Ρόδος: Προκαταρτική εξέταση στο beach bar για τον «σερβιτόρο – κολυμβητή»
Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε έπειτα από βίντεο το οποίο κάνει τον γύρο του διαδικτύου και απεικονίζει έναν εργαζόμενο να σερβίρει μέσα από τη θάλασσα με φορείς του τουρισμού να κάνουν λόγο «για εργασιακό μεσαίωνα» και να θέτουν μια σειρά από ερωτήματα για την πρακτική που ακολουθεί το συγκεκριμένο beach bar.
Μετά τον διπλό έλεγχο του Λιμενικού στο beach bar της Ρόδου, τα τσουχτερά πρόστιμα για τις παράνομες κατασκευές στις 16 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου, το κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας δεν έχει κάνει ακόμα την απαραίτητη αυτοψία προκειμένου αυτές να ξηλωθούν.
Οι πλωτές ξαπλώστρες παραμένουν. Η εισαγγελία ωστόσο διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες εργασίας. Οι ευθύνες φαίνεται πως έχουν γίνει μπαλάκι. Το Λιμενικό βεβαίωσε παραβάσεις για τις παράνομες κατασκευές στις 16 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου, ωστόσο το αρμόδιο κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας δεν έχει κάνει την απαραίτητη αυτοψία προκειμένου αυτές να ξηλωθούν.
«Οι ξαπλώστρες δεν είναι σταθερές είναι κινούμενες. Τις βάζουμε το πρωί και τις βγάζουμε το βράδυ. Κανένας επιχειρηματίας δεν είναι εκατό τοις εκατό νόμιμος. Άλλος βάζει περισσότερα τραπέζια, άλλος ανεβάζει την μουσική. Εγώ βάζω ξαπλώστρες στη θάλασσα όταν μου το επιτρέπει ο καιρός», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» για το συγκεκριμένο beach bar της Ρόδου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σφράγισή του έχει διαταχθεί ήδη από το 2016, όμως χάρη σε μια «περίεργη» ανάκληση του λουκέτου το 2021, το κατάστημα εξακολουθεί και σήμερα να λειτουργεί χωρίς άδεια, μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο.
Στον εισαγγελέα για τον σερβιτόρο – «κολυμβητή»
Στον εισαγγελέα Ρόδου κατέθεσαν χθες ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου και ο πρόεδρος του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων για το περιστατικό με τον σερβιτόρο στη θάλασσα αλλά και συνολικά για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε κάποιες επιχειρήσεις.
«Του ζητήσαμε να καλέσει το αρμόδιο όργανο να κάνει τον έλεγχο και δεν είναι η επιθεώρηση εργασίας το αρμόδιο όργανο για να ελέγξει εάν παραβιάζονται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας είναι οι τεχνικοί επιθεωρητές. Στην περιοχή μας είναι ένα πάγιο αίτημα εδώ και 10 χρόνια για τη δημιουργία τέτοιου σώματος», δήλωσε ο Παναγιώτης Εγγλέζος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Στη Ρόδο υπηρετεί κλιμάκιο επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων αλλά όχι υγιεινής και ασφάλειας. Παρ’ολα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε συνολικός έλεγχος και δεν καταγράφηκαν παραβάσεις.
Στο MEGA μίλησε νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε πως το υπουργείο εξετάζει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί και εάν ο υπάλληλος εργαζόταν με ασφάλεια.
«Είναι ένα περιστατικό που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τους κανόνες που έχουμε, διότι από τη στιγμή που ο εργαζόμενος δήλωσε ότι όλα έγιναν με συναίνεσή του κι ότι είναι ευχαριστημένος, γιατί βγάζει χρήματα που θέλει να βγάλει, δε υπάρχει επικείμενη διάταξη που να επιτρέπει να μπει πρόστιμο», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων
Μάλιστα σε ανακοίνωση που έβγαλαν οι υπάλληλοι της επιχείρησης χαρακτηρίζουν τις συνθήκες εργασίας ιδανικές.
«Η καλή διάθεσή μας βγαίνει προς τα έξω και την εισπράττουν οι επισκέπτες, πράγμα που προφανώς δεν θα συνέβαινε αν εργαζόμασταν σε «άθλιες συνθήκες» και αν ο εργοδότης μας μας “εκμεταλλευόταν” και μας “βασάνιζε”», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.
Την ίδια ώρα στον εισαγγελέα Ρόδου έφτασε από το εργατικό κέντρο καταγγελία για ξυλοδαρμό εργαζόμενου από δέκα μπράβους που φέρεται να έβαλε επιχειρηματίας επειδή το θύμα δεν ήθελε να εργαστεί στο δικό του κατάστημα. Και αυτό το περιστατικό θα διερευνηθεί.