Τέμπη: Συνεχίζεται η επιχείρηση των ΕΜΑΚ στον τόπο της τραγωδίας
Τέμπη: Στο 3ο βαγόνι έχουν εστιάσει πλέον οι διασώστες και τα συνεργεία προκειμένου να βρουν όσες σορούς έχουν απομείνει. Στο σημείο βρίσκονται και εμπειρογνώμονες που επιβλέπουν την επιχείρηση.
Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες εντοπισμού θυμάτων στο 3ο βαγόνι του μοιραίου τρένου στα Τέμπη, το οποίο είναι και το τελευταίο που ψάχνουν οι διασώστες. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 57, ενώ από τις σορούς που βρέθηκαν ελάχιστες είναι αυτές που μπορούν να αναγνωριστούν εύκολα.
Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας
Οι διασώστες συνεχίζουν ακάθεκτοι την προσπάθεια να ανασύρουν όσες περισσότερες σορούς μπορούν να εντοπίσουν στα απομεινάρια του τρένου. Την ίδια ώρα στο σημείο έφτασαν επιπλέον γερανοί και εκσκαφείς για να βοηθήσουν στην επιχείρηση. Τα συνεργεία με χειρουργικές κινήσεις προσπαθούν να απομακρύνουν τα κομμάτια άμορφης μάζας των σιδερικών από τα βαγόνια. Στο σημείο βρίσκονται και εμπειρογνώμονες που επιβλέπουν την επιχείρηση ώστε να μην χαθεί κανένα στοιχείο. Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 72 πυροσβέστες, εκ των οποίων 4 ομάδες της ΕΜΑΚ, 28 οχήματα, 4 γερανοφόρα.
Όπως σημείωσε και η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, στο νοσοκομείο της Λάρισας μεταφέρθηκαν σήμερα (2/3) 14 απανθρακωμένες σοροί, ενώ άλλες 7 είχαν μεταφερθεί χθες. Παράλληλα, αναφέρεται ότι υπάρχουν πάνω από 10 σακούλες με ανθρώπινα μέλη από τα οποία λαμβάνονται δείγματα DNA προκειμένου να ταυτοποιηθούν.
Το πιο τραγικό, ωστόσο, είναι ότι αρκετοί άνθρωποι που ήταν στο τρένο δεν θα βρεθούν ποτέ καθώς από τις υψηλές θερμοκρασίες, που προκλήθηκαν από τη φωτιά μετά τη σύγκρουση, οι σοροί τους εξαϋλώθηκαν. Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία στο βαγόνι που έπιασε φωτιά ξεπέρασε τους 1000 βαθμούς Κελσίου.
Δείτε φωτογραφίες του Newsbomb.gr από την επιχείρηση:
Για τη διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι γίνεται μόνο μέσω DNA, καθώς έχει ληφθεί απόφαση οι συγγενείς να μην έρθουν σε επαφή με τις σορούς, που μπορεί να είναι απανθρακωμένες ή διαμελισμένες.
«Η απόφαση είναι να μην δουν, να μην έρθουν σε επαφή οι συγγενείς με τους ανθρώπους που δεν ζουν πια, για να είναι λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους», επεσήμανε.
Τις επόμενες ώρες αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαδικασία ταυτοποίησης με DNA, που γίνεται σε συνεργασία με τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Δεν αναζητούμε πλέον σορούς αλλά ανθρώπινα μέλη»
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωστών που αντίκρισαν τη φρίκη στο σημείο του δυστυχήματος. Ο Σωτήρης Παπαμαρκάκης, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας, ο οποίος λίγο μετά τις έρευνες στο βαγόνι 3 και στη συνέχεια στο δεύτερο που ήταν το κυλικείο, και την ανάσυρση επτά ακόμα σορών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ραγίζει καρδιές με τα λόγια του.
«Ελπίζω σήμερα να αποδοθούν οι σοροί στους συγγενείς τους και να ησυχάσουν κι αυτοί. Το δυστύχημα είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε πόσους βρήκαμε γιατί όπως αντιλαμβάνεστε πλέον αναζητούμε μέλη, όχι πια ανθρώπους, προκειμένου να προχωρήσουν οι υπηρεσίες της ταυτοποίησης μέσω της διαδικασίας DNA», ανέφερε συγκλονισμένος ο κ. Παπαμαρκάκης.
«Χωρίς τα βαριά μηχανήματα δεν θα γινόταν τίποτα. Ήταν αρκετά άτομα στο κυλικείο. Θέλω να πιστεύω ότι σήμερα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα αποδοθούν στους οικείους τώρα πια οι άτυχοι επιβάτες, προκειμένου και αυτοί να αποδώσουν τις δέουσες τιμές και για να ησυχάσουν και οι οικογένειες», προσέθεσε.
«Μιλάμε για ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας, κανείς δεν θυμίζει Ράμπο. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που δεν διστάζουν να χωθούν κάτω, να αιωρούνται από πάνω σίδερα, για να βγάλουν έξω ένα νεκρό έτσι; Σκεφτείτε το αυτό, σκεφτείτε το τι προσδοκά να κάνει, για να τον αποδώσουν στην οικογένειά του», τόνισε ο εθελοντής διασώστης.