Τσικνοπέμπτη: Η τσίκνα έφερε αιθαλομίχλη στην Αθήνα - 2,5 φορές πάνω από το κανονικό
Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Ευάγγελος Γερασόπουλος εξήγησε πώς το φαινόμενο της αιθαλομίχλης επηρεάζει την ατμόσφαιρα και την υγεία μας.
Επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα, ειδικά στον αττικό ουρανό, είχε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Ευάγγελος Γερασόπουλος εξήγησε πώς το φαινόμενο της αιθαλομίχλης επηρεάζει την ατμόσφαιρα και την υγεία μας.
Ο ερευνητής ανέφερε ότι φέτος το νέφος από την τσίκνα ήταν 2,5 φορές πάνω από το κανονικό, κυρίως τις βραδινές ώρες, καθώς το πρωί ο η ατμόσφαιρα καθαρίζει.
«Αυτό το οποίο μετρήσαμε και διαπιστώσαμε ήταν ότι σε σχέση με τα συνήθη βραδινά επίπεδα, που έχουμε συγκεντρώσεις γύρω στο 70 με 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, εχθές το βράδυ (16/2) και πιο νωρίς, είχαμε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις που σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας ξεπέρασαν και τα 250 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Γερασόπουλος.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «γύρω στις 11 το βράδυ βλέπουμε ότι η κατάσταση σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι πάρα πολύ δύσκολη, με τιμές που σε κάποιες περιοχές ξεπερνούν τα 200 μικρογραμμάρια. Αντίστοιχα, άλλα βράδια του φετινού χειμώνα βλέπουμε πορτοκαλί και κόκκινα αλλά σχεδόν σε μικρές συγκεντρώσεις. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το είδαμε και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας».
Τέλος, ανέφερε ότι εκτός από την κάπνα που οφείλεται στο τσίκνισμα, ο καπνός από τα τζάκια και τις σόμπες επιβαρύνει την υγεία μας.
«Το όριο που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι στα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η μέση τιμή της μέρας είναι 15μg φέτος που είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και ήταν πιο αυξημένη, ενώ τα βράδια ξεπερνάμε τα 70, 80 και 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Είμαστε αρκετά πιο πάνω», επεσήμανε.
Η αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων, κυρίως ξύλου και κάρβουνου. Αποτελείται από σωματίδια αιθάλης (κοινώς: καπνιάς), από τα οποία παίρνει και το όνομά της, καθώς και από το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου.