Ιερισσός: «Μάστιγα» τα αδέσποτα σκυλιά - Συνεχείς επιθέσεις κατά κατοίκων που ζουν με τον φόβο

Έντονα είναι τα παράπονα για την αύξηση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων, κάποια από τα οποία είναι επιθετικά και δαγκώνουν, αναφέρουν οι κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής.
5'

Με τον φόβο μην πέσουν θύματα επίθεσης από αδέσποτα σκυλιά ζουν πολλοί κάτοικοι της Ιερισσού, καθώς όπως λένε ο αριθμός των αδέσποτων έχει αυξηθεί σημαντικά και κάποιοι εμφανίζουν μερικές φορές επιθετική συμπεριφορά.

Όπως ανέφερε στο grtimes.gr επαγγελματίας της περιοχής, υπάρχουν πάρα πολλά και κάποια είναι επικίνδυνα και έχουν δαγκώσει κόσμο, μεταξύ άλλων τον ανιψιό του, ενώ συχνά, εκτός από τις επιθέσεις στους ανθρώπους, σκοτώνουν και γάτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αγέλες σε αρκετά σημεία του οικισμού και ειδικά την εποχή που ζευγαρώνουν, η επιθετική συμπεριφορά είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Άλλος κάτοικος, που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, καταγγέλλει πως χάνει πελάτες λόγω των αδέσποτων, καθώς πολλοί τουρίστες και ειδικά γυναίκες με παιδιά φοβούνται να κυκλοφορήσουν.

Όπως λένε, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο καθώς κάποιοι από τους τουρίστες που πηγαίνουν το καλοκαίρι στην περιοχή, παρατούν τους σκύλους τους εκεί φεύγοντας, ενώ στη συνέχεια δεν λαμβάνεται μέριμνα ώστε να στειρωθούν όλα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ραγδαία ο πληθυσμός τους.

Ο μεγάλος φόβος είναι μην συμβεί κάποιο πολύ σοβαρό περιστατικό επίθεσης, ειδικά σε κάποιο παιδί, με το θέμα, όπως λένε οι κάτοικοι, να έχει συζητηθεί ουκ ολίγες φορές με τον δήμο, να έχουν κατατεθεί πολλά παράπονα ακόμη και στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να βρίσκεται λύση, ικανή να περιορίσει το πρόβλημα.

«Μάστιγα του αιώνα» το θέμα με τα αδέσποτα

Ως «μάστιγα του αιώνα» χαρακτηρίζει το θέμα με τα αδέσποτα σκυλιά, τόσο στον δήμο Αριστοτέλη, όσο και αλλού, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, αρμόδιος και για το θέμα των αδέσποτων, Νικόλαος Κεφαλάς.

Μιλώντας στο GRTimes, επισημαίνει πως η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αδέσποτων πέρασε από το κράτος στους δήμους, χωρίς όμως να δοθούν και τα απαραίτητα μέσα και κονδύλια τα οποία μοιράζονται με βάση τον πληθυσμό και πως ο δήμος Αριστοτέλη είναι τεράστιος σε έκταση, με αναλογικά λίγους κατοίκους.

Για αυτόν τον λόγο όπως είπε, από τους ΚΑΠ, παίρνει επιχορήγηση μόλις 15.000 ευρώ τον χρόνο για τη διαχείριση των αδέσποτων, ενώ αναγκάζεται να διαθέτει και από ιδίους πόρους ακόμη και πάνω από 60.000 ευρώ, χρήματα που διατίθενται για εμβόλια, τσιπαρίσματα, τροφές, στειρώσεις και περίθαλψη και ιατρική φροντίδα.

Μόνο το 2022, όπως διαβεβαίωσε, ο Δήμος έκανε πάνω από 620 στειρώσεις, ενώ το κτηνιατρείο του Δήμου στο Στρατώνι, το αναρρωτήριο (που λειτουργεί άτυπα με τη σύμφωνη γνώμη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Πολυγύρου καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την αδειοδότηση του) και το ειδικά εξοπλισμένο βανάκι για την περισυλλογή που προήλθε από δωρεά εταιρείας, λειτουργούν καθημερινά, ακόμη και Σαββατοκύριακα, προκειμένου να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες.

Κατά τον κ. Κεφαλά, το πρόβλημα διογκώνεται τόσο από τους τουρίστες που παρατούν τα σκυλιά τους εντός των ορίων του δήμου, όσο και από κτηνοτρόφους που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο, με αποτέλεσμα τα τετράποδα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να πηγαίνουν πολλές φορές στους οικισμούς προς εύρεση τροφής.

Εξηγεί πως ο δήμος, πέρα από τη σύμβαση με κτηνίατρο και την άριστη συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πολυγύρου, απασχολεί στις δομές του για τα αδέσποτα, ανέργους μέσω προγραμμάτων και όποτε είναι απαραίτητο, βοηθούν και κάποιοι εθελοντές στο συγκεκριμένο έργο, ενώ επισημαίνει ότι μεγάλη επιβάρυνση αποτελούν και οι περιπτώσεις σκύλων που χρειάζονται επεμβάσεις, ιατρική φροντίδα και πολυήμερη νοσηλεία, πχ μετά από κάποια παράσυρση από αυτοκίνητο.

Επίσης ζήτησε από τον κόσμο να δείχνει ευαισθησία ειδικά στο θέμα των εγκαταλείψεων, ζητώντας από όσους γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών να τα καταγγέλλουν και λέγοντας πως υπήρχε περιστατικό με πολίτη που προσέγγισε ακτή με βάρκα στα Νέα Ρόδα, παρατώντας σκύλο.

Καυτηρίασε και τη στάση κάποιων μόνιμων κατοίκων που δυσκολεύουν το έργο της διαχείρισης των αδέσποτων. Αναφέροντας συγκεκριμένο περιστατικό, επίσης στα Νέα Ρόδα, λέει πως ο δήμος είχε βάλει ταίστρες και κάποιος πήγε και τις πήρε. «Ο δήμος ξαναέβαλε ταίστρες έξω από το χωριό και κάποιοι μέσα από τα Νέα Ρόδα οι οποίοι είναι φιλόζωοι, τις πήραν και τις μετέφεραν μέσα στα κοιμητήρια του χωριού, με αποτέλεσμα να σημειωθούν 5-6 δαγκώματα σε γιαγιάδες του χωριού που δεν μπορούσαν να τρέξουν. Και λέμε αν είναι δυνατόν να φέρνουν τις ταίστρες μέσα στα κοιμητήρια….» τονίζει χαρακτηριστικά.

Για τις επιθέσεις με δαγκώματα, αναφέρει πως σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο δήμος περισυλλέγει το αδέσποτο, το οποίο οδηγεί στο αναρρωτήριο για 15 μέρες, γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις, εμβόλια και τοποθέτηση τσιπ, στείρωση αν χρειάζεται κτλ και αν παρέλθει αυτό το διάστημα και το ζώο δεν εμφανίσει λύσσα ή επιθετική συμπεριφορά, τότε επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον όπως ορίζει ο νόμος. Για τη δε αξιολόγηση της επικινδυνότητας του σκύλου, υπεύθυνη είναι η πενταμελής επιτροπή του Δήμου, στην οποία ο κ. Κεφαλάς είναι πρόεδρος.

Ο αντιδήμαρχος κάνει λόγο για έναν καθημερινό «πόλεμο» γνωστοποιώντας πως σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμα και να παραιτηθεί, γεγονός που τονίζει πως δεν θα έδινε φυσικά λύση στο πρόβλημα, προσθέτοντας πως συνάδελφοι του αντιδήμαρχοι έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας εργαλεία και την επάνδρωση των δήμων με προσωπικό, προκειμένου αυτοί να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

«Το θέμα δεν είναι να παραιτείται ο ένας μετά τον άλλον, γιατί έτσι δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Είμαστε ένας δήμος που πραγματικά δουλεύει σε αυτόν τον τομέα. Αλλά είμαστε μεγάλος δήμος και έχουμε πολλά περιστατικά γιατί έχουμε και τον τουρισμό» καταλήγει ο κ. Κεφαλάς, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες του δήμου για το πρόβλημα με τα αδέσποτα θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.