκαζιάντεπ, μεταξύ -5 και 1 βαθμό Κελσίου στο Ντιγιάρμπακιρ, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις.
«Ο ανιψιός μου, η κουνιάδα μου και η αδερφή της κουνιάδας μου είναι στα ερείπια. Είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ζωής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σεμίρε Κομπάν, νηπιαγωγός στο Χατάι της Τουρκίας. «Δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε. Προσπαθούμε να τους μιλήσουμε, αλλά δεν ανταποκρίνονται... Περιμένουμε βοήθεια. Έχουν περάσει 48 ώρες τώρα», είπε.
Στη Συρία, περισσότεροι από 298.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφεραν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο αριθμός φαίνεται να αναφέρεται μόνο στα τμήματα της Συρίας υπό τον κυβερνητικό έλεγχο, όχι σε εκείνα που κατέχουν άλλες φατρίες στα βορειοδυτικά της χώρας, που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο. Η κυβέρνηση της Συρίας έχει λάβει βοήθεια από πλήθος αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Ιράκ, καθώς και από τον βασικό της σύμμαχο Ρωσία, η οποία έχει στείλει ομάδες διάσωσης και έχει αναπτύξει δυνάμεις ήδη στη Συρία για να συμμετάσχουν στο έργο ανακούφισης.
Η Συρία ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, δύο ημέρες μετά τον σεισμό, για να ζητήσει περαιτέρω βοήθεια από το μπλοκ των 27 χωρών και τα άλλα οκτώ κράτη που αποτελούν μέρος του προγράμματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης για να βοηθήσει την Τουρκία, ενώ το δορυφορικό σύστημα Copernicus του μπλοκ ενεργοποιήθηκε για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης. Τουλάχιστον 19 χώρες μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια.
Διασώστες και κάτοικοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν μια οικογένεια σώθηκε από τα ερείπια ενός κατεδαφισμένου κτιρίου στο χωριό Μπίσνια της Συρίας την Τετάρτη. Ένας άνδρας, ο γιος και η κόρη του ανασύρθηκαν από κάτω από τα ερείπια όπου είχαν κολλήσει για δύο ημέρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει ομάδες εμπειρογνωμόνων και ειδικές πτήσεις με ιατρικές προμήθειες στην Τουρκία και τη Συρία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.