Νίκος Δένδιας: Ήμασταν στα πρόθυρα πολέμου - Το άγνωστο τετ α τετ με τον Ερντογάν στη Μαδρίτη

«Οταν διασταυρωθήκαμε τυχαία, όμως, με τον Τούρκο πρόεδρο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ του ζήτησα να επιτρέψει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνομιλεί μαζί μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
3'

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε ακόμα μία αποκάλυψη για την περίοδο της θητείας του ως επικεφαλής του ΥΠΕΞ.

Λόγος γίνεται για ένα άγνωστο παρασκηνιακό τετ α τετ που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022. Το τετ-α-τετ αυτό ήταν η αιτία που ενεργοποιήθηκαν διπλωματικοί δίαυλοι για την αποφυγή κλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης, όπως αποκάλυψε στην Καθημερινή ο κ. Δένδιας.

Μάλιστα ερωτηθείς ο πρωην υπουργός Εξωτερικών ποια «από όλες τις φάσεις της ελληνοτουρκικής κρίσης, θεωρείτε ότι ήταν η πιο επικίνδυνη στα χρόνια σας στο υπουργείο Εξωτερικών;», απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις δυνητικά επικίνδυνες για κλιμάκωση επί του πεδίου με την Τουρκία, οι οποίες άλλοτε είδαν το φως της δημοσιότητας και άλλοτε όχι. Αν έπρεπε να επιλέξω συγκεκριμένο περιστατικό με χαρακτηριστικά κινδύνου, αυτό θα ήταν η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» για σεισμογραφικές έρευνες τον Αύγουστο του 2020, όταν και πραγματικά βρεθήκαμε στα όρια πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία».

» Δεν σας κρύβω ότι όταν πληροφορηθήκαμε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο ΓΕΕΘΑ ότι συγκρούσθηκαν μεγάλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα επακολουθούσε. Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού μας ενήργησαν με ψυχραιμία, αλλά το περιστατικό ήταν και μια απόδειξη ότι ο κίνδυνος «ατυχήματος» ελλοχεύει, ιδίως σε περιόδους μακροχρόνιας έντασης. Παράλληλα, όμως, αποδείχθηκε με την ίδια κρίση και ότι η Ελλάδα είχε θέσει ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της».

» Μια άλλη στιγμή επίσης που δεν λησμονώ κατά την υπουργική μου θητεία, ήταν όταν μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του προέδρου Ερντογάν είχαν κοπεί παντελώς οι γέφυρες επικοινωνίας με την Αγκυρα, με απόλυτη ευθύνη της τουρκικής πλευράς, καθώς το μήνυμα ήταν σαφές προς όλους τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας».

» Οταν διασταυρωθήκαμε τυχαία, όμως, με τον Τούρκο πρόεδρο –με τον οποίο διατηρούσα γνωριμία αρκετών ετών προτού αναλάβω υπουργός Εξωτερικών– στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022, του ζήτησα να επιτρέψει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνομιλεί μαζί μου για θέματα στα οποία χρειαζόταν άμεση επικοινωνία, ώστε να προλάβουμε μια τυχόν κλιμάκωση. Εκείνη την ώρα ο Τούρκος πρόεδρος δεν απάντησε. Εκτιμώ όμως ότι παρασχέθηκε η σχετική άδεια, καθώς ύστερα από λίγες ώρες συναντηθήκαμε με τον ομόλογό μου στον διάδρομο πίσω από τα καθίσματα της συνόδου και συνομιλήσαμε για αρκετή ώρα. Ηταν η πρώτη επικοινωνία αξιωματούχων Ελλάδας – Τουρκίας έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, για την οποία βεβαίως ενημέρωσα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σχετικές ειδήσεις