Πώς γίνεται η δωρεά οργάνων - Απαντούν οι συντονιστές του ΕΟΜ για την κόντρα Ηλιάδη-Κούγια

Επιμένει ο Αλέξης Κούγιας στις κατηγορίες του κατά του Ανδρέα Ηλιάδη. Στο μεταξύ, γονείς, γιατροί και κοινή γνώμη συσπειρώνονται στο πλευρό του γιατρού. Η Παθολόγος Φανή Πλοιαρχοπούλου εξηγεί αναλυτικά πώς γίνεται η διαδικασία της μεταμόσχευσης οργάνων.
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
10'

Με αφορμή την ανοίκεια επίθεση στον γιατρό Ανδρέα Ηλιάδη από τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, ο οποίος υπερασπίζεται τη Ρούλα Πισπιρίγκου, γιατροί και γονείς παιδιών που έχουν προχωρήσει σε δωρεά οργάνων στηρίζουν τον εντατικολόγο για το ήθος του.

Προκειμένου να διευκρινιστεί ο ρόλος των γιατρών στη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων και να λυθούν οι απορίες του κόσμου γύρω από το πώς λαμβάνεται αυτή η απόφαση μίλησε στον ΑΝΤ1 η Παθολόγος Φανή Πλοιαρχοπούλου, μία εκ των 7 συντονιστών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, υπάρχουν 7 γιατροί οι οποίοι λειτουργούν ως συντονιστές αυτού του έργου και κατέχουν πέρα από ιατρικές γνώσεις και γνώσεις ψυχολογίας για να μπορούν να έρχονται σε επαφή με οικογένειες που χάνουν τους ανθρώπους τους.

Ο ΕΟΜ ακολουθώντας ένα μοντέλο που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό τοποθέτησε σε 7 νοσοκομεία τους συντονιστές, οι οποίοι ξεκινούν τη διαδικασία δωρεάς οργάνων αφότου έχουν μιλήσει με τις οικογένειες και έχουν πάρει τη συγκατάθεσή τους.

«Ο ρόλος μου ξεκινάει όταν κάποιος κρίνεται εγκεφαλικά νεκρός. Εγώ δεν πείθω την οικογένεια να προσφέρει όργανα, δίνω τη δυνατότητα στην οικογένεια να προσφέρει όργανα και να σώσει κάποιον άλλο. Σημαντικό είναι να αποφασίσει η οικογένεια αυτό που την κάνει να αισθάνεται καλά, ακόμα και αν πει όχι», τονίζει η γιατρός.

Στη συνέχεια, εξηγεί ότι «για να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε δωρεά χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα, στα οποία εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι. Δεν είναι απόφαση ενός. Αν γνωρίζει ο συγγενής ακριβώς τη διαδικασία, του είναι πιο εύκολο να μην φοβάται».

Η κυρία Πλοιαρχοπούλου αναφέρει αναλυτικά πώς γίνεται η διαδικασία. «Αν δεν μπορούμε να σώσουμε κάποιον και κριθεί εγκεφαλικά νεκρός, ενεργοποιείται η διαδικασία της πιστοποίησης του εγκεφαλικού θανάτου από ομάδα γιατρών που κάνουν εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθούν», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «εγώ δεν συμμετέχω στη διάγνωση. Οι διαδικασίες γίνονται 2 φορές σύμφωνα με τα παγκόσμια πρωτόκολλα».

Η γιατρός διευκρίνισε, δε, ότι «ο εγκεφαλικός θάνατος δεν είναι σαν το κώμα», από το οποίο κάποιος υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσει. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι «όταν το κομμάτι του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις ζωτικές λειτουργίες είναι πλήρως κατεστραμμένο», που σημαίνει ότι αν ο ασθενής δεν ήταν στη ΜΕΘ θα ήταν ήδη νεκρός.

Η ενέργειες για τη δωρεά ξεκινούν από τη στιγμή που σε ένα νοσοκομείο διαπιστώσουν εγκεφαλικό θάνατο ασθενούς και αναφερθούν σε συντονιστή. Οι συντονιστές ελέγχουν την ποιότητα των οργάνων, καθώς πολλές φορές δεν καταφέρνουν να αξιοποιήσουμε κανένα, όπως επισημαίνει η κυρία Πλοιαρχοπούλου.

Στη συνέχεια στέλνουν αίτημα στον ΕΟΜ και ο κεντρικός συντονισμός θα αποτανθεί στις μεταμοσχευτικές μονάδες και με τις λίστες που έχει θα κάνει matching, καθώς πρέπει ο ασθενής να είναι συμβατός με τον δότη.

Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν πληρώνει κάποιος για να πάρει το όργανο. «Όταν στην Ελλάδα δεν έχει συμβατό δότη, ο ΕΟΜ προσφέρει σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πλατφόρμες τα όργανα, δεν τα πουλάει», είπε.

Όταν ο Ανδρέας Ηλιάδης μιλούσε για το έργο της δωρεάς οργάνων

Στο παρελθόν ο γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης έχει μιλήσει αρκετές φορές για τη διαδικασία της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων, τονίζοντας την ψυχολογική δυσκολία του έργου αυτού.

«Το πιο δύσκολο για μένα στην καριέρα μου είναι να πω σε γονείς ότι δεν μπορέσαμε να σώσουμε τα παιδιά τους και κάνω την υπέρβαση, ζητώντας συγγνώμη, να ζητήσω να δοθούν σε άλλα παιδάκια», είχε πει ο κ. Ηλιάδης σε ομιλία του στη Ναύπακτο.

Παράλληλα, συναισθηματικά φορτισμένος συμπλήρωσε: «Συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να σώσουμε όλα τα παιδιά.»

Οργή για τις δηλώσεις Κούγια κατά του Ηλιάδη

Την οργή γιατρών, γονέων δωρητών οργάνων και άλλων προσώπων έχει προκαλέσει η επίθεση του Αλέξη Κούγια στον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη.

Οικογένειες παιδιών που με τη δωρεά τους έσωσαν τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας, εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τους υπαινιγμούς του Αλέξη Κούγια, τονίζοντας το ήθος του κ. Ηλιάδη τόσο ως γιατρού όσο και ως ανθρώπου.

Μεταξύ, δε, των ανθρώπων που πήραν θέση για το θέμα, ήταν και ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι «υπάρχουν όρια».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο ηθοποιός αναφέρει ότι ο ίδιος είναι δωρητής οργάνων και αν πεθάνει δεν θέλει να δοθεί στον δικηγόρο ούτε το νύχι του.

Συγκινητική επιστολή 13χρονου για τον Ανδρέα Ηλιάδη:

«Είμαι ο Αλέξανδρος και σαν σήμερα πριν από 8 χρόνια είχα την ατυχία να μπω στην Mονάδα Eντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου αλλά και την τύχη να βρεθεί στο δρόμο μου ένας εξαίρετος ΓΙΑΤΡΟΣ μα πάνω απ’ όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Πολυτραυματίας και με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις με παρέλαβε μέσα στη νύχτα και από την πρώτη στιγμή μαζί με την ομάδα του έπεσε πάνω μου για να σωθώ! Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ αυτός έδινε τον δικό του αγώνα σαν να ήμουν ο γιος του… έτσι αντιμετωπίζει κάθε παιδί που αναλαμβάνει… σαν να είναι δικό του παιδί… χωρίς εξαιρέσεις…

Αυτός ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ έδινε συνέχεια κουράγιο στους γονείς μου μα πάνω απ’ όλα, όταν λύγιζαν, τους έδινε ΕΛΠΙΔΑ!

Κύριε Ανδρέα Ηλιάδη θα σου χρωστώ για πάντα ευγνωμοσύνη γιατί επέστρεψες στους γονείς μου ότι πολυτιμότερο έχουν στη ζωή τους……. ΕΜΕΝΑ.»

Αλέξης Κούγιας: Ο Ηλιάδης έκανε «πλύση» στους γονείς να δωρίσουν τα όργανα

Νέα «επίθεση» από πλευράς του Αλέξη Κούγια προς τον Ανδρέα Ηλιάδη. Ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη», του Action 24, από τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού όπου τοποθετήθηκε για την πολύκροτη δίκη αλλά και για το θέμα που ανέκυψε μετά τους υπαινιγμούς του για μεταφορά οργάνων προς τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

«Ο Ηλιάδης έψυξε τον εγκέφαλο του παιδιού, αυτό γίνεται όταν πρόκειται να μετακινηθούν όργανα. Άρχισε πλύση εγκεφάλου στους γονείς για να γίνει το παιδί δωρητής οργάνων. Στις 25 Απριλίου θα γίνουν οι ερωτήσεις που πρέπει, στο δικαστήριο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας για τα όσα είπε στο δικαστήριο, αναφέροντας πως δεν κατηγόρησε τον κ. Ηλιάδη για εμπόριο οργάνων, αλλά απλά έθεσε τα δεδομένα στη διάρκεια της δίκης.

«Οι άλλοι γιατροί πανηγύριζαν στο «Καραμανδάνειο» γιατί έσωσαν τη ζωή του παιδιού, ο Ηλιάδης έψυξε τον εγκέφαλό του και άρχισε η διαδικασία για να γίνουν δωρητές οργάνων. Δηλαδή τους έκανε συζήτηση για ένα νεκρό παιδί. Εγώ αυτό ανέδειξα. Αυτό που βλέπετε είναι ενορχηστρωμένο. Γίνεται συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος μου, βγάζει ανακοίνωση ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Ποιος μίλησε εναντίον των μεταμοσχεύσεων; Πότε είπα εγώ ότι είμαι εναντίον των μεταμοσχεύσεων;», σχολίασε.

Στην ερώτηση για το αν αφήνει υπόνοια ότι πίσω από τον θάνατο του παιδιού, υπάρχει πιθανότητα να βρίσκεται κύκλωμα εμπορίας οργάνων, ο κ. Κούγιας απάντησε πως: «Δεν είμαι ντετέκτιβ εγώ, αυτό θα το βρει το υπουργείο Υγείας. Δεν θα κάνω εγώ την ερώτηση που πρέπει; Δεν έχω δικαίωμα εγώ να κάνω τις ερωτήσεις που πρέπει όταν κατηγορούν την εντολέα μου;».

Μάλιστα, ο κ. Κούγιας ανέφερε πως η κατηγορία της 34χρονης εντολέας του είναι η δολοφονία των παιδιών της, όμως, στην περίπτωση της Τζωρτζίνας – για την οποία έγινε και η επίμαχη ερώτηση – η Ρούλα Πισπιρίγκου «είχε τη χρυσή ευκαιρία να πει «ναι», να δώσει τα όργανα του παιδιού, άρα να σκοτώσει το παιδί όπως την κατηγορούν. Αυτή, όμως, ούρλιαζε και έλεγε θέλω το παιδί ζωντανό έστω και τετραπληγικό».

«Αυτές οι ερωτήσεις, λοιπόν, που έκανα ενοχλούν. Γίνονται από εκπομπές που έχουν γίνει τηλεδικαστήρια. Έγιναν πλούσιοι δημοσιογράφοι από την υπόθεση Πισπιρίγκου», υπογράμμισε.

«Το δεύτερο παιδί, πέθανε από κίρρωση του ύπατος. Μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία με αυτό το πρόβλημα. Για το τρίτο παιδί, ακούμε για το πανάκι. Εγώ έγινα πατέρας 53 χρονών, με αυτό το πανάκι μεγάλωσα το παιδί μου. Το χρησιμοποιείς για πολλές χρήσεις για το παιδί. Η δήθεν δολοφόνος, η Πισπιρίγκου, κάνει μήνυση στους γιατρούς για ιατρικό λάθος. Δύο ιατροδικαστές μιλούν για παθολογικά αίτια και έρχονται ο Καλόγριας και ο άλλος, ο Λέων, που εμφανίζεται κάθε ημέρα στην τηλεόραση και από δύο φωτογραφίες και ένα πανάκι, λένε ότι αυτή η κοπέλα σκότωσε τα παιδιά της», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε εκ νέου στην ερώτηση προς τον εντατικολόγο, αναφέροντας: «Ο κ. Ηλιάδης ήρθε προχθές με τρεις δικηγόρους. Μάρτυρας είναι, δεν είναι κατηγορούμενος. Πρώτη φορά το είδα αυτό. Χθες, πάλι, το ίδιο έκανε πηγαίνοντας στον υπουργό».

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ανέφερε: «Η κ. Πισπιρίγκου τώρα καταλαβαίνει τι συνέβη με τη Τζωρτζίνα. Κάναμε μήνυση σε βάρος των γιατρών που δεν αντιμετώπισαν σωστά το πρόβλημα του παιδιού. Βγήκε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, φωνάζει τις κάμερες και ανακοινώνει ότι οι γιατροί είναι μαζί. Ο κ. Πλεύρης πήγε στο νοσοκομείο και λέει «θα έχουμε δικηγόρους για τους γιατρούς». Εγώ κάθε μέρα αντιμετωπίζω τέτοιες υποθέσεις, με μηνύσεις για ιατρικά λάθη».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως: «Είναι απαράδεκτα όσα είπε ο κ. Πλεύρης. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητήσει τη δικογραφία. Από που και ως που θα ζητήσει, επειδή έγινε μια ερώτηση, την οποία σκοπίμως την παρουσίασαν έτσι για να μην διερευνηθεί αυτό το οποίο εγώ θέλω να διερευνήσουν».

«Εγώ θέλω να αποδείξω ότι η εντολέας μου δεν σκότωσε το παιδί. Από οκτώ μάρτυρες γιατρούς, κανένας δεν μπορεί να αποδείξει πώς σκότωσε το παιδί. Όταν εγώ αναλαμβάνω μια υπόθεση, το κεντρικό πρόσωπο που είναι προστατευόμενο είναι ο κατηγορούμενος. Εμένα με ενδιαφέρει να πειστεί το δικαστήριο ότι η κατηγορούμενη δεν σκότωσε το παιδί της. Αν πράγματι μπορεί να αναδειχθεί μία παρανομία, δεν πρέπει να αναδειχθεί;», είπε ακόμα ο κ. Κούγιας και τόνισε ότι:

«Ακόμη δεν έχει τελειώσει η εξέταση του κ. Ηλιάδη. Ελάτε στο δικαστήριο, είμαι ο ευγενέστερος δικηγόρος στην Ελλάδα. Το αδίκημα λέγεται ψευδής κατάθεση, παλιά ψευδορκία. Όταν διαπιστώνω από τις καταθέσεις, ότι δεν έγιναν ιατρικά οι ενέργειες που έπρεπε, δεν θα κάνω τις απαραίτητες ενέργειες;».

Στη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις που χειρίζεται, όπως το δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και η δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Με αφορμή, μάλιστα, την ιατροδικαστική έκθεση για τον 19χρονο δολοφονημένο σχολίασε ξανά αρνητικά τους κ. Καλόγρια και Λέων οι οποίοι «έκαναν ιατροδικαστική από φωτογραφίες και πανάκια».

Σχετικές ειδήσεις