Κρας τεστ για το ηλεκτρικό δίκτυο με τον καύσωνα

Αναμένεται άλμα στη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα - Πώς θα εξασφαλιστεί η επάρκεια του ρεύματος
4'

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιοι για την επάρκεια του ρεύματος ενόψει του καύσωνα καθώς αναμένεται άλμα στη ζήτηση για το ρεύμα.

Ο καύσωνας είναι ένα από τα πιο απαιτητικά φαινόμενα σε ότι έχει να κάνει με την ενεργειακή επάρκεια σε μία χώρα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την ζήτηση για ρεύμα. Μάλιστα τις ημέρες που δεν φυσάει καθόλου και οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Ο Μάκης Παπαγεωργίου, ενεργειακός αναλυτής μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha για το φαινόμενο όπου ανέφερε ότι οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι πολύ δύσκολες καθώς πέρα από την μεγάλη αύξηση στο ρεύμα που αναμένεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είναι μεγάλη και η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μάλιστα ο αναλυτής σημείωσε ότι η κατανάλωση είναι μεγάλη όχι μόνο εξαιτίας του καιρού αλλά και της τουριστικής περιόδου καθώς η χώρα αποτελεί σημείο για τις καλοκαιρινές διακοπές με τον πληθυσμό που βρίσκεται εντός των συνόρων την καλοκαιρινή περίοδο να είναι πολλαπλάσιος από το κανονικό.

Ο ειδικός αναλυτής θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα για την κατάσταση που επικρατεί ανέφερε για την Πάρο που έχει πληθυσμό περίπου 11.00 μόνιμους κατοίκους ότι το καλοκαίρι ο πληθυσμός αγγίζει στις 100.000 με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού να εκτοξεύονται.

Μιας και οι ενεργειακές ανάγκες αυτές πρέπει να καλυφθούν, όπως σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, δύο είναι τα στοιχεία – κλειδιά.

Το πρώτο είναι να λειτουργήσουν όλες οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να υπάρχει επάρκεια του ρεύματος. Το δεύτερο στοιχείο-κλειδί είναι η μεταφορά του ρεύματος – που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα- προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μπλακ άουτ

Δείτε αναλυτικά όλα όσα ανέφερε ο ενεργειακό αναλυτής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

ΥΠΕΝ: Χωρίς προβλήματα η κάλυψη του φορτίου ρεύματος κατά τις ημέρες του καύσωνα

Η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος ενόψει του παρατεταμένου κύματος καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τη συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν αναμένονται προβλήματα στην κάλυψη του φορτίου.

Στην σύσκεψη συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στη σύσκεψη αναφέρθηκαν τα εξής:

  • Τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί και οι ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο νέες θερμικές μονάδες που εισήλθαν πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία, θα βρίσκονται στη διάθεση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού (Πτολεμαΐδα 5, 'Αγιος Νικόλαος).
  • Η επάρκεια νερού στα υδροηλεκτρικά, κρίνεται επίσης ικανοποιητική.
  • Δεδομένου ότι εκείνες τις ημέρες δεν προβλέπονται εισαγωγές, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.

«Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Συμπληρωματικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει σύσταση στους πολίτες, να μεταφέρουν στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε δασική έκταση στους Πύργος Κοζάνης – Σηκώθηκε ελικόπτερο

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σύσκεψη στο Μαξίμου, παρέμβαση της κυβέρνησης και σκέψεις για επιδότηση

Τέμπη: Νέα προθεσμία έλαβε ο Διευθυντής Διεύθυνσης Συντήρησης του ΟΣΕ