Σουδάν: Σε σοβαρή κατάσταση στο 401 o Έλληνας τραυματίας - Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί
Αγωνία επικρατεί για τους Έλληνες που παραμένουν στο εμπόλεμο Σουδάν κι ενώ συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι προσπάθειες απεγκλωβισμό από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο αριθμός όσων έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν από την περιοχή έχει φτάσει τους 43, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές.
Από σήμερα ισχύει κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που συνήφθη μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών, με τις ίδιες πηγές να εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, 43 πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν απεγκλωβιστεί από το Χαρτούμ. Από αυτούς, 17 πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα σήμερα στο πρωί, ενώ ακόμη επτά Έλληνες φτάνουν οδικώς στην Αίγυπτο σήμερα.
Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο τραυματίες, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση στο 401, ενώ ο δεύτερος είναι εκτός κινδύνου.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε, χωρίς την παρουσία φωτογραφικού φακού, τους Έλληνες που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τον επιτυχή απεγκλωβισμό τους. Περίπου 80 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στο Χαρτούμ και στόχος είναι να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνονται προσπάθειες προκειμένου το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί στο Χαρτούμ και να παραλάβει όσους παραμένουν εκεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Παραμένουν ακόμη 17 Κύπριοι πολίτες που στόχος είναι να απεγκλωβιστούν είτε από την Ελλάδα είτε από τη Μεγάλη Βρετανία.
Έλληνες διπλωμάτες βρίσκονται στην 'Ακαμπα, στο Τζιμπουτί, στο Ασουάν και στο Κάιρο, προκειμένου να υποδεχτούν τους πολίτες που καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν και να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια. Εξετάζεται αν χρειαστεί και είναι εφικτό να μεταβεί διπλωμάτης και στο Χαρτούμ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έκαναν συνεννοήσεις με τους δύο αντιμαχόμενους στρατιωτικούς, προκειμένου να μη χτυπηθούν τα τρία σημεία που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών με συντεταγμένες, όπου βρίσκονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ αυτών και η Μητρόπολη.
Σουδάν: Οι πρώτες μαρτυρίες Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν - «Κινδυνέψαμε πάρα πολύ»
Τις δραματικές στιγμές που βίωσαν στο εμπόλεμο Σουδάν περιέγραψαν Έλληνες ομογενείς οι οποίοι επαναπατρίστηκαν το πρωί της Τρίτης (25/04).
Πρόκειται για την πρώτη ομάδαν Ελλήνων που φτάνει στη χώρα μας από το Σουδάν, μέσω αεροσκάφους CJ-27 της Πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας στις 10:30 το πρωί.
Eκεί βρέθηκαν οι συγγενείς των απεγκλωβιασμένων Ελλήνων οι οποίοι συγκινημένοι έσφιξαν στην αγκαλιά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Μεταξύ άλλων και η κυρία Ευαγγελία η οποία είδε τον γιο της, Χρήστο Δέδε, να επιστρέφει από το εμπόλεμο Σουδάν έπειτα από δέκα ημέρες: «Ο γιος μου δούλευε σε ένα καράβι στο Σουδάν και εγκλωβίστηκε εκεί. Κάθε μέρα μιλούσαμε στο τηλέφωνο», δήλωσε αποκλειστικά στην κάμερα του Newsbomb.gr.
Μεταξύ άλλων και η κυρία Ευαγγελία η οποία είδε τον γιο της, Χρήστο Δέδε, να επιστρέφει από το εμπόλεμο Σουδάν έπειτα από δέκα ημέρες: «Ο γιος μου δούλευε σε ένα καράβι στο Σουδάν και εγκλωβίστηκε εκεί. Κάθε μέρα μιλούσαμε στο τηλέφωνο», δήλωσε αποκλειστικά στην κάμερα του Newsbomb.gr.
«Ήταν ασφαλής μέσα στο ξενοδοχείο που έμενε αλλά έξω ακουγόντουσαν βομβαρδισμοί», πρόσθεσε η συζυγός του.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί όπως εμείς και να επιστρέψουν σύντομα. Νομίζω κανείς δεν θα επιστρέψει άμεσα. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες δεν ήξερε κανείς πού θα διεξαχθούν, συνεχώς αλλάζαν μέρη και χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό. Κινδύνευσαν όλοι. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα. Και εμείς δεχτήκαμε πυρά, όλα τα κτίρια. Πολλές αδέσποτες σφαίρες. Αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχαν πυροβολήσει. Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στις 11 η ώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χρήστος Δέδες.
Toν Χρήστο Δέδε, μαζί με τη μητέρα και τη σύζυγό του υποδέχθηκαν και τα δύο του παιδιά, με ζωγραφιές στα χέρια:
«Ευχαριστώ τις ελληνικές δυνάμεις, τον στρατό και την γαλλική πρεσβεία που βγήκαμε από το Χαρτούμ και όλα είναι καλά», ήταν τα πρώτα λόγια ενός ομογενή στις δημοσιογραφικές κάμερες και στο φακό του Newsbomb.gr, ο οποίος επέστρεψε ανακουφισμένος στη χώρα μας.«Κινδυνέψαμε πάρα πολύ, διαφύγαμε με αυτοκίνητο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι από τη δεύτερη κιόλας ημέρα του πολέμου η κατάσταση ήταν έκρυθμη καθώς, όπως είπε, μια ρουκέτα έπεσε δίπλα στο σπίτι του.
«Η γαλλική πρεσβεία ήταν κοντά στο σπίτι μας και από την ελληνική κοινότητα μας είπαν να παραδώσουμε στοιχεία μας εκεί», κατέληξε.