Ο «Λουμπαρδιάρης» ετοιμάζεται να επιστρέψει ανανεωμένος

Η Αθήνα της νοσταλγίας, της μνήμης και της χαράς παίρνει ζωή και πάλι, τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των έργων για την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου 

Ο «Λουμπαρδιάρης» ετοιμάζεται να επιστρέψει ανανεωμένος
2'

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ενημερώνει πως ο «Λουμπαρδιάρης», το Αναπαυτήριο του Πικιώνη, ετοιμάζεται να επιστρέψει -ανανεωμένος- στην πόλη, στους κατοίκους και στους επισκέπτες της. «Η Αθήνα της νοσταλγίας, της μνήμης και της χαράς παίρνει ζωή και πάλι. Ο «Λουμπαρδιάρης», το Αναπαυτήριο του Πικιώνη, ετοιμάζεται να επιστρέψει -ανανεωμένος- στην πόλη, στους κατοίκους και στους επισκέπτες της. Μείνετε συντονισμένοι!» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κ. Μπακογιάννης.

Οι εργασίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο έργων και εργασιών σχετικά με την ανάπλαση, αποκατάσταση και ανάδειξη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Λόφων Πνυκός, Νυμφών και Μουσών-Φιλοπάππου (Δυτικών Λόφων) Ακρόπολης Αθηνών. Στόχος είναι η περαιτέρω προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, σε συνδυασμό με την ασφάλεια των επισκεπτών και την καθαριότητα του χώρου λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, καθώς πρόκειται για ελεύθερους χώρους προσβάσιμους όλο το εικοσιτετράωρο.

Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη βρίσκεται μέσα σε ένα μοναδικό κατάφυτο τοπίο, στους πρόποδες του λόφου του Φιλοπάππου και κοντά στο μνημείο του Φιλοπάππου, προς τον «αυχένα» του λόφου των Νυμφών (Αστεροσκοπείου).

Πρόκειται για θολωτή μονόκλιτη βασιλική των χρόνων της Τουρκοκρατίας (κατ’ άλλους του 9ου αι.), που στους μακρούς (βόρειο και νότιο) τοίχους έχει δύο τυφλά τόξα και άλλα δύο εγκάρσια ενισχυτικά (ένα στο Τ. Βήμα και ένα στην έξοδο), τα όποια συγκρατούν την κυλινδρική στέγη, που είναι πλακοσκέπαστη. Μεταγενέστερα έγινε επέκταση της στα δυτικά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή