ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Θεσσαλονίκη: Πώς δάγκωσε η οχιά την 39χρονη εθελόντρια - Τι κάνουμε αν δούμε φίδι

Θεσσαλονίκη: Μάχη για τη ζωή της δίνει 39χρονη ερπετολόγος μετά από δάγκωμα οχιάς - Ο Στέλιος Γερωνυμάκης από το «Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων» μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρει τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε ένα φίδι
Pexels
5'

Διασωληνωμένη στη ΜΕΘ και σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται μια εθελόντρια που δέχτηκε δάγκωμα από οχιά σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Η 39χρονη εθελόντρια ερπετολόγος κλήθηκε στο σχολείο για να εγκλωβίσει μια οχιά που εντοπίστηκε από καθηγητή. Όλα συνέβησαν στο 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Παρασκευής.

Ένας καθηγητής αντιλήφθηκε ότι σε χώρο του σχολείου υπήρχε μια οχιά. Κάλεσε την Πυροσβεστική και από εκεί ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να ειδοποιήσει κάποιον ερπετολόγο.

Το ένα από τα δυο τηλέφωνα που έδωσε η Πυροσβεστική στον καθηγητή ήταν της 39χρονης. Η εθελόντρια ερπετολόγος προσφέρθηκε να μεταβεί στο σχολείο για να δεσμεύσει την οχιά. Η οχιά πρόλαβε και δάγκωσε την 39χρονη τη στιγμή που την έπιασε. Μόλις ο καθηγητής αντιλήφθηκε τι συνέβη, ειδοποίησε το ΕΚΑΒ. Σε δυο λεπτά στο σημείο έφτασαν δυο μοτοσικλετιστές διασώστες.

Παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στην ερπετολόγο. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία. Στο σημείο έσπευσε Κινητή Μονάδα. Ο γιατρός κατέστειλε και διασωλήνωσε την 39χρονη, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Το Newsbomb.gr ήρθε σε επικοινωνία με την οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή» όπου προέρχεται η εθελόντρια ωστόσο δεν θέλησε να πάρει θέση για το περιστατικό. «Προτρέχει η κατάσταση της υγείας της εθελόντριας, δεν θέλουμε να κάνουμε κάποιες δηλώσεις», ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Τι κάνουμε αν δούμε ένα φίδι - Τι λένε ειδικοί στο Newsbomb.gr

Ο Στέλιος Γερωνυμάκης από το «Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων» μιλώντας στο Newsbomb.gr σχολίασε το περιστατικό λέγοντας ότι: «Το συγκεκριμένο άτομο συστήνεται ως ερπετολόγος ενώ είναι εθελόντρια σε κέντρο περίθαλψης».

Ο ίδιος έδωσε συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε εάν έρθουμε αντιμέτωποι με ένα ή περισσότερα φίδια: «Κρατάμε οπτική επαφή, ειδοποιούμε είτε την αστυνομία είτε την πυροσβεστική που βρίσκει τους κατάλληλους ανθρώπους για να στείλει. Την ώρα που συνέβη το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν άλλα δύο αντίστοιχα περιστατικά με αποτέλεσμα να γίνει κακή εκτίμηση», είπε.

Ο ίδιος χθες, βοήθησε στο να απομακρυνθεί ένα φίδι από αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη.

«Τη στιγμή που έγινε το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη εγώ απομάκρυνα ένα νερόφιδο από όχημα στη Γιαννιτσων Θεσσαλονίκης», ανέφερε.

«Είμαι 25 χρόνια εθελοντής στο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων οπότε έχω μία εκπαίδευση και μπορώ να απομακρύνω ερπετά. Έχω και ως κατοικίδια ερπετά οπότε γνωρίζω τις συμπεριφορές τους», πρόσθεσε.

Το νερόφιδο που απομάκρυνε από ΙΧ ο Στέλιος ΓερωνυμάκηςNewsbomb.gr

Πώς έπιασε η ερπετολόγος το φίδι

Η ερπετολογός έπιασε το φίδι για να το βάλει σε κλουβί και αυτό τη δάγκωσε.
Ο επιστάτης του σχολείου έβγαλε εκτός του ισογείου του σχολείου το φίδι, και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο, χρησιμοποιώντας μια σκούπα. Στη συνέχεια η ερπετολόγος η οποία φορούσε ένα γάντι, που φέρεται να έμοιαζε με τύπου κηπουρικής, έπιασε το φίδι για να το βάλει σε κλουβί-τσάντα μεταφοράς, ωστόσο αυτό τη δάγκωσε.

Σύμφωνα με το voria.gr, η γυναίκα κατάφερε να κλείσει την οχιά μέσα στο κλουβί και να το τοποθετήσει μέσα στο όχημά της πριν αρχίσει να καταρρέει μπροστά στα μάτια των εκπαιδευτικών που βρίσκονταν στο σημείο, καθώς υπέστη αναφυλακτικό σοκ.

Η 39χρονη φέρεται αρχικά να εκτίμησε πως είχε περιθώριο ενός 24ωρου, ωστόσο η κατάσταση της επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα. Έτσι άμεσα στο σημείο κλήθηκε το ΕΚΑΒ και πρώτα έφτασαν δυο δικυκλιστές ενώ στη συνέχεια ασθενοφόρο το οποίο τη μετέφερε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου και νοσηλεύεται στην Α’ ΜΕΘ αιμοδυναμικά ασταθής και σε κρίσιμη κατάσταση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για έμπειρη ερπετολόγο, η οποία έκρινε ότι μπορούσε να μαζέψει το φίδι χωρίς τη χρήση κάποιου επιπλέον εργαλείου, πέραν του γαντιού και η οποία εκτίμησε ότι πιθανόν η οχιά να ήταν μεταφερόμενη, δηλαδή να είχε μπει στις ρόδες κάποιου οχήματος και να κατέληξε έτσι στο σχολικό συγκρότημα.

Τι πρέπει να κάνω αν με δαγκώσει φίδι – Οδηγίες για πρώτες βοήθειες

Το ερώτημα «τι πρέπει να κάνω αν με δαγκώσει φίδι», επανήλθε στην επικαιρότητα έπειτα από το περιστατικό αυτό. Ειδικότερα όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, οι πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση δήγματος (δαγκώματος) φιδιού, είναι απαραίτητο να είναι γνωστές σε όλους.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, μόλις το 10% των φιδιών είναι δηλητηριώδη. Το μόνο δηλητηριώδες φίδι που έχουμε στην Ελλάδα είναι η οχιά. Η Η βαρύτητα της δηλητηρίασης εξαρτάται από την ηλικία, γενική κατάσταση, θέση και βάθος δήγματος, το μέγεθος του φιδιού και αν μετακινήθηκε ή όχι το θύμα.

Οι επιδράσεις των δηλητηρίων των φιδιών χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Πόνος
  • Οίδημα
  • Μελανιές
  • Φυσαλίδες που επεκτείνονται μέσα σε μερικές ώρες. Οι φυσαλίδες μπορεί να επιμολυνθούν από μικρόβια και να εξελιχθούν σε γάγγραινα.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ (αν απορροφηθεί το δηλητήριο)

  • Εμετός
  • Αδυναμία
  • Ζάλη
  • Ρίγος με πυρετό
  • Εφιδρώσεις
  • Αιμορραγικές εκδηλώσεις
  • Ταχυκαρδία
  • Υπόταση
  • Shock
  • Πνευμονικό οίδημα
  • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια

ΤΙ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΜΕ ΔΑΓΚΩΣΕ ΦΙΔΙ

Οι οδηγίες αντιμετώπισης δαγκώματος φιδιού από το ΕΚΑΒ:

  • Όχι περπάτημα.
  • Καθησυχασμός του θύματος.
  • Ακινητοποίηση του άκρου κάτω από το ύψος της καρδιάς.
  • Καθαρισμός της πληγής, με νερό και σαπούνι.
  • Όχι πάγο στο τραύμα.
  • Όχι ίσχαιμος περίδεση.
  • Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ.
  • Όχι σύλληψη του φιδιού, προσπαθούμε να θυμηθούμε το χρώμα και το σχήμα του, έτσι ώστε να μπορούμε να το περιγράψουμε.
  • Διακομιδή σε νοσοκομείο.

Μετά από δάγκωμα φιδιού, χρειάζεται να γίνει αντιτετανικός ορός. Αντιοφικός ορός γίνεται μόνο στο νοσοκομείο και δεν είναι πάντα απαραίτητος. Η χορήγηση αντιοφικού ορού μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή ακόμα και αναφυλαξία σε άτομα που είναι αλλεργικά.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

Σχετικές ειδήσεις