Εκλογές 2023: Πυρετώδεις προετοιμασίες στα σχολεία - Στήνονται οι κάλπες

Τα σχολεία που λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τη Δευτέρα (22/5).
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
2'

Λίγα 24ωρα έμειναν για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και οι προετοιμασίες στα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία θα είναι κλειστά και τη Δευτέρα (22/5), επομένως θα ανοίξουν πάλι κανονικά για τους μαθητές από την Τρίτη (23/5).

Οι διευθυντές των σχολείων παρέδωσαν σήμερα (19/5) τα κλειδιά των σχολικών μονάδων στις δημοτικές αρχές, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και να διαμορφωθούν οι αίθουσες για να ψηφίσουν οι πολίτες.

Σήμερα, από νωρίς το πρωί οι αρμόδιοι συναρμολογούν τα παραβάν στις τάξεις, ενώ τοποθετούν και τις κάλπες όπου οι ψηφοφόροι θα ρίχνουν μέσα τον σφραγισμένο φάκελο με το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θα επιλέξουν.

Δείτε εικόνες από τις ετοιμασίες:

Τι ισχύει για όσους δεν εμφανιστούν στην εφορευτική επιτροπή

Η παρουσία στην εφορευτική επιτροπή για όποιον κληθεί, είναι υποχρεωτική. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, κάποιοι δεν εμφανίζονται στη θέση τους την ημέρα των εκλογών.

Στην περίπτωση που ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής απουσιάσει ή δηλώσει κώλυμα ή άλλη αιτία απουσίας του, τότε αντικαθίσταται από τα αναπληρωματικά μέλη.

Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη, οι εκλογές γίνονται από τα παρόντα μέλη ή ακόμη και μόνο από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

Ωστόσο, προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει:

  • Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, σε περίπτωση ασθένειας
  • Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα των εκλογών
  • Έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.

Σημειώνεται ότι για τους αστυνομικούς και δημοσίους υπαλλήλους που θα απασχοληθούν στις εκλογές προβλέπεται ειδική αποζημίωση.