Τα Σκόπια δεν τηρούν τη Συμφωνία των Πρεσπών εδώ και…1.440 ημέρες
Στις 12 Φεβρουαρίου 2023 συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ημέρα που επικυρώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων η Συμφωνία των Πρεσπών. Χάρη σε αυτή τη συμφωνία τα Σκόπια κέρδισαν πολλά, όπως την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αντίθετα με την Ελλάδα που δεν κέρδισε τίποτα.
Τέσσερα χρόνια μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Εθνική Αντιπροσωπεία, ειδικοί σκιαγραφούν στο Newsbomb.gr τα βήματα της (μη) εφαρμογής της, καθώς οι διατάξεις της εξακολουθούν να μην υλοποιούνται ή να υλοποιούνται μερικώς και υπογραμμίζουν ότι η στάση των γειτόνων έχει αλλάξει ειδικά από την στιγμή που πήραν αυτό που αναζητούσαν… μια εθνική ταυτότητα!
Θράσος Ευτυχίδης, Διεθνολόγος - Οικονομολόγος
Αγνοούν τα συμφωνηθέντα οι γείτονες
Ο διακεκριμένος Διεθνολόγος, Θράσος Ευτυχίδης κατά την τοποθέτηση του στο Newsbomb.gr μιλάει ανοιχτά για παραχώρηση του ελληνικού κράτους προς τη γείτονα χώρα η οποία μάλιστα συντάσσεται πολιτικά με τις βλέψεις του Ερντογάν.
Ειδικότερα λέει, «Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την κύρωση από την Ελληνική Βουλή μιας, κατά την άποψή μου, επαίσχυντης συμφωνίας με την οποία παραχωρήσαμε όνομα στο κρατίδιο βόρεια της Μακεδονίας και εθνικότητα (nationality σύμφωνα με το επίσημο αγγλικό κείμενο), στους κατοίκους του. Παράλληλα αναγνωρίσαμε επίσημα και την ύπαρξη ξεχωριστής γλώσσας, δίνοντάς του με αυτό τον τρόπο κρατική υπόσταση, οντότητα και ιστορικό παρελθόν, με αντάλλαγμα ένα θολό αφήγημα περί ασφάλειας και ανάπτυξης με την είσοδο των βόρειων γειτόνων στο ΝΑΤΟ και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Οι γείτονες σήμερα θεωρούν στρατηγικό εταίρο την Τουρκία και αναπτύσσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους.
Στην ίδια συμφωνία, η Μακεδονία μας αναφέρεται ως η «Βόρεια περιοχή» του πρώτου μέρους της συμφωνίας (Ελλάδα)».
Αλυτρωτικές τάσεις
Στην συνέχεια ο κ. Ευτυχίδης υπογραμμίζει πως η συμφωνία αυτή έμπαζε από την αρχή.
«Ήταν σαφές εξ αρχής ότι η συμφωνία με δεδομένες και τις συνθήκες στο κρατίδιο, δε θα μπορούσε να τηρηθεί.
Ακόμη και προφανείς προβλεπόμενες από τη Συμφωνία αλλαγές, όπως αυτές στο Σύνταγμα της χώρας, δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ώστε να εξαλείψουν αλυτρωτικές, αναθεωρητικές τάσεις. Ακόμη και εκεί λοιπόν θα δούμε ότι πέραν της αλλαγής του τίτλου σε Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, στο εσωτερικό, το κρατίδιο αναφέρεται ως Δημοκρατία της Μακεδονίας απλά. Στο δε προοίμιο, με τις αναφορές στη «Δημοκρατία του Κρούσεβο» και στην «Αντιφασιστική Συνέλευση για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας» εκφράζεται απόλυτα το αλυτρωτικό όραμα».
Εκατοντάδες οι παραβιάσεις
Ο Έλληνας επιστήμονας κάνει λόγο για τις καθημερινές προκλητικές παραβιάσεις της συμφωνίας, ικανές για να την τινάξουν στον αέρα.
«Στην καθημερινότητα εκατοντάδες είναι οι παραβιάσεις του erga omnes της Συμφωνίας, ξεκινώντας από τα σε κυκλοφορία νομίσματα και χαρτονομίσματα της χώρας. Συνεχίζοντας σε επωνυμίες φορέων και αθλητικών ομοσπονδιών, εμπορικών και οικονομικών επιμελητηρίων, ειδησεογραφικά πρακτορείων, εφημερίδων και ΜΜΕ και φτάνοντας στο φαραωνικό κέντρο των Σκοπίων που κοσμείται από το τεράστιο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου, του πατέρα του, Φίλιππου αλλά και δεκάδες άλλα αγάλματα με αναφορά στη δική μας ιστορία και πολιτισμό.
Βρέθηκα πριν λίγες μέρες στα Σκόπια. Ακόμη και οι δυσανάλογα μικρές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί είναι όλες σβησμένες με σπρέυ. Κυκλοφορούν ακόμη χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας ενώ στη Φλώρινα κατατίθεται αίτηση για ίδρυση Σχολής «Μακεδονικής» γλώσσας στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ στη Συμφωνία δεν υπάρχει αναφορά σε ύπαρξη μειονότητας και αντίθετα υπάρχει πρόβλεψη στο άρθρο 3 παρ. 4 για αποφυγή και μη ανοχή αποσχιστικών δράσεων και δραστηριοτήτων ακόμη και από ομάδες ή άτομα».
Μη τήρηση της Συμφωνίας
Τέλος, ο κ. Θράσος Ευτυχίδης σημειώνει ότι «αφού συμβαίνουν όλα αυτά δεν τηρείται η Συμφωνία».
«Πρακτικά λοιπόν δεν υπάρχει τήρηση της Συμφωνίας από το δεύτερο μέρος. Βέβαια διανύουμε ακόμη τη μεταβατική τεχνική, αλλά και πολιτική περίοδο – απομένει άλλος ένας χρόνος για την τεχνική, αλλά η άποψή μου είναι ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση. Ίσως σε αυτό συμβάλλει και η δική μας αδιαφορία.
Το μοναδικό ενθαρρυντικό σήμερα είναι η μόνιμη πλέον σχέση των κατοίκων του κρατιδίου με την Ελλάδα και η θετική άποψη που έχει ανέβει αισθητά. Τα Σαββατοκύριακα τα Σκόπια αδειάζουν από την πλειοψηφία των εύπορων ή σχετικά εύπορων κατοίκων που κατεβαίνουν για αγορές ή ψώνια στη Θεσσαλονίκη. Τίποτε άλλο».
Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Οι πληγές από τις Πρέσπες είναι ανοιχτές
«Σε πολιτικό πλαίσιο και σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά εφαρμόζονται οι Πρέσπες, αλλά απαιτείται παρακολούθηση και ετοιμότητα αντιμετώπισης ορισμένων ιδιωτικών κινήσεων περιορισμένου αριθμού ατόμων που κινούνται προπαγανδιστικά και παραπληροφορικά και σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να "ανοίξουν πληγές"», λέει με νόημα ο διακεκριμένος διεθνολόγος Δρ. Αθανάσιος Δρούγος.
«Έχουν περάσει τέσσερα και πλέον χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση Τσίπρα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, χωρίς να έχουν προκληθεί κάποια δραματικών επιπτώσεων σοβαρά, μείζονα αποσταθεροποιητικά και αξιοσημείωτα επιμέρους προβλήματα στις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις της Αθήνας με τα Σκόπια (στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και των διμερών διπλωματικών και στρατιωτικών επαφών οι σχέσεις εξελίσσονται ομαλά).
Σε γενικές γραμμές-πλην ορισμένων "περιπτώσεων" (παρά τα ισχυριζόμενα από ορισμένους φανατικούς, ακραίους, αρτηριοσκληρωτικούς "κύκλους") εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα (σε αρκετά καλό βαθμό), αλλά πάντοτε υπάρχουν περιπτώσεις όπου προκαλούνται (χωρίς να πολυαναφέρονται στον καθημερινό Τύπο, εκτός ορισμένων τοπικών εφημερίδων), σχετικές διαφωνίες και παραπλανητικές λεκτικές "εξάρσεις" (βασικά από την πλευρά ορισμένων προβληματικών και περιθωριακών φιλο-Σκοπιανών).
Ειδικά πρόσφατα, από ορισμένους, ελάχιστους "κύκλους" και μεμονωμένες παρασιτικές MKO (που λαμβάνουν χρήμα και καθοδήγηση από τους ψευτο-Μακεδόνες του εξωτερικού ως και από υπολείμματα Πανσλαβιστών, κομμουνιστών ή και ύποπτων κύκλων) ειδικά σε χωριά της Αλμωπίας, της Φλώρινας κλπ. (όπως είδαμε με την πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου στην ακριτική Φλώρινα για την λεγόμενη "Μακεδονική γλώσσα" κλπ.). Η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή απαιτεί την προσοχή των αρμόδιων πολιτικών, τοπικών και περιφερειακών αρχών».
«Υβριδική συμπεριφορά»
Στη συνέχεια, ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας αναφέρεται στην «υβριδική συμπεριφορά» κάποιων κύκλων από την γείτονα χώρα.
Ειδικότερα εξηγεί, «Ασφαλώς δεν κινδυνεύει η εδαφική μας ακεραιότητα, αφού είμαστε πολύ πιο ισχυροί ως και αναβαθμισμένο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά επειδή σήμερα η έννοια της ασφάλειας είναι ευρύτερη (όχι μόνο στρατιωτική) ως και επιμέρους ζητήματα των δυτικών Βαλκανίων δεν έχουν επιλυθεί συνολικά, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε ποικιλοτρόπως τις δραστηριότητες αυτών των «κύκλων» και προσώπων.
Η κεντρική διοίκηση στα Σκόπια είναι άγνωστο κατά πόσο και σε ποιο βαθμό κατευθύνει τέτοιες περιπτώσεις υβριδικής συμπεριφοράς και προβληματικών, εριστικών, εμπρηστικών, ανυπόστατων απόψεων... (και αν). Οι λεγόμενοι "δίγλωσσοι" θα είναι πάντα μία μικρή πηγή "έντασης", που λόγω των ύπουλων κινήσεων των διαφόρων ΜΚΟ απαιτούν σχετική προσοχή (εννοώ σε χωριά όπως σε Μελίτη, Αετό, Υδρούσα, περιοχή Ξυνού Νερού, κ.ά.). Άλλωστε δεν το κρύβουν ότι στα "ταραγμένα μυαλά τους" μετά από την "Μακεδονική γλώσσα" έχουν κατά νου την ανύπαρκτη "Μακεδονική μειονότητα".
Όμως η βόρεια γειτονική μας χώρα (τουλάχιστον η παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού της Σοσιαλοδημοκρατικής Ένωσης του Κοβασέφσκι και των Αλβανικών κομμάτων (κυρίως του DUI του Αχμέτι) διατηρεί μία σχετική ισορροπία, ενώ τον τελευταίο καιρό δεν ακούγεται το γνωστό VMRO-DPMNE των Μιτκόφσκι-Γκρούεφσκι της αντιπολίτευσης (τουλάχιστον ορατά να παρεμβαίνει).
Και ενώ σε κεντρικό κυβερνητικό πλαίσιο παρατηρείται μία ηρεμία και όχι λεκτικές ή άλλες ακρότητες (άρα τα βασικά εφαρμόζονται), είναι προς την σωστή κατεύθυνση να παρακολουθούμε τις θέσεις, εφημερίδες, περιοδικές εκδόσεις, μελέτες, διατριβές, συνέδρια, ακαδημαϊκές αποστολές στο εξωτερικό, μειονοτικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια, ύπουλες και ελεγχόμενες Τουρκικές "ενέργειες" (κυρίως επιχειρηματικές και πολιτιστικές), απόψεις κορυφαίων ιδρυμάτων των Σκοπιανών, όπως της "Μακεδονικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών" και άλλων (π.χ. Επιμελητηρίων, ομάδων, κλπ.)».
Η στρατιωτική αδυναμία και το βλέμμα στραμμένο στη Σόφια
Σε μια βαθιά ανάλυσή του, ο κ. Δρούγος τονίζει πως «τα Σκόπια έχουν αυξήσει την ένταση τους με τη Σόφια» και εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.
«Λόγω της εμφανούς στρατιωτικής αδυναμίας, οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας στην Ακαδημία "Αποστόλσκι" (την οποία προ χρόνων είχα επισκεφθεί) έχουν αποφύγει -συγκριτικά με το παρελθόν- προκλήσεις π.χ. σε στρατιωτικά περιοδικά, τους Τόμους της λεγόμενης "Μακεδονικής Στρατιωτικής Ιστορίας"(!). Ας μην λησμονούμε ότι έχουμε συνδράμει στην στρατιωτική τους εκπαίδευση σε Ειδικές Δυνάμεις και σε ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, ενώ συμμετέχουμε σε κοινές διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις στην περιοχή Οχρίδας, πεδίο βολής στο Κρίβολακ κλπ.
Στον τουριστικό και αγροτικό τομέα ορισμένοι "κύκλοι" για δικά τους συμφέροντα, π.χ. για την λίμνη της Οχρίδας σε τουριστικούς καταλόγους και περιοδικά, έχουν εμφανίσει ορισμένα "στοιχεία" και παραπλανητικές διαφημίσεις που χρειάζεται άμεση αντίδραση από πλευράς μας στα παραπληροφορικά, υβριδικά φυλλάδια και περιοδικά.
Πέραν τυχόν Τουρκικών "καθοδηγήσεων", είναι σημαντικό να παρακολουθούμε ενδελεχώς την Ρωσική διείσδυση που είναι πάντοτε αποσταθεροποιητικών τάσεων σε όλα τα σημεία του πλανήτη και ειδικά στα Βαλκάνια (μην ξεχνάμε ότι το VMRO-DPMNE μέσω δόλιων κύκλων και εκτρωματικής προπαγάνδας της Μόσχας καθοδηγούμενη από τον προσωπικό φίλο του Πούτιν, Νικολάε Πατρούσεφ (επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας), γνωστό ως "Βαλκανιάρχη", επιζητεί την εξαΰλωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Επίσης η αναβαθμισμένη παρουσία της χώρας στο ΝΑΤΟ, οι όποιες εξελίξεις για τις σχέσεις της ΕΕ με τα δυτικά Βαλκάνια, το Ουκρανικό, η ισχυρή παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών σε Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, κ.ά., ως και η δύσκολη κατάσταση στο Κόσοβο, σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο αποτρέπουν τα όποια "περίεργα" και απαράδεκτα μίνι-κύκλων.
Τέλος, παρατηρώ ότι -συγκριτικά με εμάς- έχει αυξηθεί η ένταση μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων για τα ιστορικά, μειονοτικά, πολιτιστικά, γλωσσικά ζητήματα, που χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση. Σε αυτό τον τομέα των βιβλίων και συγγραμμάτων δεν θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος από τους Σκοπιανούς. Και δεδομένης της κυβερνητικής αστάθειας στη γειτονική Βουλγαρία παρακολουθούμε τις εκεί εξελίξεις...».
Κώστας Μαρδάς, δημοσιογράφος- συγγραφέας: Γιατί είναι στον αέρα η Συμφωνία των Πρεσπών
Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολύ καλός γνώστης των γεωπολιτικών και ιστορικών θεμάτων Κώστας Μαρδάς μιλώντας στο Newsbomb.gr αναλύει γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι στον… αέρα.
«Κανονικά και με τον… νόμο, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι στον αέρα! Γιατί; Διότι στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου 2018 δεν συμμετείχε το 50% συν 1 των εγγεγραμμένων, όπως είχε δηλώσει ως όρο ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, αλλά μόλις το 36,8%. Επίσης, γιατί δεν φέρει την υπογραφή του Προέδρου της χώρας Γκίρκι Ιβάνωφ, ο οποίος ως εθνικιστής δήλωσε αποχή, αλλά του Προέδρου της Βουλής, παρ’ ότι δεν το προέβλεπε το Σύνταγμα. Επιπλέον, υπήρξαν καταγγελίες περί δωροδοκίας στο υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, κάτι που συνιστά λόγο ακυρότητας, σύμφωνα με το Δίκαιο των Συνθηκών της Βιέννης του 1969.
Όμως, παρ’ όλα αυτά, η Συμφωνία έγινε δεκτή και από την ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και από την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ζόραν Ζάεφ και, εν τέλει, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το επιπόλαιο επιχείρημα ότι έκλεισε -λέει- ένα θέμα που πήρε 27 χρόνια διαπραγματεύσεων. Φαντασθείτε αυτό το επιχείρημα να το αρθρώσει αύριο μεθαύριο κάποιος για το Αιγαίο!
Οι κακές γλώσσες λένε ότι, ουσιαστικά, επρόκειτο για μια Συμφωνία made in USA, αν κρίνει κανείς από την εύγλωττη δήλωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ:
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τους δύο Πρωθυπουργούς για την επίτευξη της Συμφωνίας, η οποία διευκολύνει την πολιτικής της Ατλαντικής Συμμαχίας για την ανάσχεση της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια".
Πράγματι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη διορατικότητα των σχεδιαστών πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς, εκτιμώντας σωστά την επιθετική δράση του Πούτιν στην ευρύτερη περιοχή, πέτυχαν για τα δικά τους συμφέροντα να εξασφαλίσουν τη δέσμευση των Σκοπίων να αποκηρύξουν το εξοργιστικό ψευδο-ιστόρημα πως συνιστούσαν τη συνέχεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να διατηρήσουν το όνομα "Μακεδονία", να δεσμευθούν για αλλαγή σε ταμπέλες κ.λπ. προσθέτοντας τη λέξη "Βόρεια" και παράλληλα εξασφάλισαν το οκέι της ελληνικής κυβέρνησης -πλην Καμμένου- για αποδοχή ότι:
-Ο πληθυσμός αυτός δικαιούται τη μακεδονική ιθαγένεια, δικαιούται τη μακεδονική γλώσσα, δικαιούται τη μακεδονική πολιτιστική κληρονομιά, όπως αυτός την εννοεί. Και βέβαια, εξασφάλισαν από τους "αριστερούς" του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον τον… πάλαι ποτέ… "αντιϊμπεριαλιστή" υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, πως η Ελλάδα θα συναινέσει στην είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Αλλά δεν έφθαναν μόνο αυτές οι ελληνικές παροχές… Εξασφάλισαν και την ανάληψη της ευθύνης του εναερίου χώρου από την Αθήνα, στο πλαίσιο της Νατοϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας. Με αποτέλεσμα; Επειδή η Βόρεια Μακεδονία δεν διαθέτει αξιόλογη πολεμική αεροπορία, η Ελλάδα να έχει σε 24ωρη ετοιμότητα δύο F16 και το σύστημα ραντάρ στο Βίτσι με υποχρέωση πολεμικής υπεράσπισης του εναερίου χώρου της γειτονικής χώρας υπό την τελική εντολή του αρχιστράτηγου του ΝΑΤΟ -δηλαδή του Προέδρου των ΗΠΑ που είναι το μεγάλο αφεντικό- με αποστολή την κατάρριψη εχθρικού ίχνους, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο που εκκρεμεί για ψήφιση στην ελληνική Βουλή.
Έτσι πέτυχαν να κλείσει η μαύρη τρύπα που υπήρχε ενώ οι γύρω χώρες ανήκαν στη Νατοϊκή Αδελφότητα, έχοντας πια εν ασφαλεία τη γειτονική αμιγώς αμερικανική Βάση Bondsteel στο Κόσοβο. Βάση δυνατότητας φιλοξενίας 25.000 στρατιωτικού προσωπικού χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων για προώθησή τους στο μέτωπο κατά της Ρωσίας.
Κατά κάποιο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση ξεπλήρωσε την υποχρέωσή της προς την Ουάσινγκτον, η οποία διέσωσε την χώρα από την πρόταση του Σόιμπλε για Grexit. Όποιος διαβάσει τα απομνημονεύματα του Ομπάμα θα μάθει πόσο ο κηδεμόνας είναι καμιά φορά πιο προβλεπτικός από τον κηδεμονευόμενο του στρατηγικού οικοπέδου "Ελλάς".
Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πούμε ότι ο πόλεμος για το όνομα χάθηκε με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων από το 1949 που τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος με νίκη των φιλελεύθερων δυνάμεων, επί των κομμουνιστών ανταρτών του Νίκου Ζαχαριάδη. Ο οποίος στην 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ - Δημοκρατικού Στρατού αναγνώρισε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και αποχωρισμού των Σλαβομακεδόνων. Σημειωτέον ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα σήμερα καταγγέλλει τον εθνικισμό των Σκοπιανών και δεν αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα.
Και λέω όλων των κυβερνήσεων, γιατί εν ονόματι του αντικομμουνιστικού αγώνα της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι δημοκρατικές αλλά εξαρτημένες ελληνικές κυβερνήσεις, υπάκουσαν στην εντολή να χαμηλώσουν τους τόνους, αφού αυτό το κράτος υπήρξε μέλος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας του αντιρωσικού στρατάρχη Τίτο.
Έτσι, από τη δεκαετία του 1950 οι Σλαβομακεδόνες εξαπέλυσαν μια πρωτοφανή προπαγάνδα με βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, άλμπουμ, πολιτιστικά σωματεία, πανεπιστήμια και άλλα μέσα πνευματικής επιρροής. Πετυχαίνοντας να περάσουν σε όλα σχεδόν τα ιδρύματα Δύσης και Ανατολής την αντίληψη ότι είναι απόγονοι του στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αποσιωπώντας, φυσικά -όπως και η ελληνική κρατική-χριστιανοφανής παιδεία- τη φρικτή πολεμική μανία του. Δηλαδή, η υπόθεση του ονόματος χάθηκε από τα… βιβλία!
Καταλήγοντας, σκέπτομαι ότι, τούτων δοθέντων, η Συμφωνία, δεν μπορούσε παρά να ορίζει ένα σύνθετο όνομα. Όμως: Υπήρξε μια… "αξιοπρεπής ήττα" μας. Αν αναλογισθούμε ότι δεν υποχρεωθήκαμε να αλλάξουμε το όνομα της Ελλάδας.
Προσθέτοντας μια λέξη που μας αξίζει».
Διαβάστε επίσης
Πέντε ειδικοί αναλύουν το σχέδιο των Σκοπιανών με τη Μακεδονική Γλώσσα
Βασιλική Θάνου: Άλλο η καλλιέργεια καλής γειτονίας και άλλο η ανακοχή και η υποχώρηση
Κέντρο «Μακεδονικής Γλώσσας» με σφραγίδα της ελληνικής δικαιοσύνης - Πανηγυρίζουν Σκόπια και Ζάεφ