Άλογα… ξεχύθηκαν στην Εθνική Οδό Μουδανιών – Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν κυκλοφοριακό πρόβλημα
Κυκλοφοριακό πρόβλημα εξαιτίας… αλόγων δημιουργήθηκε στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα εισόδου.
Τα άλογα άρχισαν να τρέχουν στις κεντρικές αρτηρίες τους αυτοκινητόδρομου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Ε.Ο.Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα, πριν από την αερογέφυρα της Θέρμης, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας grtimes.gr.
Αμέσως στο σημείο κατέφθασε η Τροχαία Θεσσαλονίκης, ώστε να ρυθμίσει την κυκλοφορία και ταυτόχρονα, να φροντίσει για την ασφάλεια των οδηγών και την απομάκρυνση των δύο αλόγων από το σημείο.
Άλογα, ο περήφανος θεραπευτής μας και οι εγκληματίες που τα σκοτώνουν όταν γεράσουν
Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες των νεκρών αλόγων που εντοπίστηκαν σε γκρεμό στη δυτική Πάρνηθα - Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών – «Ippothesis», μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται νεκρά άλογα στη συγκεκριμένη περιοχή - Το Newsbomb.gr βρέθηκε στον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης (Vagoni) - Τι εκτιμούν για το περιστατικό άνθρωποι που ασχολούνται με τα ιπποειδή στην Ελλάδα - Η τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος
Μιλώντας στο Newsbomb.gr η Ρόζα Ρούσσου, ιδρυτικό μέλος του «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ», σημείωσε ότι προχώρησαν στην καταγγελία, μετά από φωτογραφίες που τους έδωσε εθελοντής που ήρθε αντιμέτωπος με το ειδεχθές θέαμα.
Το Σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών – «Ippothesis», γνωστοποίησε στα social media ότι κατέθεσε καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία και ζήτησε την άμεση νεκροψία και ιχνηλάτηση τους, εφόσον φέρουν ηλεκτρονική σήμανση.
«Τα πτώματα των αλόγων βρέθηκαν από εθελοντή που ταΐζει αδέσποτα ζώα στην περιοχή. Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά καθώς και πέρυσι είχε σημειωθεί ένα αντίστοιχο περιστατικό. Στο σημείο υπάρχουν αρκετά κόκκαλα από άλογα. Αφού δημοσιοποιήθηκε το συμβάν, όλες οι δυνάμεις (σ.σ. πυροσβεστική και αστυνομία), προσπάθησαν να μετακινήσουν από εκεί τα άλογα αλλά είναι αδύνατον γιατί βρίσκονται σε μία πλαγιά και δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα μηχανήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθούν τα ζώα γιατί είναι πάρα πολύ βαριά. Ο κτηνίατρος κατέβηκε στο σημείο προκειμένου να ελέγξει αν υπάρχει μικροτσίπ, σε εκείνο το εξαιρετικά δύσβατο σημείο δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί νεκροψία, έκανε ό,τι μπορούσε», είπε αρχικά η κυρία Ρούσσου στο Newsbomb.gr.
«Προσπαθούμε να ενημερωθούμε μέσα από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας και την Φίλιππος Ένωση Ελλάδος γιατί τα τσιπαρισμένα άλογα στην Ελλάδα είναι κυρίως αυτά που ανήκουν σε αθλητικές ενώσεις. Η Φίλιππος Ένωση Ελλάδος απάντησε ότι “τα άλογα δεν ανήκουν σε εκείνους". Από την πλευρά της η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας απάντησε ότι “έχει ενημερώσει το Α.Τ. Φυλής”», συμπλήρωσε.
Ενδιαφέρον αποτελεί ότι τον Οκτώβριο του 2022 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την καταγραφή και αναγνώριση των ιπποειδών.
«Θα σχηματιστεί δικογραφία, απλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αν τα ζώα έχουν σήμανση και υπάρχουν ιδιοκτήτες θα πρέπει να λογοδοτήσουν για το πώς κατέληξαν εκεί. Η καταγραφή των ιπποειδών στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 ενώ έπρεπε να έχει ξεκινήσει το 2008, αφού το Ιππόθεσις έκανε απανωτές καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.
«Οι αθλητικές ενώσεις, η ομοσπονδία της ιππασίας και η Φίλιππος Ένωση Ελλάδος έχουν αρχείο για τα άλογα που τρέχουν σε αγώνες και ιπποδρομίες», ανέφερε.
Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος: «Έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών»
Στο θλιβερό περιστατικό τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος. Μιλώντας στο Newsbomb.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ευάγγελος Παλαιοδήμος, έκανε λόγο για ένα θλιβερό φαινόμενο που δεν είναι μεμονωμένο.
«Οι εικόνες των νεκρών αλόγων που βρέθηκαν σε πλαγιά στη Φυλή προκαλούν αποτροπιασμό θλίψη και οργή. Το συγκεκριμένο περιστατικό κακοποίησης δεν είναι μεμονωμένο. Έχουν προηγηθεί αρκετά περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών», ανέφερε αρχικά ο κ. Παλαιοδήμος.
«Οφείλουμε ως κοινωνία να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί ώστε να εξαλείψουμε τα περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων. Ως φορέας, η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας έχουμε αναδείξει ότι η προστασία των ζώων απαιτεί την επαρκή στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, την κατάλληλη και εξειδικευμένη εκπαίδευση στο αντικείμενο της ευζωίας και προστασίας των ζώων και στην κτηνιατροδικαστική ώστε να διενεργούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι αναφορικά με την προστασία, την σήμανση και την καταγραφή και να επιβάλλονται κυρώσεις, την εκπαίδευση των αστυνομικών από εξειδικευμένους επιστήμονες κτηνίατρους και όχι από ΜΚΟ και οργανώσεις που στερούνται εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας, και την δημιουργία κατάλληλων δομών ώστε να φιλοξενούνται τα αφαιρεθέντα κακοποιημένα ζώα».
Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, αναφέρει μέσω ανακοίνωσης της ότι «στην περίπτωση εντοπισμού περιστατικών κακοποιήσεις ζώων, είναι αναγκαία η υποχρεωτική προσκόμιση στον σχηματισμό της δικογραφίας για αυτά τα περιστατικά κτηνιατρικής πραγματογνωμοσύνης ή κτηνιατροδικαστικής έκθεσης, ώστε οι κακοποιητές ζώων να τιμωρούνται με ποινές αναλογικές, αποτελεσματικές και αποτρεπτικές, κατόπιν επιστημονικής γνωμάτευσης και αντικειμενικών στοιχείων.
Η κακοποίηση ζώων μας αφορά όλους και δεν πρέπει να σιωπούμε. Αντιθέτως, χρέος μας είναι να καταγγέλλουμε την κακοποίηση ζώων που αντιλαμβανόμαστε να συμβαίνει στο χωριό, στη γειτονιά, στον δρόμο, στην διπλανή πόρτα».