Λέκκας στο Newsbomb.gr: «Η Πανεπιστημιούπολη έχει χτιστεί χωρίς αντισεισμική άδεια»
Ο φονικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία και η έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα δημιουργούν ερωτήματα για το αν στην Ελλάδα γίνονται οι απαραίτητοι προσεισμικοί έλεγχοι.
Τα νέα δυστυχώς δεν είναι καλά. Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι ακόμα και σήμερα εκκρεμεί ο αντισεισμικός έλεγχος σε περίπου 62.000.
Αναφερόμενος στους προληπτικούς αντισεισμικούς ελέγχους ο καθηγητής αποκάλυψε ότι: «Οι αντισεισμικοί έλεγχοι καθιερώθηκαν μετά το 2000 σε κτήρια του δημοσίου και σε κτήρια ιδιαίτερης σημασίας. Από το 2000 έως τώρα από τα 80.000 κτήρια έχουν ελεγχθεί μόλις 18.000 κτήρια. Από τα 80.000 χρησιμοποιούνται τα 40.000. Δεν είναι επαρκής ο αριθμός, πρέπει όλα τα κτήρια του δημοσίου τα οποία συγκεντρώνουν κόσμο όπως σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες να περάσουν από πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο αλλά και να ελεγχθούν ξανά όσα κτήρια είχαν περάσει».
Ενδιαφέρον προκαλεί ότι η Πανεπιστημιούπολη, το πολεοδομικό συγκρότημα που περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) δεν διαθέτει αντισεισμική άδεια.
«Η Πανεπιστημιούπολη που αριθμεί γύρω στα 30 μεγάλα κτήρια έχει γίνει χωρίς άδεια. Έχει γίνει την περίοδο της επταετίας, Σχέδια υπάρχουν μόνο για μερικά κτήρια και είναι σε υψηλό βαθμό αντισεισμικής θωράκισης. Αυτό φανερώνει το πως παραγόταν ο δομημένος ιστός της χώρας διαχρονικά», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Και πρόσθεσε: «Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα κτήρια είναι σε υψηλό βαθμό αντισεισμικής θωράκισης, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που έχουν γίνει επεκτάσεις κτιρίων. Σε κάθε περίπτωση πρωτοβάθμιος έλεγχος εδώ στην Πανεπιστημιούπολη δεν έχει γίνει και αυτό υποδεικνύει και την σημασία του υποχρεωτικού ελέγχου σε όλα τα κτήρια».
Σχετικές ειδήσεις
Μετά τα Τέμπη τι; Πόσο ασφαλείς είμαστε στην Ελλάδα του 2023
Σεισμός ΤΩΡΑ LIVE: Δείτε πού έγινε σεισμός πριν από λίγο
Έρευνα: Πώς οι μεγάλοι σεισμοί «αποκαλύπτουν» τα μυστικά του πυρήνα της Γης