Ρόδος: Στον εισαγγελέα η περίπτωση του σερβιτόρου που εξυπηρετούσε μέσα στη θάλασσα
Τον δρόμο της δικαιοσύνης πήρε η υπόθεση του σερβιτόρου που εξυπηρετούσε μέσα στο νερό, σε beach bar στη Ρόδο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτη Εγγλέζος, η έκθεση που έχουν συντάξει οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ θα κατατεθεί στον εισαγγελέα.
«Εμείς σαν Εργατικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε τις διαδικασίες που προβλέπονται. Ειδοποιήσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να ελέγξει. Δυστυχώς όμως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να ελέγξει την υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων. Το αρμόδιο όργανο είναι οι τεχνικοί επιθεωρητές που δυστυχώς στο Νότιο Αιγαίο σε μια περιοχή που είναι πρώτη σε ανάπτυξη προϊόντων, σε τουρισμό, πρώτη σε κατασκευές, δεν υπάρχει. Εμείς υπαγόμαστε στο ΚΕΠΕΠ Πειραιά και πρέπει να έρθουν από τον Πειραιά οι τεχνικοί επιθεωρητές για να ανοίξουν όχι μόνο την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και οποιοδήποτε ατύχημα εργατικό γίνει. Περιμένουμε σχεδόν ένα χρόνο για να έρθουν να ελέγξουν αυτές τις καταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο κ. Εγγλέζος.
«Οι επιθεωρητές ανήκουν στην ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης που έχει δημιουργηθεί στο Σώμα Ανεξάρτητων Επιθεωρητών. Εαν υπήρχαν τεχνικοί επιθεωρητές στην περιοχή θα βοηθούσε στο γεγονός και μόνο ότι ο επιχειρηματίας υπάρχει ο φόβος ότι κάποια στιγμή θα ελεγχθεί, άσχετα αν είναι γνωστός στην κοινωνία ή όχι. Τώρα για τη νομιμότητα και όλα τα υπόλοιπα που έχουν συμβεί, προφανώς το τελευταίο διάστημα στη Ρόδο έχει ξεκινήσει ένας έλεγχος εξαντλητικός ο οποίος δεν είναι αρμοδιότητα δική μου», πρόσθεσε.
«Τουλάχιστον θα ξέραμε εμείς ότι θα υπήρχε ένα πόρισμα ότι η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι σε κίνδυνο και δεν θα υπήρχε αυτή η αερολογία αυτή τη στιγμή που λέει ότι είναι νόμιμο να σερβίρει κάποιος μέχρι το λαιμό μέσα στο νερό. Οι αρμόδιοι πρέπει να το κρίνουν, υπάρχει συγκεκριμένο τμήμα. Άρα λοιπόν εμείς θέλουμε στα χέρια μας αυτή την έκθεση γιατί σήμερα που θα πάμε στον εισαγγελέα στις 11 η ώρα το μόνο που θα καταθέσουμε είναι το πόρισμα των επιθεωρητών που στην ουσία είναι καθαρό. Και την επιστολή την οποία λάβαμε εχθές το βράδυ και εμείς στο Εργατικό Κέντρο, αυτή που παίζει στο διαδίκτυο από τους εργαζόμενους που στην ουσία εμάς μας βγάζουν εκτός πλάνου, εκτός παιχνιδιού, μας αφαιρούν το δικαίωμα να τους υπερασπιστούμε με την έννοια ότι δεν υπάρχει καταγγελία. Είναι όλα καλά. Άρα λοιπόν εσείς για ποιο λόγο παρεμβαίνετε; Παρόλα αυτά εμείς θα το κάνουμε. Είναι υποχρέωσή μας. Γιατί οι εικόνες αυτές ντροπιάζουν το εργατικό κίνημα, ντροπιάζουν τον κάθε εργαζόμενο και δυστυχώς φοβόμαστε ότι αυτό θα γίνει πλέον μόδα και δεν ξέρουμε τις επόμενες ημέρες, το επόμενο διάστημα ποια άλλη πατέντα και ποια άλλη τεχνολογία θα ανακαλύψουν οι εργοδότες ώστε να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερα κέρδη», ανέφερε στη συνέχεια.
Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, σημείωσε: «Με δική μας πρωτοβουλία θα πάμε να ενημερώσουμε τον Εισαγγελέα και θα του ζητήσουμε να κινήσει αυτός τις διαδικασίες με όλες τις υπηρεσίες που πρέπει να λάβουν χώρα σε αυτό το συμβάν και η πρώτη υπηρεσία που πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα και να διατάξει να κατέβει στη Ρόδο είναι το Σώμα Τεχνικών Επιθεωρητών από τον Πειραιά ώστε να ελέγξουν αυτό που εμείς φωνάζουμε και μας ενδιαφέρει την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων».
Τι απαντά ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης
Μετά τον σάλο που ξέσπασε στα social media, για το βίντεο που δείχνει έναν σερβιτόρο να έχει μπει μέχρι τη μέση στο νερό για να φτάσει σε πλωτές ξαπλώστρες και να εξυπηρετήσει πελάτες στη Ρόδο, άνοιξε ένα τεράστιο θέμα. Αρχικά υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, που απευθύνθηκε στο ΣΕΠΕ για να επιληφθεί του θέματος, ενώ ενεπλάκησαν στην πορεία και το Λιμενικό και άλλα υπουργεία. Εν τέλει, στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο, την ώρα που ο σερβιτόρος φέρεται να δήλωσε στο ΣΕΠΕ πως δεν είχε κανένα πρόβλημα.
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, μάλιστα, ανέφερε πως ήταν επιλογή του σερβιτόρου να εξυπηρετήσει με αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να πάρει ακόμα μεγαλύτερο φιλοδώρημα. Ο ιδιοκτήτης του beach bar ανέφερε πως οι σερβιτόροι… μαλώνουν για το ποιος θα σερβίρει στις πλωτές ξαπλώστρες, έτσι ώστε «να έχουν τα τυχερά τους».
«Πέντε χρόνια είναι ο πιτσιρικάς εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε για να πάρει τα «τυχερά» του» (φιλοδώρημα). Το παιδί αυτό παίρνει μισθό 3.000 ευρώ τον μήνα και εάν ο πελάτης του έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει», είπε χαρακτηριστικά.
«Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη, αλλά γνωρίζω ότι το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή που ήθελε να μου κάνει κακό και να στιγματιστεί η επιχείρησή μου. Ήρθαν εδώ το απόγευμα 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα, και έλεγχοι έχουν γίνει από το Λιμενικό, και δεν βρήκαν καμία παράβαση στη νομοθεσία», σχολίασε μιλώντας στο Mega.
«Όσο για τα τραπεζάκια μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση. Ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζομένους εάν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα και εκείνοι τους είπαν ότι το κάνουν για καλύτερο πουρμπουάρ. Και ξαφνικά βρίσκομαι εγώ να κατηγορούμαι που ποτέ κανείς δεν έχει να πει κάτι για μένα. Δεν θέλω να κάνω άλλη δήλωση αλλά και ο εργαζόμενός μου τα ίδια θα σας πει», υποστήριξε κλείνοντας.
«Έχουμε πολύ καλές συνθήκες εργασίας και καλές οικονομικές απολαβές», λένε οι εργαζόμενοι
Μετά τα όσα έγιναν οι εργαζόμενοι του beach bar έβγαλαν ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως «ούτε εκβιαζόμαστε ούτε εξαναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που δεν επιθυμούμε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας».
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με εκπρόσωπο των εργαζομένων ο οποίος μας έστειλε την επιστολή:
Η ανακοίνωση:
Ως εργαζόμενοι της επιχείρησης για τους οποίους υπήρξε καταιγισμός σχολίων, αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε τα παρακάτω:
Δεν εργαζόμαστε με «συνθήκες μεσαίωνα» όπως ειπώθηκε από μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε «εκβιαζόμαστε» ούτε «εξαναγκαζόμαστε» να κάνουμε πράγματα που δεν επιθυμούμε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας. Αντίθετα:
Το beach bar στο οποίο εργαζόμαστε, στελεχώνεται από νέους ανθρώπους στο οποίο οι περισσότεροι εργαζόμαστε ήδη πολλά χρόνια, έχουμε κέφι και διάθεση για δουλειά, μεταξύ μας επικρατεί φιλικό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας για κοινό όφελος, παίρνουμε πρωτοβουλίες και μοιραζόμαστε ιδέες τις οποίες όλοι μαζί πραγματοποιούμε.
Λειτουργούμε ως ομάδα, αντιμετωπίζουμε την εργασία μας σαν δική μας δουλειά και όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο, ακριβώς επειδή έχουμε πολύ καλές συνθήκες εργασίας και καλές οικονομικές απολαβές. Η καλή διάθεσή μας βγαίνει προς τα έξω και την εισπράττουν οι επισκέπτες, πράγμα που προφανώς δεν θα συνέβαινε αν εργαζόμασταν σε «άθλιες συνθήκες» και αν ο εργοδότης μας μας «εκμεταλλευόταν» και μας «βασάνιζε», όπως ειπώθηκε.
Θεωρούμε ότι ήταν ακραίο όλο αυτό που συνέβη και αισθανθήκαμε ότι δεν μας αντιπροσωπεύει. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές για να αποταθούμε αν χρειαστεί. Αυτό που βγήκε προς τα έξω το τελευταίο 24ωρο ως κλίμα που επικρατεί στην εργασία μας, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι συνθήκες εργασίας μας, δεν είναι συνθήκες «μεσαίωνα» ούτε υφιστάμεθα «βασανιστήρια», όπως ειπώθηκε.
Πρόστιμα
Εν τω μεταξύ πρόστιμα για παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου από επικαθήμενες κατασκευές, επιβλήθηκαν από το λιμεναρχείο της Ρόδου στην επιχείρηση υγιειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή Αγιά Μαρίνα, όπου σε βίντεο στα sosial media φαίνεται σερβιτόρος με δίσκο με φαγητά να μπαίνει στη θάλασσα, προκειμένου να εξυπηρετήσει πελάτες που βρίσκονται σε πλατφόρμα.
Σημειώνεται ότι για το θέμα είχε δοθεί εντολή από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο λιμενικό σώμα να προβεί σε έλεγχο της επιχείρησης για την νομιμότητα των κατασκευών μέσα στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τον Alpha στις 16 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει το βίντεο με τον σερβιτόρο «κολυμβητή» δηλαδή, είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα για ανάλογες παραβάσεις.