«Μαρία Τσάλλα»: Ο μυστήριος θάνατος του 40χρονου Ρώσου δικηγόρου της - Τον βρήκε νεκρό η κόρη του
Ερωτήματα προκαλεί ο θάνατος του δικηγόρου της Ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνας Σμίρεβα ή «Μαρίας Τσάλλα» όπως συστήνονταν στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος που την είχε βοηθήσει να νομιμοποιηθεί στην Ελλάδα, βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του, σε ηλικία μόλις 40 χρονών.
Ο 40χρονος δικηγόρος είχε γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, με επιγραφή στα ρώσικα, ενώ βοηθούσε σταθερά μέλη της ρωσικής κοινότητας στην Ελλάδα. Ο δικηγόρος είχε μεγαλώσει στη Ρωσία, μέχρι τα 18 του χρόνια. Στην Ελλάδα έφτασε ως υπότροφος του υπουργείου Εξωτερικών.
Το φθινόπωρο του 2021, ο δικηγόρος βρέθηκε νεκρός στα 40 του χρόνια στον καναπέ του σπιτιού του. Τον βρήκε στον καναπέ του σπιτιού του, η ίδια του η κόρη σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha.
Φίλος και συνάδελφός του αναφέρει στον Alpha: «Ευγενικός, εργατικός, χαμηλού προφίλ. Γύρισε μια μέρα στο σπίτι του και δεν ξύπνησε. Τον βρήκε η κόρη του μέσα στο σπίτι».
«Ήταν υπότροφος του υπουργείου Εξωτερικών. Ως υπότροφος ξεκίνησε, τελείωσε, μετά πήρε την ελληνική υπηκοότητα, μετά γράφτηκε ως ασκούμενος και μετά έγινε δικηγόρος. Έδωσε τις εξετάσεις του Συλλόγου και έγινε δικηγόρος. Μέχρι τα 18 του ήταν έξω. Όταν τελείωσε την άσκηση, άνοιξε το γραφείο του. Χειριζόταν κυρίως υποθέσεις όπως άδειες παραμονής, με τους αλλοδαπούς ασχολήθηκε».
Η ιατροδικαστική έκθεση μίλούσε για ισχαιμικό επεισόδιο, ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις εντόπισαν μικρή ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του.
Οι πιέσεις του έτερου δικηγόρου στο Δημοτολόγιο
H «Μαρία Τσάλλα» ή Ιρένα Σμίρεβα όπως είναι το πραγματικό της όνομα κατάφερε τα χρόνια που παρέμεινε στην Ελλάδα να ξεγελάσει πολλούς αλλά και να στήσει ένα δίκτυο ανθρώπων που την βοήθησε να παραποποιήσει και να νομιμοποιήσει έγγραφα.
Χαρακτηριστικά, στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, η Ιρένα Σμίρεβα, κάνει τα χαρτιά της για τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Στις 24 Δεκεμβρίου κάνει τα χαρτιά της για την αστυνομική ταυτότητα. Για τη μεταδημότευση όμως έλειπε ένα έγγραφο. Αυτό που θα έλεγε πως μένει σε διαμέρισμα στο Αλιβέρι. Το έγγραφο τελικώς βρέθηκε, όμως η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, αναφέρει ότι δεν είχε ποτέ ενοικιάστρια με το όνομα «Μαρία Τσάλλα», ενώ καταγγέλλει πως η υπογραφή της στο ενοικιαστήριο είναι πλαστή.
Με τη βοήθεια ενός δικηγόρου από την Εύβοια κατάφερε να βγάλει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και να εγγραφεί ως Δημότης Αλιβερίου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάλληλος του Δημοτολογίου Αλιβερίου που είχε αναλάβει την υπόθεση δηλώνει ότι δέχθηκε πιέσεις από τον δικηγόρο της Ρωσίδας.
«Διαπίστωσα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και αρχικώς αρνήθηκα να προχωρήσω τη διαδικασία. Ήρθε αρκετές φορές ο κ. Λυμπερόπουλος στην υπηρεσία μας, ασκώντας πίεση να προχωρήσουμε τις διαδικασίες. Μάλιστα προσκομίσθηκε υπεύθυνη δήλωση συγγενικού του προσώπου, το οποίο φαινόταν να την φιλοξενεί».
Απαντώντας, ο δικηγόρης της Ρωσίδας κατασκόπου, ανέφερε: «Ναι είχε υπογράψει. Δεν την θυμάμαι αυτή τη δήλωση. Αλλά για να το θυμάται η γυναίκα είναι πιθανό. Αλλά δεν είμαι σίγουρος πάλι ακόμα. Εάν έγινε αυτό το πράγμα εν όψει του να παρουσιάσει ένα κανονικό συμβόλαιο στη συνέχεια».
Η υπάλληλος συνεχίζει τη μαρτυρία της: «Υπήρχαν αρκετά κενά στο κομμάτι της εγγραφής και την στείλαμε στο αστυνομικό τμήμα Αλιβερίου για το γνήσιο της υπογραφής της. Ένα από τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν ήταν ενοικιαστήριο σπιτιού στο Αλιβέρι. Δεν αρκούσε η υπεύθυνη δήλωση φιλοξενίας. Μετά από ένα μήνα εμφανίστηκε ενοικιαστήριο συμβόλαιο… Ο δικηγόρος ήταν αρκετά πιεστικός, μάλιστα είπε πως θα υπάρξουν συνέπειες εάν δεν προχωρήσει η εγγραφή της «Μαρίας Τσάλλα» στο Δημοτολόγιο».
Από την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος στο Αλιβέρι που εμφάνισε ως τόπο κατοικίας στο Αλιβέρι η Ρωσίδα κατάσκοπος, καταγγέλλει ότι η υπογραφή της, που είδε στα σχετικά έγγραφα είναι εμφανώς πλαστή: «Έτσι λίγο που το είδα είναι από το 2012 το συμβόλαιο. Ειδικά το «Μαρία Τσάλλα» δεν ήταν ούτε καν γραφικός χαρακτήρας δικός μου. Δεν θυμάμαι να είχα νοικιάσει σε «Μαρία Τσάλλα». Μετά το 2018 δεν νοίκιαζα. Το συμφωνητικό αυτό γράφει το 2012 ότι έχει γίνει, απλώς στους μήνες, γράφουν 2019. Το συμφωνητικό λέει σήμερα ας πούμε, σήμερα στις 2 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά όταν λέει χρόνο λέει άλλη ημερομηνία (το 2019).