Από την Πάτρα έως την Ξάνθη: 5 ελληνικές πόλεις με το πιο ξεχωριστό Καρναβάλι

Ανοίγουμε τον «καρναβαλικό» χάρτη της Ελλάδας και βρίσκουμε τις πέντε πόλεις που είναι συνώνυμο του Καρναβαλιού, της διασκέδασης και του ξεφαντώματος.

Παρέλαση Καρναβαλιού
Pixabay
5'

Οι Απόκριες στην Ελλάδα είναι ιδανική αφορμή για ξεφάντωμα και υπάρχουν πολλές περιοχές – μία σε κάθε νομό, τουλάχιστον, που φημίζεται για το Καρναβάλι της.

Συνήθως, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς – ή την Καθαρά Δευτέρα, σε κάποιες περιπτώσεις – με μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών, με μουσική και χορό στους δρόμους και τις πλατείες, με φαγητό και ποτό, αλλά και με πατροπαράδοτα έθιμα που δίνουν τον χαρακτήρα και το στίγμα της γιορτής.

Δεν είναι τυχαίο, πως το καρναβάλι συμβολίζει το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, όπου η φύση γονιμοποιείται και ανθίζει για να δώσει την καρποφορία μετέπειτα – ένα στοιχείο που συναντάμε σε χιουμοριστικές παραλλαγές σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Πέραν όμως από τις επιρροές της αρχαίας παράδοσης, εμφανείς είναι και οι επιδράσεις της Δύσης, του βενετσιάνικου, κυρίως καρναβαλιού, αλλά και του βραζιλιάνικου, θα μπορούσε να πει κάποιος. Έτσι, διαμορφώνεται σε όλη την Ελλάδα ένας «καρναβαλικός» χάρτης που καλύπτει όλα τα γούστα και κάθε προτίμηση, για να βρούμε ό,τι ψάχνουμε και πάνω από όλα, να διασκεδάσουμε μέχρι ξεφαντώματος!

Πάτρα: Η πόλη που έγινε συνώνυμη του καρναβαλιού

Πατρινό καρναβάλι για πάντα
Πατρινό καρναβάλι για πάνταEurokinissi


Δεκάδες χιλιάδες είναι οι επισκέπτες της Πάτρας κατά το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς. Κυρίως νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα που γεμίζουν τα φοιτητικά σπίτια, καθώς οι παρέες μαζεύονται για να απολαύσουν τη γιορτή, να μασκαρευτούν και να πάρουν μέρος στις μεγάλες παρελάσεις: Τη βραδινή, του Σαββάτου και τη μεσημεριανή της Κυριακής της Τυρινής.

Η Πάτρα πάντως συγκεντρώνει και επισκέπτες κάθε ηλικίας, καθώς διαθέτει δρώμενα που ταιριάζουν σε όλους και ξεφεύγουν από το… παραδοσιακό κλάμπινγκ! Οι χοροί, όπου οι καλεσμένοι είναι όλοι μασκαρεμένοι και δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους, αποτελούν συνέχεια της ενετικής επιρροής στην πόλη, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, το βράδυ της Αποκριάς στον Μόλο του Αγίου Νικολάου. Φυσικά, η διασκέδαση συνεχίζεται στα μπαράκια στα στενά δρομάκια της πόλης, στα Ψηλά Αλώνια, στην Κορίνθου και την Αγίου Νικολάου, στη Γεροκωστοπούλου και στην πλατεία Γεωργίου, μέχρι το πρωί!

Ξάνθη: Ο Βορράς μεταμορφώνεται στο κέντρο της διασκέδασης

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕλλάδαIntime


Μπορεί η Ξάνθη να φέρνει στο μυαλό των περισσότερων από εμάς τον χειμώνα, με τα γκρίζα χρώματα, το κρύο και την καταχνιά, όμως υπάρχει μια περίοδος του χρόνου που μεταμορφώνεται κυριολεκτικά: Είναι η περίοδος του Καρναβαλιού, όπου η Ξάνθη γίνεται η «Βασίλισσα», υποδέχεται χιλιάδες κόσμου και οι δρόμοι της παλιάς της πόλης γεμίζουν με χρώματα, μουσικές και τραγούδια. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, μετά το Πατρινό και ίσως το πιο «νεαρό», καθώς ξεκίνησε να καθιερώνεται σε αυτά τα μεγέθη «μόλις» στα μέσα της δεκαετίας του 1990. «Πρωταγωνιστής» στην τελετή λήξης του καρναβαλιού είναι ο «Τζάρος», ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια που παραδίδεται στις φλόγες, ενώ τα πυροτεχνήματα κάνουν το θέαμα φαντασμαγορικό!

Ρέθυμνο: Η Ενετική παράδοση συναντά το κρητικό κέφι

To Καρναβάλι στο Ρέθυμνο
To Καρναβάλι στο ΡέθυμνοIntime

Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι η καρδιά του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, που «μετρά» πάνω από 100 χρόνια ζωής. Οι εκδηλώσεις που το συνοδεύουν έρχονται από την εποχή της Αναγέννησης και της Commedia Dell’Arte, αλλά και από τα αρχαία Ρωμαϊκά Saturnalia ή τις τελετουργίες των Μινωικών χρόνων. Οι επισκέπτες φτάνουν από όλη την Ελλάδα και γεμίζουν με χρώματα και μουσικές τα παλιά δρομάκια, ενώ πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είναι και το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», όπου παίρνουν μέρος δεκάδες ομάδες.

Γαλαξίδι: Ανατρεπτικά «Αλευροµουτζουρώματα» σε ένα ανεπανάληπτο σκηνικό!

Τα «Αλευροµουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι
Τα «Αλευροµουτζουρώματα» στο ΓαλαξίδιIntime

Πουθενά αλλού δεν γίνεται το καρναβάλι του Γαλαξιδίου, όπου αναβιώνει ένα ενετικό έθιμο ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας: Είναι το πασίγνωστο «Αλευροµουτζούρωµα», που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Πρόκειται για ένα ξενικό έθιμο που πιστεύεται πως έφτασε στο Γαλαξίδι μέσω της πολύ μεγάλης του ναυτικής παράδοσης. Το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, οι χιλιάδες επισκέπτες της πόλης συγκεντρώνονται στο λιµάνι, φορώντας παλιά ρούχα, έχοντας πετσέτες και µάσκα για το πρόσωπο ή τη µύτη, ενώ με ειδικές πλαστικές σακούλες καλύπτουν το σώµα τους και επιδίδονται στον πιο ξέφρενο αλευροπόλεμο της ζωής τους!

Νάουσα: «Γεννίτσαροι και Μπούλες» σε μια Αποκριά βγαλμένη από την παράδοση

«Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα
«Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα

Πολύ ξεχωριστός είναι και ο χαρακτήρας της Aποκριάς στη Νάουσα, που έχει ως επίκεντρο το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», ένα παραδοσιακό δρώμενο που εκτυλίσσεται το μεσημέρι της Κυριακής της Τυρινής. Η πόλη γεμίζει επισκέπτες που παρακολουθούν παραδοσιακούς χορούς από τις ομάδες των συλλόγων της περιοχής, που είναι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και φορούν τον «πρόσωπο», τη χαρακτηριστική τους μάσκα. Κατά το αποκορύφωμα του εθίμου, το απόγευμα της Κυριακής, οι χορευτές φτάνουν στην πλατεία Αλωνίων, βγάζουν τον πρόσωπο, χορεύουν και κάνουν παρέλαση τραγουδώντας μέσα στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης, για να φτάσουν τελικά στην πλατεία Διοικητηρίου, στα «Καμένα».

Διαβάστε επίσης

Απόκριες στην Αθήνα: 67 εκδηλώσεις σε 55 σημεία της πόλης - Το πρόγραμμα

ΚΠΙΣΝ: Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα με δωρεάν είσοδο - Οι εκδηλώσεις

Η Κρήτη στους τρεις κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για το 2023



Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή