Ημαθία: Λοίμωξη του αναπνευστικού από στρεπτόκοκκο η αιτία θανάτου του 7χρονου

Ημαθία: Η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του 7χρονου ολοκληρώθηκε την Τρίτη (13/6) και ο στρεπτόκοκκος ήταν αυτός που προκάλεσε τη θανατηφόρα λοίμωξη στο αναπνευστικό του σύστημα.
Φωτογραφία αρχείου / INTIME
13'

Θρήνος στην Ημαθία από τον θάνατο ενός 7χρονου αγοριού, το οποίο κατέληξε όπως αποδεικνύεται από στρεπτόκοκκο. Στη σορό του παιδιού έγινε ιατροδικαστική εξέταση και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ως αιτία θανάτου τη λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία προκλήθηκε από τον στρεπτόκοκκο.

Το παιδί εξέτασε ο καθηγητής ιατροδικαστής του ΑΠΘ, Φώτης Χατζηνικολάου, ο οποίος αποφάνθηκε ότι ο θάνατος προήλθε από «λοίμωξη του αναπνευστικού που συνάδει με τα κλινικά ευρήματα». Στη σορό του 7χρονου, ωστόσο, θα γίνουν και περαιτέρω εξετάσεις.

Με παρόμοια συμπτώματα νοσηλεύεται και ο ξάδερφός του

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Δευτέρας ο ξάδερφος του 7χρονου αγοριού μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Το παιδί, ηλικίας 9 ετών, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με παρόμοια συμπτώματα, με τους γιατρούς να εικάζουν πως πρόκειται για στρεπτόκοκκο.

«Οι γιατροί τον παρακολουθούν, του δίνουν θεραπεία. Νοσηλεύεται μόνος του σε θάλαμο και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», δήλωσε ο κύριος Κετικίδης.

Στρεπτόκοκκος: «Χτυπάει» τα παιδιά και είναι σε έξαρση – Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ειδικοί, πλέον υπάρχει έξαρση στον στρεπτόκοκκο ο οποίος χτυπάει τα παιδιά και έχει προκαλέσει έξι θανάτους στη χώρα μας. Όπως είναι απόλυτα λογικό, οι γονείς έχουν θορυβηθεί και αναζητούν το πώς θα προλάβουν τα χειρότερα σε περίπτωση που το παιδί τους προσβληθεί, όπως και τα συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζουν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Άννα Παρδάλη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Έχουν φύγει έξι μικρά παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμα και βρέφη. Κάτι το οποίο δεν ήταν και σύνηθες. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι στρεπτόκοκκος προσβάλει όλες τις ηλικίες, ακόμα και ενήλικες, αλλά όχι και βρέφη», αναφέροντας πως υπάρχει το strep test το οποίο μπορεί να δώσει απαντήσεις.

«Το strep test δεν μπορεί να το κάνει ο γονιός στο σπίτι. Δυστυχώς είναι διαδεδομένη πρακτική να το παίρνουν οι γονείς από το φαρμακείο και να το κάνουν μόνοι τους, όμως, μπορεί να πάρουν ένα ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα που είναι πρόβλημα. Θα πρέπει ο γονέας να φέρνει το παιδί στον παιδίατρο, να γίνεται το τεστ. Ειδικά σε περίοδο έξαρσης, όπως είναι αυτή στην οποία βρισκόμαστε από τον Ιανουάριο και έπειτα», εξήγησε.

«Αν αυτή την εποχή πάρουμε δέκα παιδάκια, σε μία εποχή έξαρσης λέγεται ότι η φορεία μπορεί να είναι και το 50%. Μπορεί τα μισά παιδάκια να είναι φορείς χωρίς να νοσούν. Αν συμπέσει το παιδί να έχει πυρετό από μία άλλη ίωση, να βρεθεί κι αυτό και να θεωρεί ότι έχει στρεπτοκοκκική λοίμωξη χωρίς να είναι και να μας παραπλανήσει. Οι φορείς μπορεί να κολλήσουν άλλα παιδάκια, με όλους τους κοινούς τρόπους. Με την καθημερινή συναναστροφή, με τα σταγονίδια», είπε στη συνέχεια.

Δυστυχώς, όπως είπε η κ. Παρδάλη, είναι πολύ πιθανό σε αρκετά νοσοκομεία να υπάρχουν ελλείψεις στα strep test, ειδικότερα στην περιφέρεια. «Τεστ ρουτίνας, προληπτικά, δεν μπορεί να γίνει. Για αυτό υπάρχουν οι γιατροί, αυτή είναι η δική μας δουλειά. Δεν είναι μόνο να κάνουμε το τεστ για να έχουμε αποτέλεσμα, αλλά να συνεκτιμήσουμε την εικόνα. Δεν είναι τόσο απλή η ιατρική. Τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε ένα σωρό λοιμώξεις, μπορεί να έχουν δύο και τρία διαφορετικά πράγματα», είπε και εξήγησε:

«Είναι πιθανό σε νοσοκομεία, ειδικότερα στην περιφέρεια, να υπάρχουν ελλείψεις στα strep test. Είναι κάτι που δυστυχώς μπορεί να συμβαίνει συχνά, μου κάνει εντύπωση όμως ότι στα μάτια τόσων γιατρών μπήκε και βγήκε το παιδί. Δεν θεωρώ ότι δεν διαγνώστηκε σωστά. Είναι ένα σπάνιο περιστατικό που δυστυχώς μπορεί να συμβεί».

Σχετικά με τους έξι θανάτους από στρεπτόκοκκο στη χώρα, απάντησε πως «Είναι αρκετά τα έξι παιδιά, όμως, δεν υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση για τον στρεπτόκοκκο για να έχουμε σύγκριση. Έχει συμβεί και με άλλα. Θυμάστε μετά την πανδημία την ιστορία με τις ηπατίτιδες. Όλα τα μικρόβια και οι ιοί εκφράζονται επιθετικά και εμείς κάνουμε περισσότερο focus σε αυτά τα πράγματα, μπήκαμε σε μία άλλη κουλτούρα. Πέρα από τα συνηθισμένα μέτρα της υγιεινής, δεν μπορούμε να προβούμε σε ακραία μέτρα. Θα ήμασταν πάλι σε κατάσταση πανδημική. Όμως, ο στρεπτόκοκκος μας δίνει συμπτώματα».

«Ένα παιδί που έχει πυρετό με πονόλαιμο και δυσκολία να καταπιεί, μπορεί να είναι στρεπτόκοκκος. Εμείς, όμως, θα εξετάσουμε τον λαιμό και θα καταλάβουμε αν πρόκειται για μία απλή ίωση», πρόσθεσε αναφορικά με τα συμπτώματα.

Για το πώς αντιμετωπίζεται ο στρεπτόκοκκος, σχολίασε ότι: «Ο στρεπτόκοκκος αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Είναι ένα κοινό μικρόβιο. Βέβαια, εξαιρώ την κατάσταση της σήψης. Προσβάλει πολλά όργανα και όταν το κάνει αυτό, εκκρίνει μία ουσία σαν τοξίνη. Έχει ραγδαία εξέλιξη. Είναι ένα βακτήριο, στο οποίο έχουμε ένα δυνατό όπλο που είναι η αντιβίωση. Ο στρεπτόκοκκος δεν αφήνει σημάδια, παρά μόνο αν αφορά την οστρακιά».

Ενώ για την ύπαρξη εμβολίου, υποστήριξε: «Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο, μακάρι να κατευθυνθεί η ιατρική κοινότητα προς αυτό και να φτιάξει ένα εμβόλιο για ένα διαδεδομένο μικρόβιο όπως αυτό. Αυτή την εποχή χρειάζεται προσοχή. Είναι εποχή φόρτισης των παιδιών με σχολικές γιορτές, ξεκινούν το πρωί και τελειώνουν το βράδυ. Δεν κινδυνεύουν, όμως, οι ηλικιωμένοι όπως με τον κορονοϊό. Πλήττει κυρίως τα παιδιά».

«Το παιδί μπορεί να είχε και προηγούμενες λοιμώξεις»

Αναφορικά με την περίπτωση του θανάτου του παιδιού στην Ημαθία, η κ. Παρδάλη, είπε χαρακτηριστικά πως «Το χρονικό των γεγονότων όπως περιγράφεται, δείχνει ότι όλο αυτό εξελίχθηκε κάτω από τα μάτια των γιατρών. Η κλινική και εργαστηριακή εικόνα, ήταν καλή. Δεν γνωρίζω αν του έγινε τεστ. Δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει το strep test στο παιδί. Όμως, και πάλι, οι παιδικοί οργανισμοί είναι ευμετάβλητοι και να έγινε το τεστ δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί».

«Για να φτάσει ένα παιδάκι στη σηπτική κατάσταση θα πρέπει το παιδί, αν όχι να την έχουν παραμελήσει να έχει υποεκτιμηθεί η κατάστασή του. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, πώς το παιδί μπορεί να είχε ταλαιπωρηθεί από προηγούμενες λοιμώξεις, πώς αντέδρασε ο οργανισμός τους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε πως «Στην περίπτωση αυτού του παιδιού, θα κάναμε ό,τι κάναμε και σε όλα τα παιδιά. Λέμε πάντα στους γονείς κράτα με ενήμερο για οτιδήποτε αλλάξει, όποτε κι αν αλλάξει. Ο Έλληνας παιδίατρος είναι πάρα πολύ κοντά στην οικογένεια. Για αυτό πολύ σπάνια ξεφεύγουν περιστατικά. Για να μιλήσουν για σηπτική κατάσταση, φαίνεται πως το μικρόβιο βρέθηκε στο αίμα του παιδιού. Θα πρέπει να περιμένουμε όλα τα δεδομένα».

Ματίνα Παγώνη: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς με τον στρεπτόκοκκο

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, με τη σειρά της μίλησε στην ΕΡΤ για τον στρεπτόκοκκο και το κατά πόσο πρέπει να ανησυχούν οι γονείς. Όπως εξήγησε, υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχουν στα παιδιά οι γονείς τους, τονίζοντας πως μέχρι την ηλικία των 10 ετών απαιτείται μεγάλη προσοχή, αλλά και στους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.

«Βεβαίως έχουμε περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως «δεν μπορώ να καταπιώ» και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον τρόπο μετάδοσης, εξήγησε ότι: «Μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια. Τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα».

Κλείνοντας, ανέφερε πως ο στρεπτόκοκκος: «Ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα ότι αμέσως θα έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση. Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία».

Στρεπτόκοκκος: Επιτηρεί τα κρούσματα ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ έχει ενημερωτικό ρόλο, όμως, πλέον έχει αρχίσει να επιτηρεί τα κρούσματα καθώς υπάρχει σχετική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σκοπός μας είναι να καθησυχάσουμε τον κόσμο και να τον ενημερώσουμε, γιατί αυτά τα παιδιά δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους», εξήγησε μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του Οργανισμού, Θεοκλής Ζαούτης.

«Ξεκινήσαμε να επιτηρούμε τα κρούσματα, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε σε διάφορα κράτη της Ευρώπης κάποια αύξηση σε σοβαρά κρούσματα στρεπτόκοκκου. Ο ΕΟΔΥ ανταποκρίθηκε στο alert να ξεκινήσει να καταγράφει αυτά τα κρούσματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαούτης, μάλιστα, συνέστησε να απευθύνονται οι γονείς αμέσως στους παιδιάτρους αν υπάρχει παιδί που έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της Ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS),. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Παρότι οι μολύνσεις με iGAS εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστες, παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση των κρουσμάτων πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα, με βάση τις καταγραφές πρo της πανδημίας COVID-19.Η αύξηση αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και δυστυχώς, καταγράφηκε μικρός αριθμός θανάτων.

Παρακάτω δίνονται οι βασικές πληροφορίες που αφορούν στο παθογόνο και τη μετάδοσή του, καθώς και τα μέτρα προφύλαξης για τον πληθυσμό.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Τι συμβαίνει με την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Διεξάγονται έρευνες μετά από αναφορές για αύξηση των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρή νόσηση. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί νέο στέλεχος του βακτηρίου. Η αύξηση πιθανότατα σχετίζεται με υψηλή κυκλοφορία του βακτηρίου στην κοινότητα. Δεν έχει έως τώρα αποσαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται υψηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά αυτών των λοιμώξεων. Υπάρχει ένας πιθανός συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου συγχρωτισμού σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και της αύξησης που παρατηρείται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Σχετικές ειδήσεις