Αρχίζει την Τετάρτη το 6ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
Η φετινή διοργάνωση, συμπίπτει με την επέτειο των 20 ετών του Παγκοσμίου Συμβουλίου, γι’ αυτό και ενέχει πανηγυρικό χαρακτήρα ενώ σχετικό είναι και το θέμα του συνεδρίου: «2003-2023, 20 χρόνια Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών. Προχωρούμε στο μέλλον»
Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Τετάρτη, 19 Ιουλίου, στις επτά το απόγευμα και η κήρυξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί από τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Το συνέδριο, που διεξάγεται ανά τριετία, αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για τους απόδημους Κρήτες όπου γης να επισκεφθούν τα πάτρια εδάφη και να ανανεώσουν τους δεσμούς τους με την Κρήτη.
«Αξιωθήκαμε εφέτος να φτάσουμε να γιορτάζουμε το 20ο έτος από την ίδρυση του Παγκόσμιου Συμβουλίου. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, με τα μέλη του διασπαρμένα και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, παρουσιάζει και προάγει με κάθε ευκαιρία τα Ελληνικά συμφέροντα. Αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, να δρούμε συντεταγμένα με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Π.Σ.Κ. Νίκος Μαρκογιαννάκης.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου, ομιλητές θα είναι πανεπιστημιακοί και ερευνητές των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης, επιστήμονες και αυτοδιοικητικοί φορείς.
Πρόγραμμα συνεδρίου
Τετάρτη 19 Ιουλίου
9:00: Εγγραφές εισηγητών και συνέδρων
10:00: Έναρξη εργασιών συνεδρίου – Καλωσόρισμα
10:30: 1η Συνεδρία: «Οι Κρήτες στον Κόσμο…του ΠΣΚ 2003-2023»
10:40: «Το σημερινό Όραμα της Νεολαίας του ΠΣΚ». Εισηγητής: George Olowson
11:00: 2η Συνεδρία: «Η Καινοτομία στην Κρήτη και οι Δεσμοί των ΑΕΙ της Κρήτης με τον Κόσμο»
Συντονιστής: κ. Βαγγέλης Καπετανάκης
11:10: Πρύτανης πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Κοντάκης
11:25: Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχάλης Ζερβάκης
11:40: Πρύτανης ΕΛΜΕΠΑ κ. Νίκος Κατσαράκης
11:55: Πρόεδρος ΙΤΕ: Καθηγητής, Νεκτάριος Ταβερναράκης
12:10: Πρόεδρος ΕΛΚΕΘΕ κ. Αντώνης Μαγουλάς
12:25: Διευθυντής ΜΑΙΧ κ. Γιώργος Μπαουράκης
12:40: Διευθυντής Αστεροσκοπείου Σκίνακα, κ. Βασίλης Χαρμανδάρης
12:55: Πρόεδρος Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης κ. Διονυσία Δασκάλου
13:10: Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών τιμά τον Στέφανο Τραχανά για τη διαχρονική προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το πρόγραμμα Mathesis.
13:30: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την καθιέρωση προγράμματος μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στους Απόδημους νέους.
Συντονιστής: κ. Γιώργος Μαρινάκης δήμαρχος Ρεθύμνου
Εισηγητής: κ. Ιπποκράτης Μπελαδάκης
Μετέχουν: Περιφέρεια Κρήτης, Ομοσπονδίες ΠΣΚ, πανεπιστήμιο Κρήτης.
19:00: Επίσημη Έναρξη συνεδρίου – Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί.
20:10: Κήρυξη επίσημης έναρξης συνεδρίου από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.
Κεντρική Ομιλία: Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, πρόεδρος ΙΤΕ: «Η έρευνα και η καινοτομία ως πυλώνες περιφερειακής και εθνικής ανάπτυξης: Η αποστολή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας».
Πέμπτη 20 Ιουλίου
9:30: 3η Συνεδρία: «Με τη ματιά στα 20 χρόνια του ΠΣΚ προχωρούμε στο μέλλον»
Συντονιστής: κ. Γιάννης Μάνος
9:40: Πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, Ιάκωβος Μπούτζουκας: «Οι δεσμοί της Κρητικής Παροικίας Αμερικής με τις Ρίζες της στην Κρήτη».
10:00: Πρόεδρος Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας, Αντώνης Τσουρδαλάκης: «Οι δεσμοί της Κρητικής Παροικίας Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας με τις Ρίζες της στην Κρήτη».
10:20: Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», Θεόδωρος Τσόντος: «Η ζωή των Κρητών του Πειραιά και οι Δεσμοί τους με την Κρήτη».
10:30: Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, Ευτυχία Σαβιολάκη: «Πολιτιστική παρουσία της Παροικίας των Κρητών της Ευρώπης».
10:40: Πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, Πέτρος Πετρακάκης: «Οι Κρητικές Κοινότητες της Μακεδονίας από το χθες έως σήμερα».
11:00: Απόδοση τιμών σε μέλη από τις Ομοσπονδίες.
11:20: 4η Συνεδρία: «Πολιτισμός – Τουρισμός στο Ν. Λασιθίου»
Συντονιστής: Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη
11:30: Γωγώ Μοσχόβη, επίτιμη προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και μουσείων της ΕΦΑ Λασιθίου: «Η Σπιναλόγκα στο πέρασμα των αιώνων».
11:50: Victoria Hislop, Συγγραφέας: Σύντομη παρέμβαση με Video.
11:55: Στέφανος Κακλαμάνης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ):«Βιτσέντζου Κορνάρου, Ερωτόκριτος: Το ποίημα της αγάπης και της παλικαριάς».
12:15: Κυριάκος Κώτσογλου, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «Κρήτη, ένας παράδεισος τεσσάρων εποχών και μια εμπειρία πέρα από την προσδοκία».
12:35: Αταλάντη Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη, Δρ. Ελληνικής Φιλολογίας – Συγγραφέας: «Τα Κρητικά Υφαντά: «Τιμή μεγάλη και τρανή, πού ’χει αργαλειό στο σπίτι».
13:10: Τρύφων Μπελαδάκης: «Το μεράκι και οι στόχοι ενός συλλέκτη».
17:00: Αναχώρηση από Άγιο Νικόλαο για Οροπέδιο Λασιθίου.
18:00: Μονή Κρουσταλλένιας, Τρισάγιο.
18:30: Αφιέρωμα στους ήρωες των επαναστάσεων του Οροπεδίου.
19:30: Παραδοσιακή βραδιά στο Πάρκο «Λάσινθος».
Απόσταξη τσικουδιάς σε παραδοσιακό ρακοκάζανο, υπό την εποπτεία και τις συμβουλές του καθηγητή Δημήτρη Λυδάκη. Θα ακολουθήσει συζήτηση, για την τσικουδιά και θα λυθούν τυχόν απορίες για την απόσταξη.
20:30: Δείπνο – Κρητική βραδιά, προσφορά του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.
Παρασκευή 21 Ιουλίου
10:00: 5η Συνεδρία: «Βραβεύσεις-επίδοση υποτροφιών»
10:10: Πρόεδρος της τοπικής Επιτροπής για το Κληροδότημα της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής για τα πανεπιστήμια της Κρήτης, Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη: «Συνεργασία της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής με τα ΑΕΙ της Κρήτης».
10:20: Επίδοση δύο υποτροφιών σε φοιτητές από Ιεράπετρα από το Κληροδότημα Ιωάννη Χρηστάκη.
10:30: Βράβευση νέου από Ιεράπετρα που έσωσε ανθρώπινες ζωές στο δυστύχημα των Τεμπών: Άγγελος Τσιαμούρας, «Δεν είμαι Ήρωας μην με αποκαλείτε έτσι, έκανα απλά το καθήκον μου έναντι των Συνανθρώπων μου».
10:40: 6η Συνεδρία: «Περιβάλλον – Ενέργεια – Αειφορία»
Συντονιστής: κ. Βαγγέλης Καπετανάκης
10:50: Μαρία Κανακίδου, καθηγήτρια Χημείας πανεπιστημίου Κρήτης: «Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης για το Κλίμα και το Περιβάλλον στο Φινοκαλιά».
11:10: Ευάγγελος Μαμαγκάκης, διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών έργων Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) Α.Ε. «Μεγάλαυδραυλικά έργα ανατολικής Κρήτης- Προοπτικές».
11:30: Ελεύθερη Συζήτηση /απόψεις επί των εργασιών του Συνεδρίου/συμπεράσματα: Γιάννης Μάνος, Αντώνης Τσουρδαλάκης, Πέτρος Πετρακάκης, Θεόδωρος Τσόντος, Ευτυχία Σαβιολάκη, Βαγγέλης Καπετανάκης, Ιπποκράτης Μπελαδάκης, Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη
16:30: Αναχώρηση από Άγιο Νικόλαο για Σητεία.
18:00: Άφιξη/ Φρούριο Καζάρμας-Τελετή λήξης εργασιών συνεδρίου.
Πηγές: rethea.gr – wcc.gr