Πύλος – Λιμενικό: «Δεν ήθελαν βοήθεια – Αν επεμβαίναμε, θα είχαμε προκαλέσει νωρίτερα το ναυάγιο»
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Σήμερα (15/06), ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου, επέμεινε ότι εάν οι αρχές επενέβαιναν, το ναυάγιο δε θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Σε ειδικό χώρο στο λιμάνι της Καλαμάτας, διανυκτέρευσαν οι διασωθέντες του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Οι διασωθέντες είναι μέχρι στιγμής πάνω από 100, ενώ 30 εξ αυτών βρίσκονται στο νοσοκομείο, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλοί εμφάνισαν υποθερμία ή άλλα παθολογικά προβλήματα.
Με το πρώτο φως της ημέρας, έχουν εκκινήσει και πάλι οι έρευνες για την ανεύρεση διασωθέντων με την βοήθεια του Λιμενικού και του Πολεμικού ναυτικού, αλλά και πολλών παραπλεόντων σκαφών. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη επιχείρηση και σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο από «θαύμα» μπορεί να βρεθεί κάποιος ζωντανός στο σημείο.
«Ζητούσαν να διασωθούν»: Νέα στοιχεία για την τραγωδία στην Πύλο – Ο αποκαλυπτικός διάλογος ακτιβίστριας με τους πρόσφυγες
Χθες αργά το βράδυ, μετά τις 23:00, ένα σκάφος του Λιμενικού έφερε στα ψυγεία που περίμεναν στο λιμάνι, 40 από τις 79 σορούς. Πολλές σοροί βρίσκονται ακόμα σε φρεγάτες αλλά και σε άλλα πλοία που έχουν σπεύσει για βοήθεια. Τρομακτική είναι η πληροφορία ότι στα αμπάρια του πλοίου ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά, καθώς ταξίδευαν στο εσωτερικό του σκάφους για λόγους ασφαλείας.
«Θα προκαλούσαμε ναυτικό δυστύχημα, εάν παρεμβαίναμε»
«Η ενεργοποίηση που έγινε χθες, ήταν από το ελληνικό Λιμενικό κατόπιν ειδοποίησης από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων και επιστρατεύτηκε κι ένα εναέριο μέσο της Frontex το οποίο περιπολούσε στην περιοχή. Δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή έχει η Ελλάδα από άποψη έρευνας και διάσωσης, δεν παίζει ρόλο εάν η Frontex είναι εκεί. Ούτως η άλλως, παρ’ ότι έχει γίνει 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, είναι σε διεθνή ύδατα, αλλά δικαιοδοσίας της Ελλάδας σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης», ανέφερε αρχικά, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη βοήθεια της Ελλάδας αλλά και της Frontex: «Το πλοίο αφού εντοπίσθηκε και από τα ελικόπτερα του Λιμενικού αλλά και το αεροπλάνο της Frontex, εν συνεχεία προσεγγίστηκε από παραπλέοντα πλοία που είχε επιστρατεύσει το ελληνικό Λιμενικό. Από το πρώτο φορτηγό πήραν τροφοεφόδια και στη συνέχεια αρνήθηκαν οιαδήποτε συνδρομή.
Από το 2ο φορτηγό αρνήθηκαν ακόμη και τα τροφοεφόδια. Εμείς, ως Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τις δικές μας δυνάμεις και ό,τι προβλέπεται από τα σχέδια για τα παραπλέοντα πλοία και ήμασταν στο σημείο. Επιχειρήσαμε και τηλεφωνικά να συνεννοηθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πλωτό και να πάνε Ιταλία και δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό είπαν και στο δικό μας πλωτό».
Γιατί δεν παρενέβη το ελληνικό Λιμενικό αφού είδε ότι πρόκειται για παράνομη διακίνηση μεταναστών;
«Είναι ένα αλιευτικό σκάφος 25 – 30 μέτρων, πάρα πολύ παλιό σκάφος με πολλούς ανθρώπους πάνω στο εξωτερικό κατάστρωμα. Το βράδυ, όταν έφθασε το Λιμενικό και το είδαν μακροσκοπικά, όταν ο άλλος σού αρνείται κατηγορηματικά κάθε βοήθεια, δεν μπορείς με το ζόρι να του επιβάλλεις να εκτρέψει την πορεία του, γιατί αυτό που θα καταφέρναμε να κάνουμε, είναι να προκαλέσουμε ένα ναυτικό ατύχημα νωρίτερα από την ώρα που συνέβη», τόνισε ο κ. Αλεξίου.
«Ανάλογα με την περιοχή των θαλασσίων ζωνών και το έγκλημα που τελείται, έχει διαφορετικές δυνατότητες πράξεως. Εν προκειμένω, οιαδήποτε ενέργεια κάναμε και να τους τραβήξουμε χωρίς τη θέλησή τους, με 100 – 200 άτομα στο εξωτερικό κατάστρωμα και με την μετατόπιση που έγινε και πιθανότατα προκάλεσε τη βύθιση του πλοίου, αν παρεμβαίναμε για το είχαμε προκαλέσει νωρίτερα εμείς οι ίδιοι. Δεν μπορείς με το ζόρι να εκτρέψεις ένα πλοίο. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για φορτίο. Δεν μπορείς να κάνεις επεμβάσεις όταν αυτός που μιλάς αντιδρά. Εμείς μιλούσαμε με διαφορετικούς ανθρώπους και θα δούμε στην πορεία μέσω της προανακριτικής διαδικασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Είχαν καλέσει στον διεθνή αριθμό βοήθειας – Υπήρχαν ήδη 6 πτώματα πριν βυθισθεί
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alarm phone έδωσε στη δημοσιότητα ένα χρονικό της επικοινωνίας με κάποιους από τους επιβαίνοντες που είχε το αλιευτικό. Η Alarm phone δεν μπορεί να επέμβει αλλά έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές.
Η πρώτη κλήση έγινε τη 13η Ιουνίου, 02:17 ώρα κεντρικής Ευρώπης (03:17 ώρα Ελλάδας). Στην συνομιλία αναφέρθηκε ότι όπως είναι η κατάσταση δεν πρόκειται να επιβιώσουν, το βράδυ που έρχεται. Το πλοίο έπλεε ήδη πέντε ημέρες από τη Λιβύη, δεν υπήρχαν τρόφιμα και νερό και πάνω στο πλοίο υπήρχαν ήδη 6 πτώματα.
Στις 16:53, η Alarm phone ενημέρωσε με μέιλ και άλλους τρόπους, τις ελληνικές Αρχές, την Frontex αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα. Η επικοινωνία με τους πρόσφυγες δεν ήταν εφικτή πολλές φορές, ενώ, προσπαθούσαν να βρουν το σήμα του πλοίου. Στις 17:20, αναφέρεται πως σύμφωνα με τους επιβαίνοντες, το πλοίο δεν κινείται και ο καπετάνιος διέφυγε από το καράβι με πλοίο και ότι πλέον, χρειάζονται νερό και φαγητό.