Ουκρανία: Χρειάζεται διεθνή συνεργασία – Να βοηθήσει και η Ελλάδα λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης
Ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στο ERTNEWS για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ανατίναξη του φράγματος Καχόφκα.
«Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ασφαλείας με την έννοια ότι είναι σημαντικό το θέμα και έχουν πέσει πάνω όλες οι αντίστοιχες αρχές. Η αλήθεια είναι ότι θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε μεγάλη κλίμακα, πανευρωπαϊκή για παράδειγμα, που θα μπορούσε να αφορά και εμάς. Αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται δουλειά. Χρειάζεται πολιτική υποστήριξη για να μπορούν να κάνουν την τεχνική δουλειά».
Για τους κινδύνους αρρώστιας και ιών ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε: «Βεβαίως και υπάρχουν. Υπάρχει ένα κομμάτι κινδύνου αν θέλετε με την κυκλοφορία. Υπάρχει ένα κομμάτι φυσικής καταστροφής και αυτό συνδυάζεται με την υγιεινή και την ασφάλεια του πληθυσμού, γιατί δεδομένου ότι είμαστε σε μια ουσιαστικά πολεμική ζώνη, στην πραγματικότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».
Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε, μάλιστα, ότι θα πάρει πολλά χρόνια για να βρεθούμε στην προηγούμενη κατάσταση: «Αυτό θα πάρει πολλά χρόνια. Έχουμε την εμπειρία από άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Μιλάμε για πάνω από δεκαετία και παραπάνω για να πάμε στην προηγούμενη κατάσταση χωρίς την οριστική επιβάρυνση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να αποφύγουμε την άμεση κρίση και με αυτό τον τρόπο να βάλουμε και τα θεμέλια για τη διαχείρισή της μετά την άμεση καταστροφή. Υπάρχουν τεχνικές γνώσεις, χρειάζεται διεθνής συνεργασία. Νομίζω και η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει ενδεχομένως».
Τέλος επανέλαβε ότι «Είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ουκρανίας. Είναι πρόβλημα για την Ευρώπη».