«Ματωμένος Μάης» στη Σερβία: Δύο μαζικές δολοφονίες σε λίγες ώρες - Φορούσε σύμβολα Ναζί ο δράστης
Ανείπωτος θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα στη Σερβία που βίωσε δύο αιματηρά περιστατικά με τουλάχιστον 19 νεκρούς σε δύο 24ωρα. Δράστες ένας 13χρονος που αιματοκύλισε σχολείο του Βελιγραδίου την Τετάρτη (3/5) και παραδόθηκε λίγο μετά και ένας 21χρονος που συνελήφθη μετά απο τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας. «Θα αφοπλίσουμε τη Σερβία» υποσχέθηκε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του ο πρόεδρος Βούτσιτς
O 21χρονος Ούρος Μπλάζιτς, γιος στρατιωτικού που πυροβόλησε και σκότωσε δέκα ανθρώπους -ανάμεσά τους και έναν 15χρονο έφηβο- και τραυμάτισε τουλάχιστον 15 έχοντας καταληφθεί από δολοφονικό αμόκ συνελήφθη μετά απο ανθρωποκυνηγητό οκτώ ωρών. Κατά τη διάρκεια της αιματηρής πορείας του, οδηγούσε και πυροβολούσε αδιακρίτως, ενώ έκανε στάσεις σε διάφορες περιοχές, νότια του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο δράστης φορούσε κουκούλα με ναζιστικά σύμβολα τη στιγμή της σύλληψής του.
Λίγο μετά απήγαγε έναν οδηγό ταξί, γύρω από το Μάλι Ποζάρεβατς και υπό την απειλή βόμβας τον κάλεσε να τον απομακρύνει από το σημείο των εγκλημάτων. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, απείλησε τον ταξιτζή με βόμβα και τον ανάγκασε να οδηγήσει μέχρι το χωριό Vinjište κοντά στο Kragujevac.
Όπως γράφει η ιστοσελίδα Blic, κρυβόταν μαζί με τον θείο του στο χωριό, το οποίο πολιορκείται ασφυκτικά από χθες το βράδυ. Όπως αναφέρει η «Novosti», όλη η οικογένεια που προστάτευε τον μαζικό δολοφόνο συνελήφθη σήμερα το πρωί από την Ειδική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (SAJ).
Τα ναζιστικά σύμβολα
Όπως φαινεται στη φωτογραφία, στο μπλε φούτερ του συλληφθέντα, γράφει «Generation 88». δηλαδή «Γενιά 88» Τα δύο οκτώ μεταξύ των υποστηρικτών του ναζισμού αντιπροσωπεύουν τα δύο γράμματα H, δηλαδή τη συντομογραφία του φασιστικού χαιρετισμού «Heil Hitler» ή «Ζήτω ο Χίτλερ».
Στο φούτερ του, κάτω από την επιγραφή, υπάρχει ένας χάρτης της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, χώρες που κυβερνήθηκαν από φασιστικά καθεστώτα πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κάτω από τον χάρτη υπάρχει η επιγραφή «On tour» (on tour) που αναφέρεται στο πλαίσιο της «γενιάς 88»
Ο δράστης ξεκίνησε το αποτρόπαιο έργο του στο Orašje όταν βγήκε από το αυτοκίνητό του και πυροβόλησε μια ομάδα ανθρώπων που κάθονταν γύρω από μια φωτιά σε ένα πικνίκ. Στη συνέχεια συνέχισε και έφτασε σε μια θέση λίγα χιλιόμετρα μακριά, βγήκε από το αυτοκίνητο και πυροβόλησε τέσσερα άτομα σε μία αυλή.
Στη συνέχεια μπήκε ξανά στο αυτοκίνητο και οδήγησε στο κέντρο του χωριού Ντουμπόνα και πυροβόλησε ξανά, όπου σκότωσε δύο άτομα, έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας και την αδερφή του. Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή, με περισσότερα από 600 μέλη των ειδικών δυνάμεων να τον αναζητούν.
Δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ύποπτος - ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών γεννήθηκε το 2002 - άρχισε να πυροβολεί εναντίον ανθρώπων με αυτόματο όπλο μετά από διαπληκτισμό με έναν αστυνομικό σε ένα προαύλιο σχολείου στη Ντουμπόνα το βράδυ της Πέμπτης.
Όπως έγινε γνωστό στο εξοχικό που χρησιμοποιούσε ο δολοφόνος βρέθηκε μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών και κατασχέθηκαν όπλα. Ο μαζικός δολοφόνος συνελήφθη μετά από οκτάωρη εκτεταμένη έρευνα στο Kragujevac, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Συγγενής μίας κοπέλας που τραυματίστηκε σοβαρά στους πυροβολισμούς μίλησε συντετριμμένος στο «Blic» «Την πυροβόλησε στα χέρια και στα πόδια. Της ακρωτηρίασαν το χέρι. Τους ήξερα όλους, μεγάλωσα μαζί τους - είπε μέσα σε δάκρυα» Δηλώνει ότι είναι σοκαρισμένη για όλα όσα συνέβησαν, ότι δεν γνωρίζει τον δράστη και ότι δύσκολα θα συνέλθουν από αυτή την ανείπωτη τραγωδία.
Ο Mίλαν Πρόκιτς, κάτοικος της Ντουμπόνα, είπε στο Radio Belgrade 1 ότι άκουσε πυροβολισμούς κοντά στο σπίτι του: «Είναι λυπηρό, κλειδωθήκαμε στο σπίτι μας για να μην φτάσουν οι πυροβολισμοί] σε εμάς» Όλοι οι τραυματίες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο γεννήθηκαν μετά το 2000, ανέφερε το σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS. Δύο άτομα ηλικίας 21 και 23 ετών χειρουργήθηκαν, αλλά παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.
Η υπουργός Υγείας, Ντανίτσα Γκρούτζιτσιτς, και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας, Aλεξάνταρ Βούλιν έσπευσαν στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα απευθύνει διάγγελμα για τα περιστατικά βίας και θα ανακοινώσει μέτρα. Το υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος για τους τραυματίες, σύμφωνα και πάλι με το RTS.
Βούτσιτς: Επίθεση στη χώρα μας
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε αρχικά τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της μαζικής δολοφονίας. «Με αυτήν την επαναλαμβανόμενη μαζική εγκληματική επίθεση, μετά την επίθεση στα παιδιά μας, αυτή είναι μια επίθεση σε ολόκληρη τη χώρα μας και κάθε πολίτης το νιώθει», είπε.
«Τους επόμενους έξι μήνες θα προσλάβουμε 1.200 νέους αστυνομικούς, ώστε οι γονείς να νιώθουν ασφαλείς» δήλωσε μεταξύ άλλων. «Μαζί με τα μέλη της οικογένειας των δολοφονημένων παιδιών και το προσωπικό ασφαλείας του δημοτικού σχολείου "Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ", θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους πολίτες που δολοφονήθηκαν εγκληματικά απόψε και να τους πω ότι είμαστε μαζί στη θλίψη τους. Αυτή είναι μια επίθεση σε ολόκληρη τη χώρα μας και ολόκληρο το έθνος το νιώθει. Αν ήμουν οπαδός της θεωρίας συνωμοσίας, θα είχα κάτι να πω, αλλά δεν είμαι και θα ανακοινώσω τα μέτρα που θα λάβουμε»
Η κυβέρνηση θα βγάλει από σήμερα πόρισμα που θα δίνει εντολή στο Υπουργείο Εσωτερικών να προετοιμάσει τροπολογίες στον Νόμο για τα Πυρομαχικά, με τις οποίες θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για την οπλοκατοχή. Υπάρχουν περίπου 400.000 άνθρωποι που κατέχουν όπλα και όλοι τους υποβληθούν σε αυστηρά μέτρα «Θα αφοπλίσουμε τη Σερβία» διεμήνυσε. Τα λίγα όπλα που θα είναι διαθέσιμα θα απαιτήσουν εξάμηνους ελέγχους και ένα υποχρεωτικό κείμενο για τις ψυχοδραστικές ουσίες, είπε ο Βούτσιτς.
Μετά τη δολοφονία των παιδιών ήμασταν όλοι σε κατάσταση σοκ. «Και εμείς, που η δουλειά μας είναι να είμαστε νηφάλιοι, περπατούσαμε σαν ζόμπι 24 ώρες την ημέρα» είπε χαρακτηριστικά.
Δεύτερο αιματηρό περιστατικό
Είναι ο δεύτερος μαζικός πυροβολισμός στη Σερβία αυτή την εβδομάδα. Το πρωί της Τετάρτης ένας 13χρονος μαθητής, ο Κόστα Κετσμάνοβιτς μπήκε σε σχολική αίθουσα όπου διδασκόταν το μάθημα της Ιστορίας και άνοιξε πυρ αδιακρίτως. Οκτώ παιδιά έπεσαν νεκρά από τα πυρά του, ενώ η καθηγήτρια τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Τραυματίστηκαν είναι άλλα έξι παιδιά.
Ο έφηβος δολοφόνος, γιος γιατρού και καλός μαθητής σύμφωνα με πληροφορίες φοιτούσε στο μοιραίο σχολείο «Vladislav Ribnikar» από το 2019. Είχε χρησιμοποιήσει δύο από τα όπλα του πατέρα του για τον πυροβολισμό και φέρεται να σχεδίαζε την επίθεση επί τουλάχιστον ένα μήνα. Είναι πολύ νέος για να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις και θα μεταφερθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα, ενώ συνελήφθησαν και οι γονείς του.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Βελιγραδίου, Βεσελίν Μιλίτς είπε ότι ο έφηβος είχε επίσης μαζί του βόμβες μολότοφ ενώ είχε φτάξει λίστα με τα παιδιά που σχεδίαζε να σκοτώσει και τις τάξεις τους». Οι νεκροί μαθητές, επτά κορίτσια και ένα αγόρι είχαν γεννηθεί μεταξύ 2009 και 2011.
Ο Ντόντσιτς θα πληρώσει τις κηδείες των θυμάτων
Η σερβική κυβέρνηση να προτείνει αυστηρότερους περιορισμούς στην κατοχή όπλων. Ο μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ, Λούκα Ντόντσιτς, δήλωσε ότι θα πληρώσει για τις κηδείες και των εννέα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πυροβολισμό της Τετάρτης, καθώς και για την παροχή συμβουλών για τα ψυχολικά τραύματα που υπέστησαν οι μαθητές και το προσωπικό.
Οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι εξαιρετικά σπάνιοι στη Σερβία, η οποία έχει πολύ αυστηρούς νόμους για τα όπλα, αλλά η οπλοκατοχή στη χώρα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι γεμάτα από παράνομα όπλα μετά από πολέμους και αναταραχές στη δεκαετία του 1990. Το 2019, υπολογίστηκε ότι υπάρχουν 39,1 πυροβόλα όπλα ανά 100 άτομα στη Σερβία - η τρίτη υψηλότερη στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και το Μαυροβούνιο.
Μετά το μακελειό στο σχολείο στο Βελιγράδι, η σερβική κυβέρνηση εισήγαγε διετή απαγόρευση στην έκδοση νέων αδειών οπλοφορίας, αναθεώρηση των υπαρχουσών αδειών και ελέγχους για τον τρόπο φύλαξης των όπλων από τους κατόχους τους.