ΕΜΑΚ: Ήρωες στην Ελλάδα και στην Τουρκία - Οι πιο δύσκολες και δυνατές στιγμές
Η ΕΜΑΚ επέστρεψε από την ισοπεδωμένη Αντιόχεια, η οποία μετράει χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ. Οι Έλληνες «ήρωες» γύρισαν πιο δυνατοί, πιο προετοιμασμένοι και πιο έτοιμοι για την επόμενη αποστολή τους. Οι στιγμές στην Τουρκία ήταν δύσκολες, έντονες όμως ποτέ δεν έχασαν τον στόχο τους... να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές μπορούσαν.
Δεν ήταν απλά μια ομάδα διάσωσης, δεν ήταν απλά μια αποστολή σε άλλη χώρα, δεν ήταν απλά οι πυροσβέστες, δεν ήταν απλά οι γιατροί. Ήταν όλα αυτά μαζί με κάτι παραπάνω, κάτι πολύ σημαντικό… ήταν μια δεμένη ομάδα, γεμάτη ένταση, πάθος, συμπόνοια, θέληση, φιλευσπλαχνία και περίσσιο κουράγιο, η οποία ξεχύθηκε στην ισοπεδωμένη Αντιόχεια της Τουρκίας με μόνο έναν στόχο… να σώσει όσο τον δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούσε. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους μόνο περήφανοι μπορούμε να είμαστε που χωρίς δεύτερη σκέψη άφησαν πίσω οικογένειες και έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, δίνοντας τη δικιά τους «μάχη» με τον χρόνο.
Το Newsbomb.gr έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου των πέντε εκπροσώπων της Ελληνικής Αποστολής που μετέβησαν στην Τουρκία στις 8 Φεβρουαρίου 2023.
Όλα ξεκίνησαν δύο ημέρες πριν, όταν στις 6 Φεβρουαρίου δυο φονικοί σεισμοί ο ένας ξημέρωμα ο δεύτερος μεσημέρι «χτυπούν» στην καρδιά της Αντιόχειας. Τα κτίρια γκρεμίζονται σαν τραπουλόχαρτα, οι άνθρωποι τη μια στιγμή κοιμούνται και την επόμενη βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια από άμμο και χαλίκι. Μια ολόκληρη σύγχρονη πόλη, ισοπεδώνεται από τα 7,8 Ρίχτερ. Λίγες ώρες μετά, 7,7 Ρίχτερ «αποτελειώνουν» την πόλη αλλά και τη γειτονική Συρία. Οι ελπίδες για ελάχιστους νεκρούς μηδενίζονται.
ΕΜΑΚ: Τα συναισθήματα της πρώτης ημέρας στην Τουρκία
Η πρώτη εικόνα που αντίκρυσε η Ελληνική Αποστολή όταν έφτασε στην Τουρκία ήταν μια εικόνα σύγχρονης πόλης που έχει ισοπεδωθεί. Περίμεναν περίπου μιάμιση ώρα για να έρθει βανάκι να τους μεταφέρει από το αεροδρόμιο στην κατεστραμμένη πόλη. Οι διασώστες ήθελαν τόσο πολύ να ξεκινήσουν να βοηθούν και να δώσουν ό,τι είχαν και δεν είχαν. Μόλις κατέβηκαν στην Αντιόχεια, οι ντόπιοι άρχισαν να τους δίνουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι δικοί τους άνθρωποι. «Είμαστε υπερήφανοι ο ένας για τον άλλον», ανέφερε ένας από τους διασώστες.
«Συζητήσαμε αρκετά τις προτεραιότητες που έπρεπε να θέσουμε προκειμένου άμεσα να ενεργοποιηθούμε και να επιχειρήσουμε στο πεδίο. Εγκαταστήσαμε ένα τοπικό δίκτυο ώστε να συλλέξουμε πληροφορίες και τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος, δηλαδή να απεικονίσουμε σε χάρτες, περιοχές όπου οι πληροφορίες αναφέρονταν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια. Ουσιαστικά οι ντόπιοι πληθυσμοί είναι αυτοί οι οποίοι μας έδωσαν πληροφορίες και μας βοήθησαν ώστε να μην χάσουμε πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε από μόνοι μας περιοχές ενδιαφέροντος, περιοχές όπου δυνητικά υπήρχαν εγκλωβισμένοι άνθρωποι. Κι αυτό, πράξαμε συνειδητοποιημένοι για το είδος της αποστολής μας, για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να επιχειρήσουμε. Νιώθω περήφανος πάρα πολύ για την ομάδα μου, όσο και για τα αποτελέσματα που παραγάγαμε στο πεδίο», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.
ΕΜΑΚ: Οι πιο έντονες στιγμές των Ελλήνων Διασωστών στην Αντιόχεια
Καθένας από τους διασώστες είχαν να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες που τους σημάδεψαν τις ημέρες που επιχειρούσαν στην Τουρκία. Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν μικρά παιδιά, που είτε βρισκόντουσαν κάτω από τα συντρίμμια ζωντανά περιμένοντας και ελπίζοντας να δουν το φως και άλλα παιδιά που ήταν χαρούμενα ενώ τριγύρω υπήρχε η απόλυτη καταστροφή. Τα παιδιά έγραψαν τη δική τους ιστορία κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης μετά τους φονικούς σεισμούς.
Ο διασώστης του ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ, Ευθύμης Αραβανής θυμόταν τις φωνές των «ζωντανών θαμμένων» οι οποίες ημέρα με την ημέρα χανόντουσαν. Είναι το συναίσθημα που θα τον συντροφεύει για το υπόλοιπο της ζωής του. Μέσα από τις φωνές αυτές από την πρώτη κιόλας ημέρα φοβόντουσαν ότι ίσως δεν μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Ήθελαν να ακούν τις φωνές αυτές μέχρι να καταφέρουν να τους απεγκλωβίσουν ζωντανούς.
Ο Κωνσταντίνος Νίκας θέλει να θυμάται τη διάσωση της μικρής Αϊρίν, στην οποία πέρασαν πολύ χρόνο δίπλα της μέχρι να καταφέρουν να τη βγάλουν καθώς η διαδικασία ήταν πολύ έντονη και περίπλοκη. Το ίδιο και για τον Πυραγό, Θωμά Κρικέλη, ο οποίος συγκινημένος ανέφερε ότι το μικρό κορίτσι «Ήταν με τρομερή φιλική διάθεση. Είπε χαμογελώντας να της κόψουμε το πόδι προκειμένου να ανακουφιστεί και να τη βγάλουμε». Μάλιστα η Αϊρίν στην τελική ευθεία της διάσωσης που πλέον είχαν πιστέψει ότι θα τα καταφέρουν τους «άφησε» δύο φορές. Οι διασώστες φώναζαν για να την κρατήσουν και όταν άκουγαν τη φωνή της χαιρόντουσαν. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και το κοριτσάκι σώθηκε.
Ακόμα μια συγκινητική ιστορία ήταν το 11χρονο αγόρι, το οποίο προσπαθούσε να σώσει ο κ. Κρικέλης. Του έδινε νερό με ένα ποτήρι και όταν τραβούσε το ποτήρι το μικρό αγόρι κρατούσε το χέρι του διασώστη για να συνεχίσει να του δίνει νερό και του υπενθύμιζε ότι ήταν στα όριά του, στο 10% όπως του λεγε. Το παιδάκι σώθηκε ευτυχώς από συναδέλφους.
Για τον επικεφαλής του ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ, Σωκράτη Δούκα ήταν μια εβδομάδα με χιλιάδες στιγμές. Από όλες όμως μια θα έχει να θυμάται για πάντα και που θα τον κάνει να συγκινείται, όπως και εκείνη την στιγμή… Όταν έφτασαν και ξεκίνησαν να στήνουν σκηνή βρίσκονταν οι πρώτοι άνθρωποι με κατεστραμμένα αυτοκίνητα και μπάζα. Τους κοιτούσαν ζητώντας βοήθεια. Τότε ένας «πιτσιρικάς» κοίταξε τον γιατρό και του έδωσε ένα κουτί μπισκότα. Αυτό για τον κ. Δούκα ήταν πολύ πιο δυνατή από όλες τις άλλες.
Για τον Επιπυραγό Παναγιώτη Γιαννόπουλο, μια εικόνα δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του. Είναι η εικόνα μικρών παιδιών να παίζουν σε παιδική χαρά ενώ γύρω υπάρχουν ερείπια και άνθρωποι στους δρόμους. «Μια παιδική χαρά με παιδιά που έπαιζαν και χαμογελούσαν και γύρω υπήρχε η απόλυτη καταστροφή. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε το συγκινητικό βίντεο με τους Έλληνες διασώστες να θυμούνται τις πιο δυνατές στιγμές που έζησαν στην Τουρκία:
ΕΜΑΚ: Το εξώφυλλο της Hurriyet και η στάση των Τούρκων πολιτών απέναντι στους Έλληνες διασώστες
«EFHARISTO POLI FILE» έγραφε στο πρωτοσέλιδο τίτλο της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hyrriyet, στις 14 Φεβρουαρίου 2023, με το οποίο ευχαριστούσε την Ελλάδα για τη συνδρομή και τη βοήθειά της προς τις περιοχές που έπληξε ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφερόταν στην επιστροφή των δύο ομάδων της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους.
«Η ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης που ήρθε να βοηθήσει την Τουρκία μετά τον σεισμό, ολοκλήρωσε το έργο της και επέστρεψε στην Ελλάδα μια εβδομάδα αργότερα» ανέφερε το δημοσίευμα το οποίο πρόβαλε επίσης τη δήλωση του επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ στα ΜΜΕ, Δημήτρη Ρούσσου ο οποίος ανέφερε: «Ό,τι κάνουμε για τη χώρα μας, το ίδιο κάναμε και για την Τουρκία».
Στο δημοσίευμα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο περιστατικό όπου η ελληνική ΕΜΑΚ διέσωσε από τα συντρίμμια την επόμενη του σεισμού ένα κοριτσάκι 6 ετών στην Αντιόχεια, τη μικρή Αϊρίν. Μάλιστα για το σχετικό περιστατικό η εφημερίδα δημοσίευσε και σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο με άνδρες της ΕΜΑΚ να ξεσπούν σε επιφωνήματα χαράς και εναγκαλισμούς μετά την διάσωση της 6χρονης.
Ο Επιπυραγός, Παναγιώτης Γιαννόπουλος μίλησε για το «Ευχαριστώ» της Hurriyet λέγοντας: «Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας επιβεβαιώνεται από την στάση των τούρκων πολιτών. Ήταν πάρα πολύ φιλικοί μαζί μας παρόλο που ήταν σοκαρισμένοι. Επέδειξαν σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, εμπιστοσύνη προς την ελληνική αποστολή. Είδαν από την πρώτη στιγμή ότι χωρίς να κάνουμε διακρίσεις κάναμε το έργο μας, να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαμε».
Πόσο έτοιμη είναι η ΕΜΑΚ σε περίπτωση παρόμοιας καταστροφής στην Ελλάδα;
Όταν ρωτήσαμε τους πυροσβέστες και διασώστες κατά πόσο είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια αναλόγου μεγέθους καταστροφή στη χώρα μας μετά από την αποστολή στην Τουρκία, η απάντηση που λάβαμε ήταν τόσο ενθαρρυντική καθώς οι δικοί μας ήρωες, μας ανέφεραν ότι είναι πιο προετοιμασμένοι, πιο έτοιμοι και πιο εκπαιδευμένοι μετά από την επιχείρησή τους στην Αντιόχεια.
Ο Επιπυραγός Παναγιώτης Γιαννόπουλος μας απάντησε: «Το Πυροσβεστικό Σώμα από την αποστολή του έχει ως αρμοδιότητα να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί κάθε φορά που αυτό είναι αναγκαίο είτε είναι μια φυσική καταστροφή είτε τεχνουργικό ατύχημα. Καταστροφή σαν αυτή της Τουρκίας αποτελούν ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα προκειμένου να μελετήσουμε, να αναθεωρήσουμε επιχειρησιακά σχέδια, να αναπτύξουμε και να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να επαυξήσουμε την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας. Η ανθεκτικότητα είναι κάτι που αφορά τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα σε στρατηγικό-πολιτικό και επιχειρησιακό και περιλαμβάνει όλους αυτούς τους μηχανισμούς, οι οποίοι θα πρέπει τόσο να αναπτύσσονται όσο και να βελτιώνονται προκειμένου όταν μια τέτοια καταστροφή συμβεί στη χώρα μας, να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ουσιαστικά οι καταστροφές πέρα από τα τραγικά αποτελέσματα τα οποία κάθε φορά επιφέρουν, αποτελούν και πρώτης τάξεως μαθήματα, προκειμένου οι χώρες να μπορούν να αντιδρούν κάθε φορά με πιο αποτελεσματικό τρόπο».
Ο διασώστης του ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ απαντώντας στο κατά πόσο θα είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε ανάγκη στην Ελλάδα επισήμανε: «Από την πλευρά του υγειονομικού κομματιού σίγουρα αυτή η αποστολή εφοδίασε πάρα πολύ το εμπειρικό μας οπλοστάσιο. Στο παρελθόν δεν έχει ληφθεί από άλλη αποστολή, δηλαδή ούτε από τη Ρικομέξ. Σίγουρα αυτό θα μας ενδυναμώσει να κάνουμε καλύτερες επιχειρήσεις στο μέλλον και θα ήθελα να σταθώ επίσης ότι πέρα από τα αυτόνομα κομμάτια ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, θα ήθελα να δώσω έμφαση στη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών. Αυτό είναι που θα ενδυναμώσει και θα διαμορφώσει καλύτερη ανταπόκριση στις επόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις».
ΕΜΑΚ: Βίντεο - ντοκουμέντο από τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Αντιόχεια
Βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δείχνουν τις προσπάθειες των Ελλήνων Διασωστών έξω και μέσα στα συντρίμμια των κατεδαφισμένων κτιρίων. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να ακούσουν και να βρουν τους ανθρώπους που φώναζαν μέσα από τα χαλάσματα.
Διαβάστε επίσης
EMAK: Οι πιο δύσκολες στιγμές των διασωστών και οι συγκινητικές ιστορίες
Σεισμός στην Τουρκία: «Η περιοχή μύριζε θάνατο» - Συγκλονιστικές περιγραφές ανδρών της ΕΜΑΚ
Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονιστικά βίντεο με την ΕΜΑΚ να επιχειρεί στα συντρίμμια
ΕΜΑΚ: Συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωστών - «Μας ζήτησε να της κόψουμε το πόδι για να απεγκλωβιστεί»
Σεισμός Τουρκία: Συγκίνηση για τους «ήρωες» της ΕΜΑΚ - Τα δάκρυα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Σεισμός στην Τουρκία: O Έλληνας ήρωας της ΕΜΑΚ που έγινε πρωτοσέλιδο στη Μilliyet