Μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό τιμούν τον Απόστολο Παύλο
Ετήσιο μουσικό μαθητικό φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Καβάλα προς τιμή του πολιούχου της πόλης - Γρηγόρης Βαλτινός και Αλέξης Κωστάλας στην μεγάλη συναυλία στους Φιλίππους
Η πόλη της Καβάλας και η τοπική κοινωνία συνολικά τιμούν και φέτος τον πολιούχο τους Απόστολο Παύλο, στο πλαίσιο του ετήσιου μουσικού μαθητικού φεστιβάλ με τίτλο «'Αδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…». Πρόκειται για ένα γεμάτο τετραήμερο ποικίλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων, εφάμιλλων της τιμής που πρέπει να αποδοθεί στο πρόσωπο του κορυφαίου Απόστολου των Εθνών, η παρουσία του οποίου στους Φιλίππους και την Καβάλα αποτέλεσε σταθμό στη διάδοση του Ευαγγελίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την ίδρυση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας και τη βάφτιση της πρώτης Ελληνίδας και Ευρωπαίας χριστιανής, της Αγίας Λυδίας.
Κεντρική θέση στη φετινή διοργάνωση, την 7η κατά σειρά, έχει το μουσικό έργο «Ύμνος της Αγάπης» του μεγάλου Πολωνού συνθέτη Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ (Zbigniew Preisner), ο οποίος με την φυσική του παρουσία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα ενώσει επί σκηνής πολυάριθμους μαθητές και μαθήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα γίνουν κήρυκες του μηνύματος της Αγάπης, του διαχρονικού σαλπίσματος του Αποστόλου των Εθνών, και μάλιστα στην γνησιότερη έκφρασή της που είναι η παιδική ψυχή και καρδιά. Συνοδοιπόρος σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Ο Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ είναι γνωστός για τη μουσική που συνέθεσε για τις ταινίες που σκηνοθέτησε ο φημισμένος Πολωνός συμπατριώτης του, Κριστόφ Κισλόφσκι. Το τραγούδι του για την ενοποίηση της Ευρώπης, βασισμένο στο ελληνικό κείμενο της Α` προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, με τίτλο: «Ο Ύμνος της Αγάπης», αποδίδεται σε έναν χαρακτήρα μιας εκ των ταινιών της τριλογίας: «Τα τρία Χρώματα» του Κισλόφσκι, την «Μπλε», διαδραματίζοντας σπουδαίο πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία.
Μαθητές από όλα τα μουσικά σχολεία της Ελλάδας
Συνολικά χίλιοι μαθητές γυμνασίων από 24 μουσικά σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα, τέσσερα σχολεία από την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιταλία, διακεκριμένοι σολίστ της βυζαντινής και δημοτικής μουσικής παράδοσης, εξέχοντες πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές και ακαδημαϊκοί συμπράττουν σε αυτήν την μεγάλη διοργάνωση που ξεκινάει αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 8 Μαΐου, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.
Για τέσσερεις μέρες το ιστορικό κέντρο της Καβάλας, το επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος», το δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, θα φιλοξενήσουν μεγάλες συναυλίες με γνωστά έργα της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής παράδοσης της πατρίδας μας και τη συμμετοχή των μαθητών των μουσικών σχολείων. Το πρωί της Κυριακής οι βυζαντινές χορωδίες των μουσικών σχολείων θα ψάλουν στη Θεία Λειτουργία σε κεντρικούς ναούς της Καβάλας. Επίσης, στη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια που θα απευθύνονται στους μαθητές των μουσικών σχολείων αλλά θα είναι ανοιχτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Γ. Κακάρας: «Τα μουσικά σχολεία αποτελούν το δημιουργικότερο κομμάτι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»
Ο διευθυντής του μουσικού σχολείου Καβάλας, ο πάντα δραστήριος μουσικός και εκπαιδευτικός Γιάννης Κακάρας, είναι ο άνθρωπος εκείνος που πριν από επτά χρόνια εμπνεύστηκε τη διοργάνωση της εκδήλωσης και η ιδέα του έτυχε της ομόφωνης αποδοχής των τοπικών φορέων του δήμου και της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Στα δυο δύσκολα χρόνια της καραντίνας, λόγω του κορονοϊού ήταν αυτός που κατάφερε με ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που ανέλαβε μέσω του διαδικτύου να κρατήσει ζωντανό το θεσμό του μαθητικού μουσικού φεστιβάλ «'Αδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…» και το κυριότερο, να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών.
Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ίδιος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «το αντικείμενο της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής αποτελεί μία από τις πρωταρχικές προτεραιότητες του θεσμού των μουσικών σχολείων, το εκπαιδευτικό πλαίσιο των οποίων βασίστηκε εξ αρχής και κατά προτεραιότητα στη διαχρονική ελληνική μουσική παράδοση, κύριοι πυλώνες της οποίας είναι η ψαλτική τέχνη της ορθόδοξης Εκκλησίας και η δημοτική μουσική».
«Κατά συνέπεια», συνεχίζει ο κ. Κακάρας, «τα μουσικά σχολεία, τα οποία αποτελούν κατά γενική ομολογία το ζωντανότερο και δημιουργικότερο κομμάτι της δευτεροβάθμιας ελληνικής εκπαίδευσης, συμβάλλουν αποφασιστικά στη γνωριμία και επαφή των πολυάριθμων μαθητών και μαθητριών τους με την ελληνορθόδοξη παράδοση και τις ρίζες του νεοελληνικού πολιτισμού, ο οποίος ξεπρόβαλε ως φυσική συνέχεια του αντίστοιχου βυζαντινού».
Η σημασία του Αποστόλου Παύλου για την Καβάλα και τους Φιλίππους
Η παρουσίαση αυτών των τιμητικών εκδηλώσεων στην πόλη της Καβάλας δεν είναι τυχαία καθώς ο Απόστολος Παύλος έτρεφε ιδιαίτερη μέριμνα για τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής, πράγμα που επιβεβαιώνουν, άμεσα ή έμμεσα, οι πέντε μαρτυρούμενες επισκέψεις του στους Φιλίππους, η συγγραφή της «προς Φιλιππισίους» επιστολής του, καθώς και η εκτενής αναφορά στις «Πράξεις των Αποστόλων» των γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά την πρώτη κυρίως επίσκεψή του, με κεντρική αναφορά στην βάπτιση της πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής, Λυδίας, την φυλάκιση και θαυματουργική απελευθέρωση αυτού και των συνεργατών του. Τα αρχαιολογικά μνημεία και οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές που σώζονται, μαρτυρούν την άνθηση που γνώρισε η περιοχή των Φιλίππων κατά την εποχή μετά την ρωμαϊκή της κατάκτηση, καθώς και τον έντονο χριστιανικό της χαρακτήρα.
Ο Απόστολος Παύλος διαχρονικά συνεχίζει ν' αποτελεί κεφάλαιο για την ιστορική εξέλιξη της Καβάλας και της πόλης των Φιλίππων, καθώς η παρουσία και η διδασκαλία του αποτέλεσαν ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Γρηγόρης Βαλτινός και Αλέξης Κωστάλας στην μεγάλη συναυλία στους Φιλίππους
Στη μεγάλη, άλλωστε, αποχαιρετιστήρια συναυλία της Δευτέρας 8ης Μαΐου, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, εκτός από τους δεκάδες μαθητές και μαθήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στη συναυλία θα συμμετέχουν ακόμα η σοπράνο Kaja Mianowana, η πιανίστρια Dominik Wania, η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η χορωδία «Νίκος Αστρινιδης». Την ανάγνωση και επαγγελία των κειμένων έχει αναλάβει ο δημοφιλής ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, ενώ ο μεγάλος φίλος της διοργάνωσης και αγαπητός σε μικρούς και μεγάλους Αλέξης Κωστάλας, ανέλαβε για μια ακόμη χρονιά αφιλοκερδώς να παρουσιάσει το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός για την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ