Λειψυδρία: Πόσο ευάλωτα είναι τα ελληνικά νησιά;

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συναντώνται στο Βουκουρέστι για να συζητήσουν το θέμα της κλιματικής κρίσεως, με επακόλουθο την ανομβρία, τη λειψυδρία και τις ξηρασίες που σημειώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Λειψυδρία:  Πόσο ευάλωτα είναι τα ελληνικά νησιά;
2'

Στο 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Σοβαρές Καταιγίδες, η διεθνής επιστημονική κοινότητα συγκεντρώνεται για να ανταλλάξει τις νεότερες εξελίξεις στην έρευνα για τις σφοδρές καταιγίδες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται η δυναμική των καταιγίδων, η μικροφυσική και ο ηλεκτρισμός, η πρόβλεψη, η λήψη και η ανίχνευση καταιγίδων από ραντάρ και δορυφόρους. Ερευνητές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες συζητούν για την κλιματολογία των έντονων καιρικών συνθηκών, τις κοινωνικές επιπτώσεις καθώς και την αξιολόγηση και τον μετριασμό των κινδύνων.

Ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, συμφώνησε με τους ομολόγους του ότι το φαινόμενο της κλιματικής κρίσεως δεν είναι παροδικό, και θα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο.

Παρ’ ότι η Ελλάδα δεν υπέστη τόσο μεγάλο πλήγμα όσο άλλες χώρες της Ευρώπης, οι βροχές της άνοιξης είναι χειμαρικού τύπου, ραγδαίες, με αποτέλεσμα να μην μένει το νερό στους φυσικούς ταμιευτήρες. Οι αντιφατικές καταστάσεις θα συνεχιστούν, με άστατα φαινόμενα υψηλών θερμοκρασιών και καταρρακτωδών βροχών.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα με ρεκόρ ζέστης, ξηρασίας, πυρκαγιών και πλημμυρών που σημειώθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο. Ο εξορθολογισμός και η προγραμματισμένη χρήση του νερού με τεχνητούς ταμιευτήρες θα μπορούν να διασφαλίσουν κάποιες ποσότητες νερού. Αυτές είναι οι συμβουλές του κ. Σιούτα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η οποία δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα προς το παρόν, όπως λέει.

Από εκεί και πέρα ξεκινούν άπειρα προβλήματα πρακτικής εφαρμογής. Πέρα από την χρηστή χρήση του νερού, η οποία απαιτεί εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, κυρίως από τον αγροτικό κλάδο, το να επενδύσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σε νέα συστήματα ποτίσματος, μοιάζει δύσκολο, έπειτα από χρόνια συνήθειας να ποτίζουν κατά το δοκούν. Όσον αφορά τους ταμιευτήρες, πόσοι και που θα πρέπει να κατασκευαστούν είναι μια δύσκολη εξίσωση, με αβέβαιη αποτελεσματικότητα. Γιατί ακόμη και αν κάθε χωριό αποκτήσει τον δικό του ταμιευτήρα θα χρειαστεί βροχή για να γεμίσει. Κάτι που ουδείς μπορεί να εγγυηθεί στο μέλλον.

Όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα η νέα σειρά δορυφόρων Meteosat Τρίτης Γενιάς (MTG) θα υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων εφαρμογών, που κυμαίνονται από την μετάδοση σε πραγματικό χρόνο έως την παρακολούθηση έντονων καιρικών φαινομένων και θα δίνει προβλέψεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα εξελιχθούν τα άκρως επικίνδυνα φαινόμενα όπως οι καταιγίδες στο πολύ εγγύς μέλλον, επιτρέποντας στις αρχές να εκδίδουν προειδοποιήσεις που θα σώσουν ζωές και θα προστατεύσουν περιουσίες και υποδομές.

Πηγή: ertnews.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή