Φωτιά στη Ρόδο: Ευθύνεται ο παρατεταμένος καύσωνας - Σε 40-50 χρόνια η αναγέννηση του πευκοδάσους
Μιλώντας στην ΕΡΤ NEWS ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, δήλωσε ότι πέρα από τους ανέμους η κύρια αιτία για την επέκταση των πυρκαγιών είναι ο παρατεταμένος καύσωνας που ξεραίνει την καύσιμη ύλη και αυξάνει την πιθανότητα ανάφλεξης.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Το καταστροφικό στην περίπτωση της Ρόδου, όπως και ολόκληρης της χώρας, ήταν οι συνεχόμενες θερμές ημέρες. Έχουμε μέρες όπου η θερμοκρασία ήταν πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτό έχει όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές τις εξής συνέπειες: Πρώτον, ξεραίνει πολύ γρήγορα την καύσιμη ύλη και δεύτερον αυξάνει την πιθανότητα ανάφλεξης. Αυτή τη στιγμή αν γίνει ανάφλεξη και αρχίσει η πυρκαγιά «τρέχει» δύο με δυόμισι φορές πιο γρήγορα από ό, τι θα έκαιγε η ίδια πυρκαγιά αν συνέβαινε στους 30 ή στους 25 βαθμούς Κελσίου που συνήθως συμβαίνει.Ο άνεμος είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό στοιχείο αλλά εν προκειμένω αυτό που μέτρησε είναι ο καύσωνας και όχι ο άνεμος».
Σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Δημητρακόπουλου μέχρι στιγμής στη Ρόδο έχουν γίνει στάχτη περίπου 40.000 στρέμματα. «Έτσι όπως τα υπολογίζω αυτή τη στιγμή έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα δάσους».
Πολύ σωστά κάνει η πολιτεία που στέλνει μηνύματα για εκκένωση οικισμών – Πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή
Αναφερόμενος ο καθηγητής του ΑΠΘ στην απόφαση της πολιτείας για αποστολή μηνυμάτων από το «112» για την εκκένωση οικισμών ανέφερε: «Εφόσον η ανθρώπινη ζωή είναι το ύψιστο αγαθό, πολύ καλά δίνεται αυτή η εντολή για την εκκένωση των πληθυσμών έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών. Δυστυχώς αυτές οι οδηγίες δεν δίδονται αλά καρτ. Φυσικά υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν την περιοχή, ξέρουν πώς να προστατέψουν το σπίτι, μπορούν να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Το ατυχές είναι ότι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούμε να διακρίνουμε ποιοι είναι οι μεν και ποιοι είναι οι δε και δεν μπορεί ορισμένοι να μείνουν και άλλοι να φύγουν. Οπότε μονολεκτικά απαντώντας ναι καλά κάνουν και εκκενώνουν τις περιοχές γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα. Αυτό συνετέλεσε μέχρι στιγμής και μακάρι να πάει έτσι μέχρι το τέλος ότι δεν είχαμε ανθρώπινες ζωές».
Ο καθηγητής Δασολογίας αναφέρθηκε και στον χρόνο που χρειάζεται το δάσος της Ρόδου για να αναγεννηθεί μετά την επέλαση των πύρινων γλωσσών.
«Η Ρόδος έχει το καλό ότι έχει πολλές βροχοπτώσεις, δηλαδή το φθινόπωρο και το χειμώνα πέφτει πάρα πολύ βροχή. Οπότε η αναγέννηση του δάσους όπως τη δεκαετία του ’80 και του ’90 αν δεν επηρεαστεί από τη βοσκή πράγμα που εγώ πιστεύω ότι θα γίνει, δεδομένου ότι η Ρόδος βασίζεται στον τουρισμό και όχι στην κτηνοτροφία, θα μπορέσουμε σε 20 -25 χρόνια να έχουμε ένα δάσος το οποίο θα μπορεί να το βλέπει κανείς και να το αναγνωρίζει φυσικά σαν δασική βλάστηση. Ασφαλώς για το δάσος το οποίο μιλάμε τώρα για να επανέλθει στην κατάσταση στην οποία χρειάζονται καμιά 40-50 χρόνια. Γιατί δυστυχώς ό, τι καταστρέφεται σε μια στιγμή χτίζεται σε πάρα πολλά χρόνια».
Το δύσβατο της περιοχής και η περιορισμένη επιχειρησιακή δυνατότητα των αεροσκαφών λόγω απόστασης δυσχεραίνουν την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί σύμφωνα με τον καθηγητή.
«Η πυρκαγιά της Ρόδου είναι διαφορετική από τις πυρκαγιές του λεκανοπεδίου την προηγούμενη εβδομάδα. Οι πυρκαγιές της Αττικής είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης και όχι τόσο μεγάλη ένταση, ενώ η πυρκαγιά της Ρόδου λόγω της πυκνότητας βιομάζας που προαναφέρθηκε έχει τεράστια θερμική ένταση, είναι σε ένα ανάγλυφο το οποίο έχει πολύ μεγάλες κλίσεις, αρκετές χαράδρες και έτσι δημιουργείται το φαινόμενο της καμινάδας. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η θερμική ένταση, η θερμοκρασία και η σφοδρότητα καύσης με αποτέλεσμα να έχουμε μια πυρκαγιά η οποία παράγει πολύ μεγάλο θερμικό φορτίο και θα είναι αρκετά δύσκολο να καταπολεμηθεί».