Σεισμός στην Τουρκία - Λέκκας: «Ήμασταν η μόνη ομάδα που διατρέξαμε όλες τις περιοχές της Τουρκίας»
Ηχηρό «παρόν» της ελληνικής αποστολής στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ - Ο Ευθύμιος Λέκκας περιγράφει την τραγική κατάσταση στις περιοχές
Η Τουρκία μετράει και θα συνεχίσει για μεγάλο διάστημα να μετράει πληγές, ζημιές και νεκρούς. Ο απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό 7,8 βαθμών της περασμένης Δευτέρας πλησιάζει τις 36.000 και θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς το επίκεντρο της απόκρισης μετατέθηκε από τη διάσωση επιζώντων, που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, στην παροχή στέγης, τροφής και ψυχολογικής φροντίδας.
Μια εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ οι εικόνες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σοκάρουν παγκοσμίων με διεθνείς οργανισμούς αλλά και ιδιαίτερα τη χώρα μας να προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο δύναται.
Η Ελληνική Αποστολή έστειλε 36 διασώστες της ΕΜΑΚ δύο αξιωματικούς -μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμιο Λέκκα.
Ο καθηγητής μίλησε στο MEGA για τα όσα έζησε στην Τουρκία όλες τις ημέρες που βρισκόταν εκεί μαζί με την ελληνική αποστολή και περιέγραψε τις τραγικές καταστάσεις μετά τον σεισμό στις πληγείσες περιοχές.
«Θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα να αναλύσουμε τον σεισμικό κίνδυνο και το θέμα της τρωτότητας των κατασκευών. Έχουμε να κάνουμε με μία διαδικασία μεικτή, όπου είναι ένα πολύ σύνθετο σεισμοτεντονικό πλαίσιο και ένα σύνθετο πλαίσιο κατασκευών», ανέφερε αρχικά ο Ευθύμιος Λέκκας.
«Ήμασταν η μόνη ομάδα που διατρέξαμε όλες τις περιοχές. Έχουμε την εικόνα των καταστροφών για κάθε πόλη ξεχωριστά», είπε χαρακτηριστικά για την ομάδα αποστολής της χώρας μας.
Τέλος αναφορικά με τον σεισμό ο καθηγητής σημείωσε ότι πρόκειται για πολλά ρήγματα τα οποία συνθέτουν μία ζώνη οριζόντιας ολίσθησης και ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο ρήγμα.