Νανόπουλος: «Κι όμως, τα παράλληλα σύμπαντα υπάρχουν» - Τι έλεγε ο Πυθαγόρας
Βέβαιος ότι τα μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής θα έρθουν στην Ελλάδα, εφόσον αυτό επιτραπεί από το Σύνταγμα της χώρας, δηλώνει ο καθηγητής αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών.
Μάλιστα σε όσους θεωρούν ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δημιουργήσουν μια «ελιτίστικη» ακαδημαϊκή κοινωνία, απαντά πως «στην Ελλάδα, παραχρησιμοποιείται η λέξη ‘’ελιτισμός’’».
Και συμπληρώνει πως αν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας λειτουργήσουν στα αμερικανικά πρότυπα, θα προσφέρονται ετησίως πάρα πολλές υποτροφίες με αποτέλεσμα να μην έχουν μόνον οι πλούσιοι πρόσβαση στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
«Λέω λοιπόν ναι, αλλά να έχουν πρότυπο τα αμερικανικά πανεπιστήμια, που προσφέρουν πολλές υποτροφίες. Μας λένε τώρα ότι έχουν φτιάξει μία κοινωνία με αυτούς που έχουν τα λεφτά… Όχι δεν είναι έτσι. Γιατί οι καλοί μαθητές οι εξαιρετικοί μαθητές, θα πάρουν τις υποτροφίες τους θα βρουν το δρόμο τους και θα μορφωθούνε. Αν κάποιος είναι καλός θα πάρει υποτροφία. Τι να κάνουμε;», τονίζει και φέρνει ως παράδειγμα τον εαυτό του:
«Η γενιά μου τι είμαστε; Τίποτα! Ξεκινήσαμε όλοι από το μηδέν Εγώ είμαι ο πρώτος από την οικογένειά μου που μπήκα σε πανεπιστήμιο. Δεν είμαστε μεγαλωμένοι με χρυσά κουταλάκια. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αμερική. Δίνουν υποτροφίες».
«ΠΡΩΤΟΣ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΥΠΕΘΕΣΕ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΧΟΡΔΩΝ»
Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Νανόπουλος, μίλησε στα μέλη και τους επισκέπτες του Ρόταρυ Αθηνών, για την θεωρία των «παλλόμενων χορδών» την οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, διατύπωσε πρώτος ο Πυθαγόρας.
«Ο Πυθαγόρας, άκουσε τις συγχορδίες που παρήγαγε ένας σιδεράς χτυπώντας το αμόνι του και σκέφτηκε ότι όπως με μια λύρα συνθέτουμε αμέτρητα τραγούδια, ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να φτιάχτηκε από τέτοια βασικά στοιχεία».
Ο διάσημος αστροφυσικός εξηγώντας την θεωρία των χορδών, ανέφερε πως οι υπερχορδές υπάρχουν όχι στις 4 διαστάσεις που αντιλαμβανόμαστε εμείς (μήκος, ύψος, πλάτος, χρόνος)αλλά σε συνολικά 10 διαστάσεις. Εξήγησε μάλιστα και πως μπορούν οι άνθρωποι να είναι σίγουροι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο:
«Πως το γνωρίζουμε; Μα είναι η λύση των εξισώσεών μας»!
ΚΙ ΟΜΩΣ ...»ΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ»
Στηριζόμενος στην ίδια θεωρία υποστήριξε πως υπάρχουν κι άλλα «σύμπαντα» τα οποία δημιουργούνται διαρκώς – κάποια εξαφανίζονται αμέσως, κάποια άλλα δεν διακατέχονται από τους φυσικούς νόμους (π.χ. δεν υπάρχει ηλεκτρομαγνητσμός), κάποια λειτουργούν με τους νόμους της κβαντικής φυσικής (που είναι διαφορετικοί από τους φυσικούς νόμους). Στο ερώτημα αν τα παράλληλα σύμπαντα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, αναφέρθηκε στην θεωρία της «σκουληκότρυπας» που πρώτος διατύπωσε ο Αϊνστάιν το 1935 αλλά τότε κανείς δεν του έδωσε σημασία.
«Ξανά-ανακαλύψαμε την θεωρία της «σκουληκότρυπας» και μέσα από την θεωρία των υπερχορδών γίνεται μεγάλη δουλειά πως θα καταφέρουμε την επικοινωνία με παράλληλα σύμπαντα», τόνισε.
Ο κ. Νανόπουλος έδωσε και μια εξήγηση για τις άπειρες συμπτώσεις που χρειάζονται για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ζωής σε ένα ηλιακό σύστημα όπως το δικό μας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες και κάθε ένας από αυτούς έχει 100 δισεκατομμύρια άστρα (ήλιους). Άρα οι συμπτώσεις που χρειάστηκαν για να υπάρξει ζωή στην γη, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβούν σε κάποιο από τα 10.000.000.000.000.000.000.000 ηλιακά συστήματα του σύμπαντος.
Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη την ομιλία του κ. Νανόπουλου, στο σύνδεσμο: https://www.transfernow.net/dl/20230616XeWah6ff
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει η περιγραφή της κβαντικής θεωρίας. Ο κ. Νανόπουλος διευκρίνισε πως οι φυσικοί νόμοι που ισχύουν στον μακρόκοσμο (π.χ. βαρύτητα) δεν ισχύουν στον μικρόκοσμο, όπου επικρατούν οι κβαντικοί νόμοι. Προκάλεσε μάλιστα εντύπωση όταν ανέφερε πως η τεχνολογία των smartphones που όλοι χρησιμοποιούμε σήμερα, στηρίζεται σε κβαντικούς νόμους.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΤΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Δεν θα μπορούσε όμως να μην αναφερθεί και στην θεωρία του μετά-ανθρώπου.
«Η Σουηδία είναι μια χώρα που δεν φτιάχτηκε για να ζουν εκεί άνθρωποι, λόγω του κρύου» είπε. «Αλλά οι άνθρωποι την μετέτρεψαν σε μια από τις καλύτερες χώρες του κόσμου για να ζει κανείς. Έχουμε καταφέρει πολλά με το μυαλό μας αλλά σταματήσαμε την εξέλιξή μας» τόνισε, για να καταλήξει ότι σύντομα ο άνθρωπος θα ενισχύει την νοημοσύνη και την μνήμη του με ηλεκτρονικά τσιπ στον εγκέφαλο (ήδη έχει πάρει σχετική άδεια για πειράματα ο Έλον Μασκ όπως ανέφερε). Για να αναφέρει εμφατικά ότι «θα έρθει η μέρα που θα αλλάζουμε καρδιά πριν βγούμε έξω…»
Στη συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, πλήθος μελών και επισκεπτών έσπευσε να παρακολουθήσει την ομιλία του διεθνούς φήμης πολυβραβευμένου καθηγητή, σε μια προσπάθεια του ροταριανού ομίλου να συγκεντρωθούν πόροι για να ολοκληρωθεί το νέο μεγάλο έργο που ανέλαβε να φέρει εις πέρας. Την ολική μετατροπή και ανακαίνιση της πτέρυγας του δευτέρου ορόφου στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριάκου, σε χώρο φιλοξενίας των γονέων που τα παιδιά τους ακολουθούν μακροχρόνιες και επίπονες θεραπείες στις εγκαταστάσεις του ίδιου κτιρίου.
Ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, κ. Αναστάσιος Μπάλλας τόνισε χαρακτηριστικά:
«Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 227.000 ευρώ και αφορά την ανακατασκευή και αναβάθμιση του χώρου, δηλαδή δάπεδα, μπάνια, ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, και επιπλέον όλες οι συσκευές που απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένας φιλόξενος χώρος για τους γονείς των παιδιών που αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα.
Σε μια κοινωνία που δεν έχουν εκλείψει τα προβλήματα και οι πάσης φύσεως ανάγκες ο όμιλός μας, ο παλαιότερος της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οφείλει να ενεργοποιηθεί για την υλοποίηση ενός τόσο συμβολικού έργου. Όλοι μας συλλογικά και ατομικά, έχουμε την ευαισθησία και την υποχρέωση της προσφοράς. Με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας απέναντι σε παιδιά που νοσούν και στις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Η προσωπική μας συνεισφορά είναι φάρος παραδειγματισμού. Εμείς στο Ρόταρυ, ηγούμαστε δια του παραδείγματος. Προσπαθούμε να κάνουμε την δράση μας παράδειγμα για την κοινωνία. Γι’ αυτό καλούμε όσους θέλουν να προσφέρουν να έρθουν κοντά μας. Ζητούμε λοιπόν και την συνεισφορά της επιχειρηματικής κοινότητας μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) των εταιριών…»