Άρτα: Μέσα σε δύο ώρες κατέληξε το βρέφος - Τι εκτιμά ιατροδικαστής για τον θάνατό του

Τραγωδία στην Άρτα: Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η καμπίνα του αυτοκίνητου μετατράπησε σε καμίνι ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου
6'

Τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες «έφυγε» το μωρό πεντέμιση μηνών στην Άρτα, περιέγραψε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου.

Ο κύριος λόγος που οδήγησε στον θάνατο του βρέφους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και όχι με το οξυγόνο. Συνεπώς, ο θάνατος προκλήθηκε από αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, εκτίμησε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης. Με άλλα λόγια, αυξάνονται κάποια στοιχεία στο αίμα που επιφέρουν τον θάνατο.

Η εικόνα πρέπει να ήταν φρικτή όταν βρήκε ο πατέρας το μωρό νεκρό, είπε ο ιατροδικαστής.

Πόσο γρήγορα μια καμπίνα αυτοκινήτου μπορεί να μετατραπεί σε καμίνι;

Η καμπίνα ενός αυτοκινήτου λειτουργεί ως θερμοκήπιο, καθώς η ηλικιακή ακτινοβολία εγκλωβίζεται εντός του, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.

Όπως εξήγησε ο ιατροδικαστής σε αυτές της ηλικίες δεν λειτουργεί ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του σώματος. Δηλαδή, δεν μπορεί το σώμα ενός νεογνού να ρυθμίσει το εσωτερικό της θερμοκρασίας του με την αποτελεσματικότητα ενός ενήλικα και ως εκ τούτου να χάνει πολύ εύκολα ζωτικά στοιχεία.

Υπό αυτές τις συνθήκες πόσο μπορεί να αντέξει το κορμάκι ενός παιδιού;

Το μαρτύριο του παιδιού υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να ξεκίνησε στο δίωρο. Περίπου στις δύο ώρες «έφυγε» το μωρό, εικάζει ο ιατροδικαστής. Όλο αυτό το διάστημα το μωρό είχε πέσει σε μια πιο βαθιά κατάσταση καταστολής και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να φωνάξει.

Αν το παράθυρο του αυτοκινήτου ήταν ανοιχτό θα είχε σωθεί το μωρό;

Κατηγορηματικά αρνητικά απαντά ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης. Ακόμα κι αν το παράθυρο ήταν λίγο ανοικτό, δεν είναι σίγουρο ότι θα σωζόταν το παιδί.

Μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να είχε επέλθει ο θάνατος. Έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και όχι με τον αέρα, αποσαφηνίζει.

Ετοιμάζονταν για χαρές, θα πάνε σε κηδεία - Ενώπιον του ανακριτή ο πατέρας

Σε λίγη ώρα απο τώρα ο πατέρας του βρέφους θα οδηγηθεί στο δικαστικό Μέγαρο Άρτας προκειμένου να περιγράψει στην ανακρίτρια τα κρίσιμα εκείνα λεπτά που αντί να στρίψει για τον βρεφονηπιακό σταθμό συνέχισε ευθεία μέχρι την εργασία του ...ξεχνώντας - όπως ισχυρίζεται - ότι είχε μαζί του το παιδί.

Απο την ημέρα της τραγωδίας μέχρι και σήμερα ο 37χρονος λέει και ξαναλέει «Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του μωρού μου, μακάρι να πέθαινα εγώ και όχι αυτό», ενώ σε μια σύντομη επαφή που είχε με τους αστυνομικούς μέσα στο νοσοκομείο φέρεται να τους είπε:

Το παιδί ήταν στο πίσω κάθισμα, κοιμόταν ήσυχο. Τις προηγούμενες μέρες, το μωρό είχε κολικούς. Ήμουν άυπνος για ώρες. Σταμάτησε το μυαλό μου».

Τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του, από την πρώτη στιγμή που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λαμβάνουν ψυχιατρική υποστήριξη. Ο 37χρονος νοσηλεύεται στη πνευμονολογική κλινική και η γυναίκα του στην χειρουργική.

Μάλιστα την Πέμπτη η σύζυγός του ζήτησε να τον δει. Οι γιατροί επέτρεψαν τη συνάντηση η οποία διήρκησε περίπου 10 λεπτά και εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας. To απόγευμα της ίδιας μέρας το ζευγάρι συναντήθηκε και δεύτερη φορά, προσπαθώντας ο ένας να δώσει κουράγιο στον άλλο. Ο δικηγόρος του πατέρα, Δημήτρης Λαμπράης, έκανε λόγο για ένα φρικτό παιχνίδι της μοίρας με τον 37χρονο να λέει «να μην συμβεί σε άνθρωπο αυτή η τραγωδία .»

Ο πατέρας που αντιμετωπίζει την κατηγορία της θανατηφόρου έκθεσης, πρόκειται να έχει ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη.

Ο ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας μιλώντας στο Newsbomb.gr δήλωσε:

«Ειδικότερα, το έγκλημα της έκθεσης, το οποίο είναι έγκλημα συγκεκριμένης διακινδύνευσης μπορεί να τελεσθεί με δύο τρόπους꞉ α) με την έκθεση άλλου, έτσι ώστε να καταστεί αυτός αβοήθητος (έκθεση με την στενή έννοια) και β) με την άφεση αβοήθητου ενός προσώπου που ο δράστης έχει υπό την προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει ή ενόςπροσώπου που ο ίδιος τραυμάτισε υπαίτια (έκθεση με την ευρεία έννοια που αποτελεί γνήσιο έγκλημα παραλείψεως).

Πρόκειται για έγκλημα διαζευκτικώς ή υπαλλακτικώς μικτό, υπό την έννοια ότι οι διαφορετικοί τρόποι τέλεσής του συνιστούν απλά δυνατότητες διάπραξης ενός και του αυτού εγκλήματος, οπότε αν πραγματωθούν και οι δύο τρόποι τέλεσης (έκθεση άλλου και άφεση αβοήθητου προσώπου)εναντίον του ίδιου φορέα του έννομου αγαθού, ήτοι του ίδιου προσώπου, εφόσον δεν έχει μεσολαβήσει ειρήνευση του έννομου αγαθού, ένα έγκλημα έκθεσης τελείται, χωρίς να παράγεται συρροή εγκλημάτων! Σε περίπτωση θανάτου μπορεί να επιβληθεί κάθειρξη εως 10 ετών! Εναπόκειται στην κρίση Ανακριτή και Εισαγγελέως αν θα αφεθεί ελευθερος με περιοριστικούς όρους ο κατηγορούμενος !

Οσο οι μέρες παιρνούν ,τόσο έρχονται στο φως και νέες λεπτομέρειες απο εκείνα τα τραγικά λεπτά. Σοκ προκαλούν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν μέσα στο νοσοκομείο. Η ώρα ήταν 14:55 όταν περνούσαν την πύλη του νοσοκομείου Αρτας οι γονείς αγκαλιά με το παιδί. Για 45 λεπτά οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν στη ζωή. Ως ώρα θανάτου δίνεται η 15:40 ενώ λίγη ώρα πριν στις 15:20 ειδοποιείται και η αστυνομία. Αμέσως παραγγέλνεται νεκροψία-νεκροτομή που δείχνει ότι το παιδί πέθανε αβοήθητο δεμένο σε ένα καρεκλάκι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Η τελευταία πράξη του δράματος θα γραφτεί το Σάββατο στο χωριό της μητέρας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Λίγα λεπτά πριν το βρέφος θα '"βαπτιστεί" και θα της δοθεί το όνομα Λυδία - Ελένη. Ενα όνομα που ετοιμάζονταν να της το δώσουν το καλοκαίρι όπου θα γινόταν η βάπτισή της αλλα και ο γάμος των γονιών καθώς το ζευγάρι είχε κάνει πολιτικό γάμο τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ η 27χρονη ήταν έγκυος στο κοριτσάκι της.

Σχετικές ειδήσεις