«Ώρα της Γης»: Σβήνουμε συμβολικά τα φώτα στις 20:30 για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή
Το κίνημα «Ώρα της Γης» (Earth Hour) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Προστασίας της Φύσης (WWF) το 2007, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Η «Ώρα της Γης» είναι ένα ετήσιο γεγονός, κατά το οποίο άνθρωποι, επιχειρήσεις, αλλά και κυβερνήσεις καλούνται να σβήσουν τα φώτα και να απενεργοποιήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές για μία ώρα, με σκοπό να εκφράσουν τη συμμετοχή τους στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να δείξουν την στήριξή τους στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το κίνημα πραγματοποιείται συνήθως το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου, από τις 8:30 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ. (τοπική ώρα).
Η «Ώρα της Γης» έχει καταφέρει να κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 180 χώρες, και είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να εκφράσουν τη συνειδητοποίηση και την αλληλεγγύη τους για το περιβάλλον και την αειφορία.
Υπενθυμίζει τη σημασία της ενεργειακής αποδοτικότητας, της εξοικονόμησης πόρων και της μείωσης των ρύπων.
Επίσης, προωθεί την ευαισθητοποίηση για την ανάγκη ταχύτερης μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών.
Παρόλο που το κίνημα «Ώρας της Γης» διαρκεί μόνο μία ώρα, ο στόχος είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν πώς μπορούν να βελτιώσουν τις πράξεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.