Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ανησυχία για ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα - Πρόληψη και μέτρα ζητούν οι ειδικοί
O σεισμός των 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 29 Απριλίου στη Ναύπακτο έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ειδικούς οι οποίοι προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός στον ελλαδικό χώρο ενώ παράλληλα τονίζουν την ανάγκη που υπάρχει να μην ξεχνάμε το πόσο σεισμογενής είναι η χώρα μας, ώστε να υπάρχει κατάλληλη πρόληψη.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ακριβής ένδειξη για τη στιγμή, αλλά και το σημείο που θα μπορούσε να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στη χώρα μας.
Ο ίδιος δεν κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα καθώς οι σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας, δεν ξεπερνούν τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, κάτι που φανερώνει ότι δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον, ένας ισχυρός σεισμός να χτυπήσει την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, κατέχει την έκτη θέση, αυτά τα στατιστικά στοιχεία ερμηνεύονται με τουλάχιστον ένα σεισμό με μέγεθος πάνω από 6 Ρίχτερ κάθε χρόνο. Αυτά είναι στατιστικά δεδομένα και προέρχονται από επεξεργασία του επιπέδου σεισμικότητας του ελληνικού χώρου», ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας.
Το παραπάνω, ο καθηγητής σεισμολογίας το συνέδεσε με την απουσία μεγάλων σεισμών στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το πρόσφατο παρελθόν, λέγοντας ότι: «Οι τελευταίοι σεισμοί πάνω από 6 Ρίχτερ έγιναν στα τέλη του 2021 (σ.σ. Τύρναβο, Αρκαλοχώρι και ανατολικά της Κρήτης), το 2022 δεν έγινε κανένας μεγάλος σεισμός, διανύουμε το 2023, κάποια στιγμή θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Γνωρίζοντας στατιστικά ότι ένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ γίνεται κάθε χρόνο και έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος χωρίς να έχει γίνει μεγάλος σεισμός, όσο περνάει ο καιρός, αυξάνεται η πιθανότητα να εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός. Δεν έχουμε κάποια στοιχεία που να βλέπουμε το σεισμό να έρχεται, αυτό λέει το επίπεδο σεισμικότητας του ελλαδικού χώρου».
Τέλος, κ. Σκορδίλης τόνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ακριβής ένδειξη για τη στιγμή, αλλά και το σημείο που θα μπορούσε να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να προβλέψουν μία σεισμική δόνηση: «Το αν ο μεγάλος σεισμός θα γίνει στα Ιόνια νησιά, στον Κορινθιακό κόλπο, στο Βόρειο Αιγαίο, στο ελληνικό τόξο ή σε κάποια άλλη περιοχή, είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε. Γνωρίζοντας το επίπεδο σεισμικότητας του ελληνικού χώρου και τη στατιστική της επανάληψης ισχυρών σεισμών στην Ελλάδα, λέμε ότι όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού σεισμού στη χώρα μας. Η μόνη περίπτωση να μην περιμένουμε κάποιο μεγάλο σεισμό είναι να αλλάξει το επίπεδο σεισμικότητας στη χώρα μας αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει».
Παπαδόπουλος: «Στον Κορινθιακό γίνονται σεισμοί κάθε 25 με 30 χρόνια, είμαστε στα 27»
Για τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Ναύπακτο μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε τη δυνατότητα του Κορινθιακού Κόλπου να «δώσει» μεγάλους σεισμούς και την ανάγκη που υπάρχει να μην ξεχνάμε το πόσο σεισμογενής είναι η περιοχή, ώστε να υπάρχει κατάλληλη πρόληψη.
«Νομίζω ότι είναι υποχρέωση των επιστημόνων να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο, διότι ο κίνδυνος δεν απομακρύνεται εάν δεν τον υπενθυμίζουμε. Ο κίνδυνος είναι εκεί διότι προέρχεται από τις φυσικές διαδικασίες», είπε ο κ. Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ.
Τόνισε επίσης ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα πρόληψης σε τοπικό επίπεδο από τοπικούς φορείς, όπως είναι κυρίως οι δήμοι, οι οποίοι από το νόμο εντέλλονται να προετοιμάζουν το έδαφος και να προετοιμάζουν τον κόσμο. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό και κατά συνέπεια νομίζω ότι πρέπει να εντείνουμε την προσοχή. Πολλές φορές η αιτία που δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη για τους σεισμούς είναι πως πολίτες και οι αρχές του κράτους δίνουν σημασία σε πιο "χειροπιαστά" προβλήματα».
«Έχουν την αντίληψη ότι, έτσι έχω διαπιστώσει εγώ, είναι ένα έργο το οποίο δεν είναι πολύ χειροπιαστό. Δεν είναι οφθαλμοφανές. Και μεθαύριο στις δημοτικές εκλογές θέλουν να δείξουν – καλοπροαίρετα το λέω – κάτι πιο χειροπιαστό, ένα πεζοδρόμιο, έναν δρόμο, ένα γεφύρι, έναν υπόνομο» είπε.
Όσο για το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν νέο, ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Μόνο στατιστικά μπορούμε να μιλήσουμε. Τα δεδομένα που έχουμε, που είναι αναντίρρητα, μας δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί με μέγεθος 6 και μεγαλύτερο στον Κορινθιακό κόλπο, επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια. Είμαστε στα 27 χρόνια. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός αυτού του είδους ήταν στο Αίγιο το 1995».
Τα μέτρα που ζητούν οι ειδικοί
Την ώρα που οι πιθανότητες για έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα αυξάνονται, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Newsbomb.gr και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Κιουλχατζή αναφέρθηκαν σε μέτρα πρόληψης σε περίπτωση που σημειωθεί μια μεγάλη σεισμική δόνηση στον ελλαδικό χώρο.
Οι κύριοι Λέκκας και Γκανάς, εξηγούν πως είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα η υψηλή σεισμικότητα της εν λόγω περιοχής η οποία μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 7 Ρίχτερ.
Αμφότεροι συμφωνούν πως μπορούν να προχωρήσουν σε αντισεισμικά έργα τα οποία έχουν ήδη αρχίσουν να γίνονται ώστε να «θωρακιστούν» οι υποδομές σε περίπτωση που συμβεί κάτι το απευκταίο.
Γκανάς στο Newsbomb.gr: «Από τις πιο επικίνδυνες περιοχές ο Κορινθιακός»
Με δεδομένο ότι δεν είναι επιστημονικά δυνατή η πρόβλεψη ενός ισχυρού σεισμού, ο κύριος Θανάσης Γκανάς καταθέτει στο Newsbomb.gr την πρόταση του για καταλληλότερη προετοιμασία σε επίπεδο πρόληψης.
Όπως αναφέρει, ο Κορινθιακός κόλπος αποτελεί μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα και μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος σεισμού τα 7 Ρίχτερ.
«Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτό το γεγονός ωστόσο δεν αποτελεί λόγο για πανικό, ενώ όπως προτείνει ο κ. Γκανάς θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόληψη όσον αφορά την αντοχή των κτηρίων.
«Δεν μπορεί επιστημονικά και τεχνολογικά να υπάρξει πρόγνωση για μεγάλους σεισμούς. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχυθούν οι κατασκευές», τονίζει.
Αυτό που προτείνει συγκεκριμένα, είναι η περιοχή του Κορινθιακού να αναβαθμιστεί στον χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας του ΟΑΣΠ και να ανεβεί στην κατηγορία 3.
Με αυτόν τον τρόπο εξηγεί ότι αυξάνεται ο συντελεστής που αφορά στον σχεδιασμό των κτηρίων και μπορεί να υπάρξει καλύτερη ετοιμότητα.
«Ο χάρτης βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Καθώς από τότε έχουν υπάρξει πολύ περισσότερα δεδομένα, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί. Υπάρχει μια διαδικασία, να συνταχθεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συντάξει τον νέο χάρτη», σχολιάζει ο κ. Γκανάς.
«Είναι γνωστή περιοχή ο Κορινθιακός και αναμένουμε ότι θα ξανακάνει μεγάλο σεισμό. Δεν ξέρουμε πότε, αλλά με βάση και το ιστορικό, θα γίνει. Πρέπει να ενισχύσουμε τις κατασκευές μας», καταλήγει ο ίδιος.
Λέκκας: «Έχουμε ήδη κάποιες κατασκευές ευρωπαϊκού επιπέδου»
«Τα μέτρα αντισεισμικότητας αφορούν σε δεκάδες πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και γίνονται» τόνισε στον Newsbomb.gr ο κ. Λέκκας για τα μέτρα αντισεισμικής πρόληψης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.
Πιο συγκεκριμένα είπε ότι μπορεί να γίνει: «Ανάλυση και εκτίμηση των κινδύνων κάθε περιοχής όπως τα μέσα καταγραφής παρακολούθησης, τα επιχειρησιακά σχέδια, εκπαίδευση ειδικών ομάδων και γενικότερα περισσότερες αντισεισμικές κατασκευές. Έχουμε ήδη κάποιες κατασκευές ευρωπαϊκού επιπέδου».
Ειδικά για την περιοχή του Κορινθιακού ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι στην πραγματικότητα δεν «ξεχωρίζει» από άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας σχετικά με την επικινδυνότητα για μεγάλο σεισμό.
«Είναι σαν το Ιόνιο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, δεκάδες άλλες περιοχές οι οποίες έχουν αντιστοίχη σεισμικότητα», σχολιάζει ο κ. Λέκκας επισημαίνοντας ότι δεν παίζει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που σημειώθηκε μεγάλος σεισμός στην περιοχή.
Σχετικές ειδήσεις
Σεισμός στον Κορινθιακό: «Επικίνδυνη η περιοχή» - Τα μέτρα που ζητούν Λέκκας και Γκανάς
Σεισμός: Προειδοποιεί ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για πάνω από 6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό
Φωκίδα – Τσελέντης στο Newsbomb.gr: «Υπάρχει προβληματισμός - Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός»