Αρσάκειο: Στο μικροσκόπιο των Αρχών και παλαιότερες υποθέσεις bullying
Μετά το άγριο περιστατικό μπούλινγκ που σημειώθηκε σε βάρος 15χρονου από συμμαθητές του στο Αρσάκειο Ψυχικού, την περασμένη Παρασκευή, υπό διερεύνηση είναι ανάλογα περιστατικά στο ίδιο σχολείο τόσο το τελευταίο διάστημα όσο και από τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σε παιδιά που πλέον δεν είναι μαθητές.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, έχει κληθεί να συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη (11 Απριλίου) με παράλληλη προβλεπόμενη κλήτευση των εμπλεκομένων μαθητών και των γονέων τους.
Παράλληλα θα διεξαχθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που ζήτησε και η Διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας από την Εκπαιδευτική Διεύθυνση της Περιφέρειας, ώστε να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σχολείου, η Διεύθυνση ήδη ολοκλήρωσε την προβλεπόμενη διερευνητική διαδικασία (λήψη καταθέσεων των εμπλεκομένων μαθητών και των γονέων τους καθώς και εκπαιδευτικών).
Οι Αρχές από την άλλη, συλλέγουν στοιχεία και καταγγελίες από το παρελθόν που σχετίζονται με παρόμοια περιστατικά και αποσιωπήθηκαν. Όπως άλλωστε ανέφερε και η μητέρα του 15χρονου θύματος, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Κάποιοι από τους μαθητές που έκαναν το μπούλινγκ, ωστόσο, γύρισαν στο σχολείο χωρίς να δείχνουν την παραμικρή μεταμέλεια.
«Θα ερευνήσω την έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του 15χρονου
«Διακρίνω ότι έχουν τελεστεί σοβαρά ποινικά αδικήματα όχι μόνο από τους δράστες, αλλά και από το σχολείο», είπε ο δικηγόρος της οικογένειας του 15χρονου, ο οποίος πρόκειται να ερευνήσει την έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.
Όπως σημείωσε και στο Newsbomb.gr, ο Σπύρος Δημητρίου, «διορίστηκα συνήγορος από τη μητέρα του άτυχου ανηλίκου που υπέστη απίστευτο βασανισμό εντός του περιβάλλοντος του σχολείου. Θα ερευνήσω με τη βοήθεια της Εισαγγελίας το ενδεχόμενο τέλεσης πλημμεληματικών και κακουργηματικών πράξεων όπως αυτά της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, της παρασιώπησης εγκλήματος και της υπόθαλψης εγκληματία».
Σε ό,τι αφορά τις ποινές στα παιδιά που έκαναν το bullying επεσήμανε ότι «δεν θα έχουν μεταχείριση σκληρού δικονομικού καταναγκασμού, καθώς δεν έχουν οι πιο πολλοί κλείσει τα 15 έτη. Το δικαστήριο ανηλίκων θα επιβάλλει μόνο κάποια αναμορφωτικά μέτρα».
Ωστόσο, τονίζει ότι «το σχολείο οφείλει να παρέχει ασφάλεια κατά την παραμονή των μαθητών εκεί». Όπως είπε ο δικηγόρος, αυτό που ενδιαφέρει την οικογένεια είναι να μην κουκουλωθεί αυτό το φαινόμενο. Είπε, επίσης, ότι θα ζητηθούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου, δηλαδή και στους γονείς των παιδιών που άσκησαν εκφοβισμό αλλά και στο εποπτικό περιβάλλον του σχολείου, διοίκηση και καθηγητές.
Αποκάλυψε, δε, ότι προχθές η διευθύντρια του Γυμνασίου κάλεσε όλα τα παιδιά και ιδιαιτέρως απορημένη τα ρώτησε μα γιατί φοβούνται, ενώ τους ζήτησε να σηκώσει το χέρι όποιο παιδί φοβάται. Στη συνέχεια «απευθύνθηκε στον 15χρονο και τον ρώτησε "εσύ φοβάσαι" και το παιδί της απάντησε "φυσικά και φοβάμαι"». Εκείνη του απάντησε: «Για ποιο λόγο φοβάσαι, αφού έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια σχολικού εκφοβισμού».