Διευθυντής ΕΜΥ: Φαίνεται ότι ο καύσωνας θα σπάσει το ρεκόρ του 1987
Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη» ανέφερε ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος.
«Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη» ανέφερε ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.
«Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιο τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι» εξήγησε ο κ. Λάλος.
Οι γνωστοί “ετησίες” άνεμοι, που είναι ο ανεμιστήρας της περιοχής μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάλος, οι οποίοι βοηθούν να ξεπερνάμε τις καλοκαιρινές ζέστες, απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται φως στο τούνελ μέχρι το τέλος του μήνα.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή, σχεδόν, με εξαίρεση τις δύο-τρεις προηγούμενες ημέρες, απουσία σημαντική των μελτεμιών τον Ιούλιο που είναι στατιστικά ο μήνας με τα περισσότερα μελτέμια και επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, πρωτοφανείς μάλιστα θερμοκρασίες σε διάρκεια για τη χώρα μας» σημείωσε.
«Θα έλεγα ότι ουσιαστικά δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πω σε όλη την Νότια Ευρώπη. Έχουμε περίπου από τις 12-13 Ιουλίου όλο και κάποιους σταθμούς να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς τις μέρες αυτές που προηγούνται και από ό,τι φαίνεται θα φτάσουμε περίπου μέχρι το τέλος του μήνα με το θερμόμετρο να συνεχίζει να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις πολλά 40άρια, για να μην πω και πολλά νούμερα παραπάνω από τους 41-42 βαθμούς, όπως περιμένουμε για αυτό το Σαββατοκύριακο εξάλλου προσέθεσε ο κ. Λάλος.
Ερωτηθείς γιατί κλείνουν τα πάρκα κατά τις ημέρες του καύσωνα, ο κ. Λάλος παρέπεμψε για απάντηση στην Περιφέρεια και τους Δήμους.
«Νομίζω ότι σαφώς είναι μια όαση μέσα στη τσιμεντοποίηση που έχουμε. Τα κτίρια ακτινοβολούν όλη μέρα, τα αιρκοντίσιον που έχουμε χειροτερεύουν πολύ την κατάσταση σε σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό είναι και ένα ερώτημα δικό μου πραγματικά» τόνισε.
Ο Διευθυντής της ΕΜΥ, εξήγησε τι σημαίνει κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, με αφορμή τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αυτές τις ημέρες.
«Αφού η θερμοκρασία της Γης ανεβαίνει, ο καιρός γίνεται πιο χαοτικός. Δηλαδή ακόμα και τα μοντέλα θα δυσκολεύονται κάποια στιγμή να δουν τι ακριβώς καταιγίδες θα έχουμε, αν θα είναι πρωτοφανούς έντασης, αν θα έχουμε όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις που θα μπορεί να χτυπήσουν. Τα καλοκαίρια μεγαλώνουν, οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τα δάση αποκαΐδια. Οι πόλεις οι οποίες έχουν μεγαλώσει πολύ γίνονται ουσιαστικά καυτές. Νέες έρημοι θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και στη νότια Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ιταλία, καθώς θα έχουμε ερημοποίηση αυτών των περιοχών. Όλες οι μελέτες δηλαδή συμφωνούν ότι θα έχουμε ένα σκληρότερο κλίμα και πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες στη λεκάνη της Μεσογείου, άρα οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν και οι καλοκαιρινές βροχές θα χαθούν σε ένα βαθμό, τα κύματα καύσωνα θα αυξηθούν, θα έχουμε επέκταση δηλαδή της καλοκαιρινής περιόδου, αυτή μπορεί να είναι και δύο και περισσότεροι μήνες για όλες τις τουριστικές περιοχές» ανέφερε ο κ. Λάλος.
«Αν κάτι δεν αλλάξει προς το καλύτερο, σε βάθος 50 ετών συν πλην, μέχρι το 2100 θα αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα στη Μεσόγειο και πληθυσμού, όπως έχουν και τα αφρικανικά κράτη τα οποία υποσιτίζονται, είναι και αυτά θύματα της κλιματικής αλλαγής διότι όντως έχουν μειωθεί οι βροχές και όλα τα σχετικά και θα αρχίσει σιγά σιγά ο κόσμος να μετακινείται βορειότερα. Βέβαια αυτό σε επίπεδο πολιτικής που είναι σήμερα, αύριο και μεθαύριο δεν είναι κάτι που ανησυχεί» τόνισε ο κ. Λάλος.
Όσον αφορά στις πυρκαγιές που αντιμετωπίζει η χώρα κάθε καλοκαίρι, ερωτηθείς σε τι βαθμό οφείλονται στην κλιματική κρίση ο κ. Λάλος επισήμανε «στατιστικά, μέχρι το 98, υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές στα δάση ήταν οι δασολόγοι. Από το 98 και μετά η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στην Πυροσβεστική. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, αν δείτε όλα τα στατιστικά, από το 99 και μετά έχουν καεί υπερπολλαπλάσιες ποσότητες δασών απ’ ό,τι πριν, πέρα από την κλιματική αλλαγή. Αν αυτά τα δύο τα συσχετίσεις, μπορεί θεωρητικά να το δικαιολογήσεις».
Συναγερμός για το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων
Νέο συναγερμό σημαίνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καύσωνα που έρχεται στη χώρα μας προχωρώντας σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία Κλέων σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.
Α. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Β. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Την Παρασκευή 21-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:
α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου
δ. στη Θράκη, την Κρήτη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
2. Το Σάββατο 22-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου
β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
3. Την Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
β. στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.
Την Παρασκευή 28-7-2023 οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.
Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.
Καύσωνας Κλέων: Τι πρέπει να προσέξετε
Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως ο καύσωνας θα διαρκέσει πολλές ημέρες και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις ημέρες.
Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, συστήνεται στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να μένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω, καθώς και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, διότι ενδέχεται να γίνει αλλαγή δόσεων στα φάρμακά τους.
Για τις έγκυες συστήνεται να εργάζονται εξ αποστάσεως (τηλεργασία) και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω, διότι οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές.
Για τα παιδιά τόνισε πως δεν συστήνεται να πηγαίνουν στις παραλίες από τις 12:00 – 17:00, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς), να φορούν πάντα καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.
Για όσους υποχρεωτικά θα κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες εν μέσω καύσωνα συστήνεται να φοράνε καπέλο, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν κάτω από τον ήλιο και οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους νερό ή χυμό.
Ιδιαίτερα, αυτές τις ημέρες τα γεύματα θα πρέπει να είναι πολλά και μικρά, κυρίως φρούτα και σαλάτες.
Επισημαίνεται πως οι ώρες 12.00 – 17.00 είναι από τις πιο επικίνδυνες ώρες και για εκείνο το διάστημα θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή στην παραλία, ενώ για όσους δεν θέλουν να διακόψουν τους περιπάτους τους, συστήνεται να περπατούν πολύ αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, γύρω στις 06:00.
Β. Κικίλιας: Έρχεται ένα πολύ δύσκολο τριήμερο – Πρέπει να προσέξουμε όλοι
Διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, για τον καύσωνα που επικρατεί στη χώρα.
“Πλέον όλοι θα έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες. Τις επόμενες μέρες όλη η κρατική μηχανή, όλος κρατικός μηχανισμός θα είναι έξω στα άλση, στα δάση, στις πόλεις προκειμένου να μπορέσει να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα” τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε:
“Η Πολιτική Προστασία, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι εθελοντές μας, το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ, οι Δασολόγοι και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ζητάμε από τους πολίτες να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν.
Ενημερωθήκαμε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τους μετεωρολόγους μας ότι απ ό, τι φαίνεται θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με ακραίες καιρικές συνθήκες όπως οι ΗΠΑ και πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν μελτέμια και μποφόρ και νέος καύσωνας στα μέσα της επόμενης βδομάδας. Οπότε όλοι πρέπει να προσέξουμε και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ”.
Οκτώ εκατ. πληθυσμού θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή περαιτέρω άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα την Παρασκευή 21/07, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 41-43 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.
Όπως φαίνεται στο χάρτη, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C, ενώ περίπου 180 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C.
Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.
Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC). Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3). Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Παρασκευή 21/07 αναμένουμε το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 4 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και το Αιγαίο.
NASA: Ο Ιούλιος του 2023 πιθανόν θα είναι ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ
Ο Ιούλιος του 2023 πιθανόν θα είναι ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί εδώ και «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια» στον πλανήτη Γη, εκτίμησε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής κλιματολόγος της NASA.
Έχουν ήδη καταρριφθεί πολλά ρεκόρ ζέστης τον Ιούλιο, σύμφωνα με εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πανεπιστημίου Μέιν των ΗΠΑ, που συνδυάζουν δεδομένα από σταθμούς στη Γη και από δορυφόρους για να δημιουργήσουν μοντέλα που επιτρέπουν να γίνουν προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Αν και τα δύο εργαλεία έχουν κάποιες διαφορές το ένα από το άλλο, η τάση ανόδου των θερμοκρασιών είναι αναμφισβήτητη και πιθανόν θα αντανακλάται στις μηνιαίες εκθέσεις αμερικανικών υπηρεσιών που θα δημοσιοποιηθούν αργότερα, εξήγησε ο Γκάβιν Σμιτ, επικεφαλής κλιματολόγος της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, σε δημοσιογράφους.
Προχθές Τετάρτη το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος προέβλεψε πως ο φετινός Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος σε παγκόσμιο επίπεδο αφότου άρχισαν οι μετρήσεις, έπειτα από τον Ιούνιο που ήδη έσπασε κάθε ρεκόρ.
«Παρατηρούμε αλλαγές άνευ προηγουμένου σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο κ. Σμιτ.
«Κύματα καύσωνα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Κίνα κατεδαφίζουν τα ρεκόρ», συνέχισε.
Και τα φαινόμενα αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που «μόλις ενέσκηψε».
Το Ελ Νίνιο είναι κυκλικό κλιματικό φαινόμενο, η πηγή του οποίου βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, και οδηγεί σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως, ξηρασίες σε κάποιες περιοχές του κόσμου και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σε άλλες.
Αν και το Ελ Νίνιο διαδραματίζει κάποιον μικρό ρόλο στις τρέχουσες παρατηρήσεις, «βλέπουμε ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας να καταρρίπτονται ακόμα και πέρα από τους τροπικούς, πολλούς μήνες τώρα», σύμφωνα με τον κ. Σμιτ.
«Και προβλέπουμε πως αυτό θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο κλιματολόγος, «καθώς συνεχίζουμε να εκπέμπουμε αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα».
Τα φαινόμενα που παρατηρούνται το τρέχον διάστημα αυξάνουν την πιθανότητα το 2023 να είναι η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Η πιθανότητα αυτή είναι «50-50», κατά τους υπολογισμούς του Γκάβιν Σμιτ, άλλοι επιστήμονες όμως θεωρούν πως φθάνει ως ακόμα και το 80%, διευκρίνισε.
«Προβλέπουμε ότι το 2024 θα είναι χρονιά ακόμα πιο θερμή, καθώς θα αρχίσει με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ενισχύεται αυτή τη στιγμή και θα φθάσει στην κορύφωση στα τέλη αυτής της χρονιάς», συμπλήρωσε ο κ. Σμιτ.
Πάνω από 70 βαθμούς τώρα η θερμοκρασία σε πεζοφέγυρα και κτίρια στον Κηφισό
Θερμικό drone καταγράφει της θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αποτυπώνεται από την καταγραφή, στην άσφαλτο της Αθήνας η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει ήδη τους 50 βαθμούς Κελσίου, είπε ο Σπύρος Τάπας από την ομάδας UPSTORIES.
Χαρακτηριστικό των πρωτοφανών συνθηκών είναι πως η θερμοκρασία πάνω στην πεζοφέγυρα του Κηφισού προς τα πρακτορεία του ΚΤΕΛ, αγγίζει τους 70 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός πως η στέγη του πρακτορείου των λεωφορείων αγγίζει τους 80 βαθμούς Κελσίου.
Οι εκτιμήσεις είναι πως οι θερμοκρασίες σε αντίστοιχες επιφάνειες θα φτάσουν στους 170 βαθμούς, όπως καταδεικνύει πείραμα της ομάδας UPSTORIES.