Η επιχείρηση «Υάκινθος» και οι φόβοι για ελληνικό «Μπατακλάν»: Θα σκότωναν ιδιώτες και «πλούσιους»
Προβληματισμό προκαλεί η πρόθεση Πακιστανών τρομοκρατών να αιματοκυλίσουν την Αθήνα, κάτι που αποφεύχθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες και την ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία στιγμή.
Μεγάλους φόβους ότι τελειώνει πλέον η 35χρονη «ασυλία» της Ελλάδας από επιθέσεις αραβικών οργανώσεων στη χώρα μας εκφράζουν κρατικοί αξιωματούχοι ύστερα από τη σύλληψη (στο πλαίσιο της επιχείρησης «Υάκινθος» της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ) δύο Πακιστανών για προεργασία φονικών επιθέσεων στην Αθήνα κι ίσως όχι μόνο. Και οι οποίοι φαίνεται να δρούσαν για λογαριασμό της επονομαζόμενης «Δύναμης Quds» των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως παρότι τα τελευταία χρόνια υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για παρουσία εκατοντάδων αράβων τρομοκρατών, τζιχαντιστών κ.λπ. στη χώρα μας – ως διαμετακομιστικό κέντρο και μόνο –, δεν υπήρχε κανένα τέτοιο σαφές στοιχείο, όπως τώρα, για μακελειό επί ελληνικού εδαφους. Κάτι που είχε να συμβεί από τη σφαγή, το καλοκαίρι του 1988, με 13 νεκρούς στο κρουαζιερόπλοιο «City Of Poros» στον Σαρωνικό.
Στρατολόγηση
Με έκδηλη ανησυχία για ελληνικά «Μπατακλάν» κι άλλες παρεμφερείς πολύνεκρες επιθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ισπανία κι άλλες χώρες. Κι αυτό πιθανόν λόγω της στάσης της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις προβληματικές πλέον σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση και τον δεδομένο αντιδυτικό άξονα συνεργασίας Ρωσίας και Ιράν. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζονται για τη στρατολόγηση από αραβικά, ένοπλα δίκτυα αλλοδαπών που είναι «αχαρτογράφητοι» από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, χωρίς ποινικό μητρώο και με δέλεαρ μεγάλα χρηματικά ποσά για κάθε θύμα τους.
Με αντίστοιχες περιπτώσεις επιλογής αλλοδαπών «μισθοφόρων» στην Κύπρο, στην Τουρκία, ενώ έχουν διατυπωθεί σχετικές υπόνοιες για δράση της ίδιας οργάνωσης στην Ολλανδία και στο Ντουμπάι. Κι όπου θα ήταν σχεδόν αδύνατη η αποτροπή τέτοιου είδους εγκληματικών ενεργειών αλλά κι εξαιρετικά δύσκολη η εξιχνίασή τους, αφού υπήρχε και σχέδιο άμεσης φυγής των Πακιστανών στο Ιράν με την υπόσχεση ανοίγματος… εστιατορίου.
Η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχουν καταγράψει συνομιλίες των αλλοδαπών τρομοκρατών να συγκρίνουν τα 20-30 ευρώ που παίρνουν για διάφορες δουλειές σε αγροκτήματα ή σε μαγειρεία με τα μεγάλα χρηματικά ποσά που θα λάμβαναν για τις δολοφονίες σε ελληνικό έδαφος. Με κύριο ζητούμενο ποιες θα ήταν τελικά (σ.σ.: πέρα από το ήδη γνωστό αιματοκύλισμα σε στέκι Ισραηλινών στου Ψυρρή) οι στοχεύσεις των συλληφθέντων Πακιστανών. Κι αυτό γιατί σε συνομιλίες που ανασύρθηκαν από τα κινητά τους – πολλές είχαν διαγραφεί – υπήρχαν κι αναφορές για τυφλά χτυπήματα σε «πλουσίους», σε «επιβάτες ΙΧ» ή ακόμη και σε ιδιώτες στη Ζάκυνθο και στη Λακωνία όπου διέμεναν.
Με κύριο ζητούμενο πλέον κι η πλήρης ανάλυση των κινήσεων του πακιστανού συντονιστή των ένοπλων ενεργειών στην Ελλάδα . Ο αλλοδαπός αυτός φαίνεται να είχε βάση στο Ιράν κι γνώριζε τους δύο ομοεθνείς υποψήφιους «εκτελεστές» από την πόλη Σαργκόντα (με 700.000 περίπου κατοίκους) της επαρχίας Πατζάμπ του Πακιστάν όπου ζούσαν κι οι τρεις. Ο καθοδηγητής αυτός θεωρούνταν ηγετικό μέλος τοπικής μαφίας που είχε εμπλακεί σε δολοφονίες κι απαγωγές ανηλίκων που έχασαν τελικώς τη ζωή τους.
Την περίοδο 1975-1988 στη χώρα μας σημειώνονταν αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις μεταξύ ξένων ενόπλων με κύριο άξονα την ένοπλη ομάδα Μαύρος Σεπτέμβρης του διαβόητου άραβα εξτρεμιστή Αμπού Νιντάλ, η οποία είχε δύναμη 1.000 ανδρών, είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα, με πλέον αιματηρή στις 11 Ιουλίου 1988 στο προαναφερόμενο κρουαζιερόπλοιο. Σημειώνεται ότι στις 19 Απριλίου 1991 σημειώθηκε έκρηξη βόμβας στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Βότση 12-14 στην Πάτρα, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους.
Η βόμβα είχε εκραγεί στα χέρια του Παλαιστινίου Αχμέτ Χασικέχ στην Πάτρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ανθρώπων, εκ των οποίων οι πέντε εργαζόμενοι σε ταχυδρομικό ταμιευτήριο ή περαστικοί. Στόχος των τρομοκρατών ήταν η τοποθέτηση της βόμβας στο αγγλικό προξενείο και σε παρακείμενη ναυτιλιακή εταιρεία στην Πάτρα κι υπήρξε πρόωρη έκρηξη. Η επίθεση αυτή αποδόθηκε σε αυτόνομη ομάδα της ισλαμικής τζιχάντ. Ομως από τότε δεν υπήρχε καμιά σαφής ένδειξη για επιθέσεις ξένων ένοπλων οργανώσεων σε ελληνικό έδαφος παρότι υπήρχε το κύμα των επιθέσεων της Αλ Κάιντα σε Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Μαδρίτη κι αλλού αλλά κι εκείνες του ISIS σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Νίκαια, Βερολίνο, Βαρκελώνη κι αλλού.
Καμιά ένδειξη
Σημειώνεται ότι κι ο οργανωτής του μακελειού στο Παρίσι (σ.σ.: με στόχους το Μπαντακλάν, το στάδιο της γαλλικής πρωτεύουσας) Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε διαμείνει σε διαμέρισμα στα Σεπόλια, χωρίς καμιά ένδειξη ότι θα ετοίμαζε οποιαδήποτε επίθεση στην Ελλάδα. Η ίδια πρόθεση για αποφυγή επίθεσης στην Ελλάδα – λόγω των καλών παραδοσιακά σχέσεών μας με χώρες της Μέσης Ανατολής – υπήρξε και για δεκάδες άλλους τζιχαντιστές που εντοπίστηκαν την τελευταία οκταετία στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, το Ιράν σχετίζεται με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και μαχητών στο Ιράκ, τη Συρία και αλλού σε όλη τη Μέση Ανατολή.